Geen afbeelding beschikbaar

Broodoorlog in Venezuela door voedselprijzen

In Venezuela heeft president Nicolas Maduro deze week meerdere bakkers opgepakt in de zogenoemde ‘broodoorlog’. De bakkers zouden te veel tarwe gebruiken om luxe producten te maken zoals croissants en gebak. Vanwege de voedseltekorten in Venezuela mag sinds een paar weken slechts tien procent van de tarwe gebruikt worden voor luxe producten. Deze broodoorlogen of oproeren zijn niet nieuw in de geschiedenis. Nederland kende er ook een in 1846.


Ierse hongersnood (1845-1850)


In 1845 vond een van de grootste hongersnoden plaats in de Europese geschiedenis. Sinds 1800 was de aardappel in Ierland het voornaamste volksvoedsel. In 1845 mislukte de aardappeloogst door een hardnekkige aardappelziekte. Daardoor zaten duizenden Ieren zonder eten. Ook in 1846 en 1847 mislukte de oogst door de ziekte. Doordat de mensen zo weinig te eten hadden, verspreidden zich ook ziektes zoals buiktyfus en een cholera-epidemie. Deze ziektes bleven niet alleen op het Ierse vaste land. Ze waaiden over naar Engeland en vervolgens naar Europa. Ook daar mislukte de oogsten en stegen de voedselprijzen.


Broodoproer in Nederland


De mislukte aardappeloogst in Ierland was ook in Nederland te voelen. In veel grote steden zoals Groningen halveerde de oogst. In 1846 mislukte ook nog eens de oogst van rogge. De vraag naar internationale landbouwproducten nam daardoor toe en de voedselprijzen in Nederland rezen de pan uit. De prijs van roggebrood was zelfs verdrievoudigd. Veel mensen konden deze hoge prijzen niet betalen en er ontstond een hongersnood. In Delft en Roermond braken daarom hevige rellen uit en winkels werden geplunderd. In Groningen vielen bij de rellen zes doden. Ook in andere Europese steden zoals Berlijn waren oproeren tegen de aardappel- en broodprijzen. De hongersnood (1845-1850) heeft uiteindelijk aan een miljoen mensen het leven gekost.


Venezolaanse broodoorlog


Nu heerst in Venezuela ook een broodoorlog. Momenteel laat president Nicolas Maduro soldaten en inspecteurs langsgaan bij de zevenhonderd bakkerijen in de miljoenenstad Caracas. Hiermee hoopt hij het tarwe gebruik te kunnen beperken. Volgens de president wordt het tekort aan brood en de hoge prijzen veroorzaakt door de zakenmannen in het land die producten opsparen om de prijs ervan op te drijven. Bovendien willen bakkers graag luxe producten verkopen, omdat ze daar meer winst uit halen. De winst uit de verkoop van normale broden is voor hen niet genoeg om van te leven. De bakkers hebben nu een gesprek met de president aangevraagd om de situatie op te lossen. De broodoorlog is namelijk een gevolg van de zware economische crisis waar Venezuela momenteel in verkeerd. Veel mensen verwijten de regering dat de crisis niet wordt opgelost.

Bronnen:

Nos.nl: Bakkers in Venezuela
Wikipedia.org: broodoproer
Rjh.ub.rug.nl: Groningen oproer
Wol.jw.org: Ierse hongersnood

 

Afbeelding:

Wikipedia.org: Aardappeloproer

Rubrieken: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.