2013 is 'Het jaar van de Vrede' op IsGeschiedenis. Het ondertekenen van de Vrede van Utrecht op 11 april 1713 maakt een einde aan de Spaanse Successieoorlog, waarbij een groot deel van Europa betrokken is. In 2013 is het 300 jaar geleden dat de Vrede van Utrecht getekend werd. In dit dossier verschijnt iedere twee weken een makkelijk toegankelijk historisch artikel over het thema van de strip over de Vrede van Utrecht.

Ondertekening van de Vrede van Utrecht

Ondertekening van de Vrede van Utrecht

1713 Utrecht – Na lang onderhandelen worden de Europese mogendheden het eens. Het ondertekenen van het eerste van een reeks verdragen van de Vrede van Utrecht op 11 april 1713 maakt een einde aan de Spaanse Successieoorlog, waarbij een groot deel van Europa betrokken is. Lees verder

Festival De Basis

    12 augustus
Festival De Basis

Festival DE BASIS biedt de unieke mogelijkheid om kunst, cultuur en natuur te beleven op Vliegbasis Soesterberg. Op vrijdag 13 september opent het festival met de onthulling van het spectaculaire kunstwerk Secret Operation 610 van Rietveld Landscape|Studio Havermans. Volop kunst, muziek en theater is te beleven gedurende het festival. De kaartverkoop is gestart.

Hoogtepunten

Op vrijdag 13 september opent het festival met de onthulling van het spectaculaire kunstwerk Secret Operation 610 van Rietveld Landscape|Studio Havermans. Aansluitend is de Nederlandse première van The News, een reality opera van JacobTV uitgevoerd door het Nederlands Blazers Ensemble en eindelijk kan je DUIF zien vliegen met zijn vleugels van 1.000 kussenslopen van bewoners uit de omgeving.

Op het buitenpodium in het sheltergebied is er elke dag muziek. Zaterdag 14 september treedt een keur aan local heroes op met ook Mevrouw Tamara, Eefje de Visser en Broken Brass Ensemble. Verwacht op zondag 15 september New Cool Collective en het Matangi Quartet. 

Op 21 september is het spectaculaire slot Sound of Freedom: een massale vredesmaaltijd, spectaculaire militaire demonstratie en concert door het Metropole Orkest & Friends: Douwe Bob, PAX, Wende Snijders en een verrassingsact. Lees hier meer.

Waar en wanneer?

Van vrijdag 13 september 2013 t/m zondag 22 september 2013

Vliegbasis Soesterberg Hertenlaan
3734 CD Den Dolder

Volledige programma

Trek stevige stappers aan, kom op je skates of stap in de fietstrein om De Basis te verkennen.
Het programma van Festival De Basis bestaat uit deze onderdelen:

  • Muziek op De Basis – muziekprogramma met klinkende namen! Zaterdag 14 septemberlocal heroes en zondag 15 september o.a. Matangi Quartet en New Cool Collective.
  • Collectie De Basis – beeldende kunstcollectie met Vliegbasis Soesterberg als thema. Voor het eerst in zijn geheel te bekijken.
  • Theater op De Basis – wat betekent oorlog en vrede in 2013? Bekijk korte theatervoorstellingen.
  • Dwalen over De Basis – verken de vliegbasis, en zie de verandering van militaire vliegbasis tot natuurgebied.
  • De Basis voor kids – kom vliegeren op de landingsbaan, in de wondenschmink bij M*A*S*H, hippiesieraden knutselen, meehelpen bij de muurkrant of je uitleven op de hindernisbaan!

Bekijk en download hier het programmaboekje.

Tickets

Festival De Basis is toegankelijk op 13, 14 en 15 september en op 21 en 22 september.

  • Toegang festival: € 8,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis)
  • Jacob TV: € 12,00 (op 13 en 15 september)
  • Deelname aan kinderactiviteiten: € 6,00
  • Sound of Freedom (21 september): € 5,00 (kinderen t/m 12 jaar gratis)

 

Bestel kaarten

Bereikbaarheid

Met de auto
De entree voor automobilisten bevindt zich bij de kruising van Van Weerden Poelmanweg / Verlengde Paltzerweg, Soest. Volg vanaf daar de gele “P” borden. Parkeren is gratis.

Met het OV
Het dichtstbijzijnde treinstation is Den Dolder (op loopafstand). Het toegangspunt voor voetgangers/fietsers is bij de Hertenlaan (nabij N238).

Kom op de fiets!
Vanaf het centrum van Utrecht is het ongeveer 40 minuten fietsen naar vliegbasis Soesterberg, dus kom op de fiets!

Vrijwilligers gezocht

Voor dit evenement op de voormalige vliegbasis Soesterberg zijn ruim 200 vrijwilligers nodig. Beleef deze unieke mix van kunst en natuur en meld je aan!

Toegankelijkheid

Festival De Basis is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn; alle plekken zijn bereikbaar via een verharde weg. Wegens de weidsheid van het terrein worden pendeldiensten ingezet die ook geschikt zijn voor mindervaliden.
Slechts voor enkele onderdelen van het festivalprogramma (The Receptor, 32 TFS Double Life, The National Field Library, commandobunker) zijn geen voorzieningen getroffen.

Samenwerking

Festival De Basis 2013 wordt opgezet door de Vrede van Utrecht (uitvoerend producent: Het Huis Utrecht), samen met CBKU, SKOR, het Utrechts Landschap en de projectgroep Vliegbasis Soesterberg. Het Nationaal Militair Museum i.o. en het Veteraneninstituut dragen aan de manifestatie bij, evenals het Cultuurplatform Soest, Soestvrijstaal, Up2You, verenigingen en kunstenaars uit Soest en Zeist en Masterpeace. Kunstvakstudenten van de HKU (faculteit theater) en van de Toneelacademie Maastricht nemen deel aan het festival.

Prostitutie in Utrecht tijdens de 18e eeuw

       25 juli
De koppelaarster, een 17e eeuws schilderij van Gerrit van Honthorst, Wikimedia Commons

De prostitutieboten aan het Utrechtse Zandpad worden op initiatief van de gemeente gesloten, omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. Prostitutie bestaat al eeuwenlang in Utrecht. Eén van de opvallendste periodes in die geschiedenis is die van de Vrede van Utrecht in 1713. Tientallen, veelal getrouwde, diplomaten genoten toen van de diensten van de dames van lichte zeden. Lees verder

Zaterdag 27 juli Vredeskermis op Maliebaan Utrecht

    17 juli
Zaterdag 27 juli Vredeskermis op Maliebaan Utrecht

Op zaterdag 27 juli verrijst de Vredeskermis op de Utrechtse Maliebaan. Hoewel de foto-expositie Making Peace na drie maanden bijna niet meer is weg te denken van deze prachtige locatie, verdwijnt de expositie helaas weer uit Utrecht. Vanzelfsprekend vraagt dat om een feestelijke afsluiting: de Vredeskermis! Lees verder

Oproer, kracht van het volk

    1 juli
Kracht van het volk - Volksbuurt museum

Een tentoonstelling van het Nederlands Volksbuurtmuseum

Met de zintuigprikkelende tentoonstelling ‘Oproer, de kracht van het volk’ sluit het Nederlands Volksbuurtmuseum aan bij de Vrede van Utrecht. Ervaar zelf hoe de ontwikkeling van solidariteit naar intolerantie heeft kunnen gebeuren. Lees verder

De Domtoren: Getuige van Oorlog en Vrede

    20 juni
De Domtoren: Getuige van Oorlog en Vrede

Speciale rondleiding in het kader van de Vrede van Utrecht

Tijdens de ondertekening van de Vrede van Utrecht in 1713 schitterde de Domtoren als nooit tevoren. Op de drie transen van de Domtoren stonden zevenhonderd lantaarns met in elke lantaarn twee kaarsen. Van maart tot en met oktober staat de Domtoren opnieuw in de schijnwerpers tijdens de tentoonstelling Utrecht Verdedigt. Onder andere met een hijsconstructie met kaarsen, projecties, collectiestukken en rekwisieten. Lees verder

Treinen in tijden van oorlog

Russische gepantserde trein in de Tweede Wereldoorlog, Wikimedia Commons

De eerste stoomtrein reed op 21 februari 1804 in het zuiden van Wales.  De trein was in de eerste jaren van zijn bestaan een nieuwe manier om mensen en goederen door het hele land te vervoeren. Toen spoorwegen over de hele wereld gemeengoed waren geworden bleken ze ook uitermate geschikt te zijn voor gebruik tijdens oorlogen. Lees verder

Mysterie van 14-eeuwse vicaris Bertoldus Ponc

Uitleg plakkaat schatkamer Domplein

In Utrecht is de bouw gestart van Schatkamer Domplein II. Het ondergrondse centrum dat medio 2014 open gaat, neemt bezoekers mee in 2000 jaar Nederlandse historie. Tijdens voorbereidend archeologisch onderzoek is enkele weken geleden een fascinerende 14e-eeuwse grafvondst gedaan. Deze is op 16 mei tijdens een feestelijk startmoment voor het eerst getoond. Lees verder