Geen afbeelding beschikbaar

Het proces tegen Guy Fawkes

Londen 1606 – Guy Fawkes wordt voor de rechtbank gebracht. Hij wordt ervan beschuldigd  dat hij koning Jacobus I wilde vermoorden. Fawkes pleit onschuldig te zijn, maar het mag niet baten. Generaal Sir Edward stelt dat hij voor zijn executie eerst ‘halfdood gemaakt moet worden, zodat hij tussen hemel en aarde komt. Hij is immers onwaardig voor beiden’.

Buskruitverraad

Guy Fawkes was een Engels militair die tijdens de Tachtigjarige Oorlog onder de Spanjaarden diende. In mei 1604 werd een aanslag op de protestantse koning Jacobus I beraamd door Engelse katholieken onder leiding van Robert Catesby. Omdat Fawkes als militair ervaring had met explosieven werd hij benaderd. Fawkes werd echter op 5 november 1605 betrapt in een kelder onder het Hogerhuis. Hij had lonten, lucifers en buskruit bij zich. Zijn handlangers werden daarna ook allemaal opgepakt. De aanslag staat daarom ook wel bekend als het Buskruitverraad.

Verschrikkelijke straf

Het complot was ontdekt door een vriend van Fawkes, die tevens een katholieke Lord was. Fawkes had hem namelijk een brief gestuurd om die dag niet naar het parlement te komen. Tijdens het proces werden alle betrokkenen schuldig verklaard en allen kregen dezelfde straf. Eerst zouden hun genitaliën in het openbaar afgerukt worden en voor hun ogen verbrand. Vervolgens werden hun darmen en harten verwijderd. Daarna werden ze alsnog onthoofd en gevierendeeld, hun lichaamsdelen werden over het rijk verspreid om anderen af te schrikken.

Guy Fawkes masker

Elk jaar op 5 november is het in het Verenigd Koninkrijk nog steeds Guy Fawkes dag. Op die dag wordt de aanslag herdacht en moeten kinderen een pop van stro, die Fawkes moet voorstellen, verbranden. Ook is het een traditie dat het Britse parlement de kelders onder het Hogerhuis inspecteerd. Het Buskruitverraad diende ter inspiratie voor het boek ‘V for Vendetta’ en de gelijknamige film. De hackersgroep Anonymous en de Occupy-beweging vereenzelvigen zichzelf met Fawkes en dragen een ‘Guy Fawkes masker’.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.