Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Hongkong; “één land, twee systemen”

       16 augustus 2016
Hongkong; “één land, twee systemen”

Op 15 augustus 2016 heeft een rechtbank in Hongkong drie jongens veroordeeld die betrokken waren bij de ‘parapluprotesten’ uit 2014. Twee van de jongens is een taakstraf opgelegd, de derde moet een aantal weken celstraf uitzitten. De drie waren prominente leiders tijdens de protesten, waarbij werd gestreden om meer politieke vrijheid. Hoe zit het precies met Hongkong en hoe nauw is de band met China?  

Lees verder

De Kanaaltunnel: van Frankrijk naar Engeland in 35 minuten

       10 augustus 2016
geschiedenis kanaaltunnel

Medewerkers van de hogesnelheidstrein Eurostar kondigden op woensdag 10 augustus 2016 aan om binnenkort zeven dagen in staking te gaan. De spoorwerkmedewerkers willen met deze staking de directie van de Eurostar dwingen om zich aan gemaakte afspraken te houden. Met deze staking zal de reistijd door de tunnel flink oplopen. De in 1994 geopende Kanaaltunnel kampt sinds de opening met verschillende problemen. Hoe ontstond het idee voor de tunnel en hoe werd dit idee werkelijkheid?

Lees verder

Een ramp vond plaats, maar niemand weet het meer…

    9 augustus 2016
Een ramp vond plaats, maar niemand weet het meer...

Op 19 augustus 1666 voer de Engelse Marine naar Vlieland en vernietigde, in een alles verzengende vuurzee, meer dan 150 Nederlandse koopvaardijschepen die in de luwte van het eiland lagen te wachten op juiste wind voor de Oostzee handelsvaart. Lees verder

Grootste treinoverval ooit

Het verhaal rond The Great Train Robbery

Londen 1963- Weglopen van een treinoverval met £2.6 miljoen is niet zomaar iets. Bruce Reynolds en zijn bemanning slaagde erin deze buit eigen te maken, vrijwel geheel zonder geweld. Op 8 augustus 1963 overvielen zij een trein, een overval die voor altijd bekend zou staan als ‘The Great Train Robbery’.

Lees verder

Vrede van Breda maakt einde aan Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Vrede van Breda maakt einde aan Tweede Engels-Nederlandse Oorlog

Op 31 juli 1667 kwam door middel van de Vrede van Breda de jarenlange oorlog tussen Nederland en Engeland ten einde. De vredesovereenkomst werd niet alleen door Nederland en Engeland ondertekend, maar ook door Frankrijk en Denemarken die tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog Nederland steunden. De Vrede van Breda kon de vrede echter niet voor lange tijd behouden, want in de jaren erna werden er nogmaals twee oorlogen gevoerd tussen de twee handelsnaties Nederland en Engeland.

Lees verder

James Cook: de Britse nationale held

       27 juli 2016
'HMS Resolution en Adventure in Matavai Bay' door William Hodges (1776)

Themamaand Op Reis“Ik wil niet alleen verder gaan dan alle anderen voor mij, maar ik wil zo ver gaan als ik denk dat mogelijk is voor een mens.” Met deze woorden begon kapitein James Cook in 1768 aan de eerste van in totaal drie grote ontdekkingsreizen. In dienst van de Londense Royal Society ontdekte hij onder meer Nieuw-Zeeland en Hawaii en groeide hij uit tot een Britse nationale held.
Lees verder

1917 Britse koningshuis neemt Windsor als achternaam

Rouwstoet voor George V bij Windsor Castle

De anti-Duitse sentimenten tijdens de Eerste Wereldoorlog zorgden ervoor dat de Britse koninklijke familie op 17 juli 1917 besluit te veranderen van achternaam. In plaats van de Duitse achternaam Saxe-Coburg-Cotha besloten ze voortaan de naam Windsor te dragen. Deze naam was gepast omdat de koninklijke familie nauwe banden had met de Engelse stad Windsor en bovendien Windsor Castle bezat. Lees verder

Vechtlustige Vikingen aan de Engelse kust

       15 juli 2016
Vechtlustige Vikingen aan de Engelse kust

Themamaand Op ReisAan het einde van de 8e eeuw vonden de Vikingen de weg naar Engeland. Met hun plundertochten en veroveringen maakten ze zichzelf beroemd en berucht in de hele wereld. Wat motiveerde het vechtlustige Noormannenvolk om de kusten van Engeland onveilig te maken?

Lees verder