Schilderij van de slag bij Balaklava
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Op 25 oktober 1854 vindt de slag bij Balaklava plaats tussen aan de ene kant Russische troepen en aan de andere kant Frans en Britse troepen. De slag maakte onderdeel uit van de Krimoorlog (1853-1856) waarbij de invloed over het grondgebied van het verzwakte Ottomaanse Rijk de inzet was.

Krimoorlog

Aan het begin van de 19e eeuw liepen de spanningen tussen de verschillende Europese mogendheden op. Rusland viel in juli 1853 Turkije binnen omdat beide landen een conflict hadden over het beschermheerschap over een aantal heilige plaatsen in Palestina. In oktober 1853 verklaarden de twee landen elkaar de oorlog. In maart 1854 gingen ook de Britten en de Fransen zich in het conflict mengen, omdat ze wilden voorkomen dat Rusland invloed zou krijgen in de Middellandse Zee. In feite draaide de oorlog vooral om invloed in de gebieden van het verzwakte Ottomaanse Rijk. Uiteindelijk kwam Rusland tegen een alliantie die bestond uit het Tweede Franse Keizerrijk, het Britse Rijk, Ottomaanse Rijk en het Koninkrijk Sardinië te staan. De oorlog werd vooral uitgevochten in de Krim, een Oekraïense schiereiland in de Zwarte Zee en de Zee van Azov.

Slag bij Balaklava

In de ochtend van 25 oktober 1854 marcheerde het Russische leger, 25.000 man sterk, onder leiding van Pavel Liprandi naar de valleien van Balaklava. De Britse troepen onder leiding van Lord Raglan bevonden zich hier en hadden geen idee dat de Russen in aantocht waren. Liprandi had namelijk een aanval op Balaklava voorbereid om de Britse troepen af te snijden van hun basis in de stad. De slag bij Balaklava begon met de aanval van Russische artillerie en infanterie waarna ook de Russische cavalerie in actie kwam. De Britten vochten terug en de Franse troepen onder leiding van Marechal Canrobert die in de buurt zaten, mengden zich in het conflict. Na een aantal uur had Rusland veel vorderingen gemaakt. De Britten en Fransen vielen de Russen echter vanuit verschillende flanken aan waardoor de rollen om leken te draaien.

Slag onbeslist

De slag leek niet uit te monden in een duidelijke winnaar en er werden zware verliezen geleden door alle deelnemende partijen. De Britten en Fransen wilden niet nog meer levens op het spel zetten en wilden hun krachten sparen voor de veldslagen die nog zouden volgen. De geallieerden trokken zich terug, wat de Russen zagen als een overwinning. In werkelijkheid was de strijd onbeslist. Uiteindelijk verloren de Russen 615 mannen en de geallieerden troepen 627 mannen.

 

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Bronnen

–     Histotheek.nl,  De Krimoorlog 

–     Schooltv.nl, De charge van de Lichte Brigade 

 

Afbeelding

–        Wikimedia Commons, Slag bij Balaklava 

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone