Ben jij benieuwd wat er vandaag in de geschiedenis gebeurde? Zoek dan in onze Toen rubriek. Iedere dag een nieuw historisch verhaal.

Selecteer een maand: 

Januari Juli
Februari Augustus
Maart September
April Oktober
Mei November
JuniDecember

Begin van de Februarirevolutie in Rusland

Begin van de Februarirevolutie in Rusland

Petrograd 1917 – Het Russische leger lijdt grote verliezen aan het front, terwijl de rest van de bevolking ondertussen omkomt van de honger. De ontevredenheid onder de Russen is groot en hun woede keert zich al snel tegen tsaar Nicolaas II en diens vrouw, Alexandra. Op 8 maart 1917 (22 februari op de Russische kalender) begon de Februarirevolutie in Rusland.

Lees verder

Vergeten bombardement van Rotterdam

Vergeten bombardement van Rotterdam

Rotterdam 1943 – Op 31 maart 1943 klinkt om 13.20 het luchtalarm in Rotterdam. Iedereen probeert zo snel mogelijk een veilig onderkomen te vinden, maar slechts een minuut later vallen de eerste bommen op de haven van Rotterdam en omgeving. In een paar minuten verandert het westen van Rotterdam in een verwoestende, brandende chaos. Lees verder

Vrede van Parijs – het einde van Krimoorlog

Vrede van Parijs – het einde van Krimoorlog

30 maart 1856 –  Rusland ondertekent de Vrede van Parijs, die een einde maakt aan de driejarige Krimoorlog (1853-1856). De oorlog woedde tussen Rusland enerzijds en het Ottomaanse Rijk, Engeland, Frankrijk en Sardinië anderzijds. Met het ondertekenen van het verdrag wordt de Zwarte Zee neutraal gebied en is het Rusland voorlopig verboden om oorlogshavens te bouwen.
Lees verder

Vernielde schilderijen in het Dordrechts Museum

Vernielde schilderijen in het Dordrechts Museum

 Op 29 maart 1989 vernielt een man tien schilderijen in het Dordrechts Museum. Zes jaar later vernielt hij weer schilderijen in hetzelfde museum. Zijn daad was gericht tegen de Nederlandse regering die het land ‘verkwanselt aan de buitenlanders’. Dit soort daden komen regelmatig voor en zijn vaak een schreeuw om aandacht voor de problemen van de dader.

Lees verder

Keizer Valentinianus I benoemt zijn broer Valens tot medekeizer

Valentianus I en zijn broer afgebeeld op een muntstuk uit 368

Na de dood van twee keizers binnen een periode van acht maanden ontstaat er grote onrust in Rome. De enige geschikte opvolger, de tribuun Valentinianus, kan niet rekenen op genoeg steun onder de Romeinse soldaten. Om hen toch tevreden te stellen benoemt hij daarom op 28 maart 364 zijn broer Valens tot medekeizer van het Romeinse Rijk.

Lees verder

Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd

Steen van Rosetta wordt uitgevaardigd

Egypte 196 v. Chr. – Tijdens Napoleon’s campagne in Egypte in 1799 stuiten de Franse soldaten op een bijzonder stuk steen vol inscripties. Het wordt gevonden nabij de havenstad Rashid. Direct wordt de generaal Jacques-François Menou geïnformeerd, want het zou wel eens iets van grote waarde kunnen zijn. Ook Napoleon krijgt het nieuws te horen. Ze vonden de steen van Rosetta, die werd gedateerd op 27 maart 196 voor Christus. Lees verder

Uitbreken van de Atjeh-oorlog

Uitbreken van de Atjeh-oorlog

Atjeh 1873 – De Atjeh-oorlog is een donkere bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis. Troepen van het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) richten bloedbaden aan onder de Indonesiërs. Aan de vooravond van deze oorlog, op 26 maart 1873, stellen de Nederlanders een ultimatum aan de sultan van Atjeh.

Lees verder

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Griekenland begint haar Onafhankelijkheidsoorlog

Iaşi 1821 – Na vier eeuwen van Ottomaanse overheersing komen de Grieken op 25 maart in opstand. Onder invloed van de verlichting beginnen ze een zeven jaar durende bloedige oorlog, die wordt uitgevochten met de uiteindelijke steun van de Europese grootmachten. Dit resulteert in een onafhankelijke Griekse staat en een verzwakt Ottomaans Rijk.

Lees verder