De medaille die wordt uitgereikt bij de toekenning van een Nobelprijs.

Dossier: Uitreiking van de Nobelprijzen

Een Zweedse wapenfabrikant die zijn naam verleende aan een vredesprijs, een genocidale dictator die wordt genomineerd voor dezelfde vredesprijs, en meerdere stevige schandalen: niets is de veelbewogen geschiedenis van de Nobelprijzen vreemd. Wat zijn de bijzonderste verhalen rondom de uitreiking van de meest prestigieuze onderscheidingen ter wereld?

Alfred Nobel: de oprichter van de Nobelprijzen

De Nobelprijzen zijn vernoemd naar Alfred Nobel. Deze Zweedse industrieel, die vooral bekendheid verwierf vanwege zijn uitvinding van het dynamiet, liet in zijn testament opnemen dat zijn fortuin gebruikt moest worden voor de uitreiking van een vijftal prijzen in evenveel categorieën. Wat was het levensverhaal van Nobel, en wat bewoog hem tot de oprichting van de naar hem vernoemde prijzen?

Lees meer over Alfred Nobel.

De Nobelprijs: meest prestigieuze onderscheiding ter wereld

De Nobelprijzen gelden als een van de meest prestigieuze onderscheidingen ter wereld. Wat zijn de verschillende categorieën waarin prijzen worden uitgereikt, en wie heeft in het verleden een Nobelprijs mogen ontvangen?

Lees meer over de Nobelprijzen.Fysicus Jocelyn Bell Burnell deed een cruciale ontdekking in de natuurkunde.

Nederlandse Nobelprijswinnaars: uitmuntende wetenschappers

Nederlanders hebben in de geschiedenis maar liefst twintig Nobelprijzen in ontvangst mogen nemen. Welke wetenschappers behoren tot dit illustere gezelschap, en aan welk onderzoek hebben zij hun uitverkiezing te danken?

Lees meer over de Nederlandse Nobelprijswinnaars.

Controverses over Nobelprijswinnaars: relletjes rond de prijzen

De uitreiking van de Nobelprijzen heeft in de geschiedenis regelmatig voor opschudding gezorgd. Schandalen over aan wie de eer van Nobelprijswinnend onderzoek toekomt, onenigheid over wie een prijs al dan niet verdient, en onduidelijkheid rondom de postume uitreiking van een onderscheiding: de veelbewogen historie van de Nobelprijzen is gevuld met stevige schandalen. Welke relletjes hebben zich zoal voorgedaan in de rijke historie van de Nobelprijzen?

Lees meer over de relletjes rond de Nobelprijzen.

Hitlers nominatie voor de Nobelprijs - politieke satire?

Op lijst van genomineerden voor de Nobelprijs voor de Vrede, prijkte in 1939 de naam van niemand minder dan Adolf Hitler. Hoe was dit mogelijk?

Lees meer over Hitlers nominatie voor een Nobelprijs. 

Afbeeldingen:

  • Fysicus Jocelyn Bell Burnell. Bron - Silicon Republic [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia.
  • De medaille die wordt uitgereikt bij de toekenning van een Nobelprijs. Bron: Awalin Awalin [CC BY-SA 4.0] via Wikimedia. 

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.