Ben jij benieuwd wat er vandaag in de geschiedenis gebeurde? Zoek dan in onze Toen rubriek. Iedere dag een nieuw historisch verhaal.

Selecteer een maand: 

Januari Juli
Februari Augustus
Maart September
April Oktober
Mei November
JuniDecember

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Iaşi 1821 – Na vier eeuwen van Ottomaanse overheersing komen de Grieken op 25 maart in opstand. Onder invloed van de verlichting beginnen ze een zeven jaar durende bloedige oorlog, die wordt uitgevochten met de uiteindelijke steun van de Europese grootmachten. Dit resulteert in een onafhankelijke Griekse staat en een verzwakt Ottomaans Rijk.

Lees verder

De slag bij Beverwijk

Slag bij Beverwijk

23 maart 1997 – Twee grote groepen Ajax- en Feyenoordhooligans ontmoeten elkaar langs de A9 bij Beverwijk. De schermutselingen lopen uit op een massale vechtpartij, waarbij één Ajacied om het leven komt.
Lees verder

Bloedbad van Sharpeville (1960)

Een aantal slachtoffers na de Sharpeville Massacre, 1960

Sharpeville 1960 – Ruim 19.000 zwarte demonstranten zijn bijeengekomen voor het politiebureau in Sharpeville om te demonstreren tegen de Apartheid. De spanning loopt gedurende de dag steeds verder op en rond 1 uur ’s middags loopt de demonstratie uit op een bloedbad. Politieagenten openen het vuur op de menigte en binnen korte tijd vallen er 69 slachtoffers.

Lees verder

Oprichting van de VOC

VOC

Den Haag 1602 – De Vereenigde Oostindische Compagnie bracht de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden veel geld binnen. Op 20 maart 1602 kreeg de VOC bestaansrecht met steun vanuit de overheid. Heuse handelsvloten trokken naar het oosten. De Inheemse volkeren van Indië zagen zich geconfronteerd met een staatkundige en militaristische handelsorganisatie. Lees verder

Watersnood van 1784

Watersnoodramp 1784

Gelderland 1784 – “Het water bruischte geweldig aan op de Stad, en brak den Dijk bij de Hunerpoort”. In de Kroniek van Nijmegen staat de Watersnood van 1784, die gedurende februari en maart van dat jaar Gelderland trof, uitgebreid beschreven. Op 19 maart 1784 braken de dijken bij Haalderen, waarna vrijwel het hele dorp door het water werd weggevaagd.

Lees verder

AFC Ajax opgericht in Amsterdam

ajax

18 maart 1900 – In de Kalverstraat in Amsterdam is in café Oost-Indië de Amsterdamse Football Club Ajax opgericht door Han Dade, Carel Reeser en Floris Stempel. De club wordt aangesloten bij de Amsterdamsche Voetbalbond (AVB) en speelt de thuiswedstrijden in Amsterdam Noord. AFC Ajax dankt haar naam aan de held uit de Griekse mythologie.

Lees verder

Oorsprong van St. Patrick’s Day

St. Patrick

Patricius, beter bekend als St. Patrick, blaast zijn laatste adem uit. De van oorsprong Schotse Patrick zag het als zijn missie om het heidense Ierland te bekeren tot het christendom en werd vanwege zijn inspanningen heilig verklaard. Op zijn sterfdag, 17 maart, wordt hij tegenwoordig nog steeds geëerd. Lees verder

Willem I benoemt zichzelf tot vorst van het nieuwe Koninkrijk Nederland

Koning Willem I

Op 16 maart 1815 proclameerde prins Willem Frederik van Oranje zich tot Koning der Nederlanden. Dit betrof het gebied van zowel de Noordelijke als de Zuidelijke Nederlanden. Hierdoor steeg het inwoneraantal van zijn land tot vijfenhalf miljoen. Het besluit tot vereniging was al tijdens het Verdrag van Chaumont op 9 maart 1814 besloten, maar pas in 1815 werd Willem I ook echt koning.

Lees verder