Rembrandt

15 juli jarig: Rembrandt van Rijn

Hij wordt gezien als één van de Hollandse meesters in de schilderkunst en zijn werk was al tijdens zijn leven erg populair. Desondanks ging hij failliet omdat hij boven zijn stand leefde. Rembrandt Harmenszoon van Rijn werd geboren op 15 juli in 1606 in Leiden.

Rembrandt werd geboren als vijfde zoon van de molenaar Harmen van Rijn en zijn vrouw Neeltje van Zuytbrouck. Rembrandt werd op 14-jarige leeftijd naar de universiteit van Leiden gestuurd, maar op die laatste kwam hij nooit opdagen. Hij was al enkele jaren in de leer bij de schilder Jacob van Swanenburgh en gaf zijn ouders te kennen dat hij schilder wilde worden. Zijn vader was daar zeer ontevreden over, maar Rembrandt zette door en ging in 1625 in Amsterdam wonen om bij de in die tijd beroemde schilder Pieter Lastman in de leer te gaan. Bij Pieter Lastman kwam Rembrandt in aanraking met de werken van Caravaggio, die hem beïnvloeddenin zijn kleurgebruik watleidde tot de licht-donkercontrasten in zijn werk waar hij zo beroemd mee is geworden. Rembrandt keerde in 1626 alweer terug naar Leiden, waar hij zich samen met Jan Lievens als zelfstandig schilder vestigde en in 1627 zijn eerste leerling aannam. In 1631 ging hij toch weer in Amsterdam wonen, waar hij bekend was en veel opdrachten kreeg. Rembrandt produceerde veel werken en trouwde als gegoed man in 1634 met de burgemeestersdochter Saskia van Uylenburgh. Rembrandts carrière zat flink in de lift en hij schilderde vele historiestukken en portretten van welgestelde burgers. Privé ging het echter minder goed. In 1641 stierf Saskia, waardoor Rembrandt alleen met een zoon, Titus, achter bleef. Hierop trouwde hij niet opnieuw, dat had hij Saskia beloofd, maar kreeg een affaire met zijn huishoudster, Geertje Dircx.Het stel ging echter met ruzie uit elkaar en Rembrandt wist het voor elkaar te krijgen dat ze een aantal jaren in het Spinhuis werd opgesloten. Ondanks al deze consternatie schilderde hij in 1642 zijn beroemdste werk, de Nachtwacht. Inmiddels had Rembrandt een nieuwe huishoudster en minnares, Hendrickje Stoffels, en met haar kreeg hij een dochter. Rembrandt leefde in deze tijd flink boven zijn stand en deed de ene exotische aankoop na de andere. Hij begon steeds minder te werken en ging in 1658 failliet. Zijn inboedel en huis werden verkocht en hij betrok een kleine huurwoning. Hij stierf op 4 oktober 1669, waarschijnlijk aan de pest. Rembrandt van Rijn werd 63 jaar.

Landen: 

Personen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.