Operatie Market Garden
Tweet about this on TwitterShare on Facebook1Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone

Operatie market Garden was een geallieerd offensief in september 1944. Voor de bewoners van de stad stond Market Garden gelijk aan lachende gezichten in een zonnige straat, vlaggen aan de gevel en de smaak van chocolade en sigaretten. Dat was echter niet meer dan een onvermijdelijk bijproduct van de operatie. 

Eisenhower geeft toe aan druk Montgomery

Op 4 september gaf veldmaarschalk Montgomery, commandant van de 21st Army Group, aan het First Allied Airborne Army van luitenantgeneraal Lewis Brereton opdracht een plan uit te werken om de rivierovergangen bij Grave, Nijmegen en Arnhem in handen te krijgen. Begin september 1944 geeft de geallieerde opperbevelhebber Eisenhower toe aan de druk van de Britse veldmaarschalk Montgomery. Generaal Eisenhower en de geallieerde planners hadden erop gerekend dat de Duitsers vanaf Normandië geleidelijk zouden terugvallen naar de Rijn en dat er dus voldoende tijd zou zijn om zeehavens te veroveren en van daaruit de oprukkende legers te bevoorraden.

Market Garden

Parachutisten en luchtlandingstroepen moeten de vitale bruggen veroveren (Market) om de weg vrij te maken voor het grondleger (Garden). Twee dagen zouden de airbornes de Arnhemse verkeersbrug in handen moeten houden. Nauwelijks 800 van de 12 000 man slagen erin de Rijnbrug te bereiken en moeten die na een verbeten strijd van vier dagen opgeven. Arnhem is de hele winter lang frontgebied en wordt uiteindelijk pas in april 1945 bevrijd.

Een fikse nederlaag

Market Garden werd een mislukking, ook al noemde Montgomery het na afloop voor 90 procent een succes. De belangrijkste oorzaak van de mislukking is dat de operatie gepland werd in de euforie van de snelle opmars vanaf de Seine, toen alles mogelijk leek, maar dat zij werd uitgevoerd nadat de Duitsers zich al enigszins van de nederlaag in Normandië hadden kunnen herstellen. Dit terwijl de geallieerden na hun snelle opmars juist aan het einde van hun krachten raakten. De geallieerden stonden er na Market Garden slechter voor dan voorafgaand eraan.

Slag om Arnhem?

Hoewel ‘Market Garden’ meer bekendheid geniet als de ‘Slag om Arnhem’, bepaalden de gebeurtenissen rond Nijmegen volgens veel historici het lot van deze luchtlandoperatie.

 

Meer geschiedenis nieuws lezen? Geschiedenis Magazine is hét tijdschrift voor geschiedenisliefhebbers. Laat je inspireren en profiteer van de speciale aanbieding: 1 jaar slechts € 37,50 (i.p.v. € 59,95) én 5 welkomstcadeaus!

Tweet about this on TwitterShare on Facebook1Share on Google+0Pin on Pinterest1Email this to someone