Geschiedenis van Duitsland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Duitsland door de eeuwen heen. 

Uitvinder van de Zeppelin geboren

Graf von Zeppelin

Op 8 juli 1838 kwam in de Duitse universiteitsstad Konstanz Ferdinand Adolf Heinrich August Graf von Zeppelin ter wereld. De zoon van hofmaarschalk Friedrich von Zeppelin en Amélie Macaire d’Hogguer zou de wereld verrijken met het luchtschip dat zijn naam draagt.

Lees verder

Duitse Rellen in de jaren ‘70: de Rote Armee Fraktion

    28 juni 2017
Duitse Rellen in de jaren ‘70: de Rote Armee Fraktion

De drie oud-RAF leden die vorig jaar een overval in Duitsland pleegden, houden zich waarschijnlijk nog steeds in Nederland schuil. Het programma Opsporing Verzocht liet een reconstructie zien (26-06-2017) in de hoop op nieuwe tips. De extreemlinkse Rote Armee Fraktion was met name actief in de jaren ’70 en liet zich inspireren door Karl Marx, Mao Zedong en Che Guevarra.

Lees verder

Uitbraak middeleeuwse plaag: de Sint Vitus dans

Dansmanie Sint-Jans-Molenbeek 1642, gravure van Hendrick Hondius

Op 24 juni 1374 was er in het Duitse Aken een van de eerste grote en plotselinge uitbraken van een mysterieuze ziekte: de Sint Vitus dans, ook wel de dansplaag genoemd. Een grote groep mensen begon te hallucineren en schokkende bewegingen te maken, die vergelijkbaar waren met een dans. De dans-episode eindigde in complete uitputting waarna mensen tot de grond vielen en sommigen het leven lieten. De dansplaag verspreidde zich in de daaropvolgende eeuwen door geheel Europa. Lees verder

Asbest in wegen rondom Hitler’s adelaarsnest

    21 juni 2017
Asbest in wegen rondom Hitler’s adelaarsnest

De zijwegen rondom het huis van Hitler, op de berg Kehlstein in het zuidoostelijkste puntje van Duitsland, moeten worden gerenoveerd. Uit rapporten is namelijk gebleken dat de bedekking van de paden het kankerverwekkende steenkoolteer bevat. Het Kehlsteinhaus, ook wel Eagle’s Nest genoemd in Engelstalige landen, werd in 1939 aan Hitler gegeven ter ere van zijn 50e verjaardag.

Lees verder

Helmut Kohl (1930-2017)

    19 juni 2017
Helmut Kohl (1930-2017)

Op 16 juni 2017 overleed de Duitse politicus Hermut Kohl op 87 jarige leeftijd. Helmut Kohl was de West-Duitse bondskanselier van 1982 tot 1990. In die hoedanigheid maakte hij de hereniging van Duitsland mee. Na de Duitse eenwording werd hij de eerste kanselier van het herenigde Duitsland. Wellicht krijgt hij, wegens zijn inzet voor de eenheid van Europa, als eerste persoon ooit een ‘staatsbegrafenis’ van de Europese Unie.  
Lees verder

Timmermans en de Frans-Duitse as

    13 juni 2017
Timmermans en de Frans-Duitse as

Eurocommissaris Frans Timmermans waarschuwde in Nieuwsuur (12-06-2017) voor een nieuwe Frans-Duitse as in Europa. Met het wegvallen van Groot-Brittannië is het evenwicht verstoord, vreest hij. Als Frankrijk en Duitsland het eens zijn kom je er als kleiner land nauwelijks nog tussen, en Nederland zal dus slim moeten samenwerken met andere Europese landen om zijn belangen veilig te stellen. Interessant is dat Frans-Duitse samenwerking aan de basis van de EU ligt terwijl in het verleden juist rivaliteit tussen die twee een gevaar vormde voor Nederland.

Lees verder

Residenzschloss Dresden

    8 juni 2017
Residenzschloss Dresden

Dit koninklijke paleis in de hoofdstad van Saksen, Dresden, heeft een meer dan 800 jaar oude geschiedenis. Het paleis werd in de middeleeuwen gebouwd en was in bezit van de adellijke familie Wettin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het paleis zwaar beschadigd door bombardementen, net als de rest van de stad. Nu huisvest het paleis meerdere musea, waaronder de Grünes Gewölbe en een grote collectie kunststukken.

Lees verder

Nazi-kopstuk Alfred Rosenberg

    29 mei 2017
Alfred Rosenberg

Er zijn dagboekfragmenten van nazi-kopstuk Alfred Rosenberg gevonden bij een academicus genaamd Herbert Richardson in de staat New York. De stukken dateren uit de periode 1936-1944. Rosenberg staat te boek als een van de eerste nazi’s die zich opwierp als de partijfilosoof van het nationaalsocialisme. Lees verder