Veelzijdig kunstenaar Salvador Dali

De FBI heeft op 16 februari 2013 een 29-jarige Griek aangehouden die een jaar eerder een aquarel uit een New Yorkse galerie stal. De dief nam het werk Cartel de Don Juan Tenorio in een boodschappentas mee naar Athene. De maker van het werk, Salvador Dali, werd wereldberoemd door zijn surrealistische schilderijen en bizarre persoonlijkheid.

 

Salvador Dali werd geboren op 11 mei 1904 in het Spaanse stadje Figueras. Ondanks zijn gewelddadige gedrag naar zijn ouders, kreeg Dali thuis altijd zijn zin. Zijn ouders geloofden namelijk dat Salvador een reïncarnatie was van hun overleden oudste zoon, die ook de naam Salvador droeg. Dit was tekenend voor zijn karakter, want op latere leeftijd schreef hij in een autobiografisch werk dat het ‘dubbele’ leven dat hij leidde, van zichzelf en van zijn overleden broer, de verklaring is voor zijn fascinatie voor verval en putrefactio.

De Surrealistische Groep

Van jongs af aan had Dali een rijke fantasie en een uitzonderlijk schildertalent. Hij was bewust bezig zichzelf tot een herkenbaar persoon te maken en droeg daarom altijd een opvallend gekleurde vlinderjas. In 1921 ging hij naar de academie voor schilder-, beeldhouw-, en tekenkunst in Madrid. Daar probeerde hij allerlei stijlen uit, waaronder het kubisme. In 1928 bereikte hij zijn eerste internationale faam als kunstenaar, toen drie van zijn schilderijen in Pittsburg tentoongesteld werden. Datzelfde jaar ging Dali naar Parijs, waar hij Picasso ontmoette en zich aansloot bij de Surrealistische Groep.

Tweede Wereldoorlog

In 1934 werd hij officieel uit deze groep gezet, omdat de andere surrealisten vonden dat Dali’s groeiende fascinatie voor Hitler in strijd was met de doelstellingen van de beweging. Tijdens de Tweede Wereldoorlog vluchtte hij naar Amerika, waar zijn internationale reputatie, mede door zijn karakter, bleef groeien. Na de oorlog hield hij zich ook bezig met het ontwerpen van kleding en kostuums. In 1974 opende hij een Dali-museum in zijn geboortestad Figueras. Na de dood van zijn vrouw Gala Dali in 1982 ging het echter bergafwaarts met Dali en in 1989 stierf hij aan een hartaanval.

De dief die er met het werk van Dali vandoor ging, ontdekte bij thuiskomst dat er beveiligingsbeelden van zijn daad via internet verspreid waren. Daarom haalde hij het werk uit de lijst en stuurde het terug in een koker. De New Yorkse politie had genoeg aan zijn vingerafdrukken om hem op te sporen en te arresteren.

Bronnen

- Cult Kanaal, Leven en Werk van Salvador (…)

- Dali Gallery, Biography & Artistic Style (…)

- World Biography, Salvador Dali (…)

- Dali-salvador.nl, Biografie (…) 

- Nrc.nl, Graf Dali

- Torsten, O. (2016) Salvador Dali and Andy Warhol: Encounter in New York and Beyond (Scheidegger & Spiess)

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Salvador Dali (…), 1965

 

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!