Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Francis Bacon, het leven van een kunstenaar

          20 juli 2017
Francis_Bacon door Gray geschilderd

De Spaanse politie heeft drie kunstwerken van de Ierse kunstenaar Francis Bacon teruggevonden. In 2015 werden vijf schilderijen ontvreemd uit een privécollectie in Madrid. De kunstwerken zijn zo’n 25 miljoen euro waard. Francis Bacon stond bekend om zijn ruwe en agressieve schilderstijl. Maar wie was deze kunstenaar eigenlijk?
Lees verder

De kabeljauwoorlogen; wie mag vissen op de Noordzee?

    11 juli 2017
De kabeljauwoorlogen; wie mag vissen op de Noordzee?

In aanloop naar het vertrek van Groot Brittannië uit de EU laait een oude kwestie op: wie mag waar vissen op de Noordzee? De Britten dreigen grote delen van de Noordzee voor niet-Engelse vissers af te sluiten. Daarmee ligt Groot Brittannië op ramkoers met vissers van het Europese vasteland. De visserijrechten in de Noordzee zijn al vaker bron van conflict geweest.

Lees verder

Onafhankelijkheid Zuid-Soedan

Burgeroorlog Soedan 1924

Op 9 juli 2011 verkreeg de Republiek van Zuid-Soedan haar onafhankelijkheid van Soedan. Deze onafhankelijkheid kwam exact zes jaar na de vredesovereenkomst tussen de Soedanese overheid en zuidelijke rebellen van 9 juli 2005. Deze overeenkomst betekende het einde van de langst durende burgeroorlog in Afrika, welke in 1983 begonnen was. De nieuwe natie Zuid-Soedan verkreeg zijn onafhankelijkheid niet zonder slag of stoot. Ook na de onafhankelijkheid ging het Zuid-Soedan niet voor de wind en werd het land geteisterd door crises en verschillende machtsblokken.

Lees verder

Het mysterie van Tintagel en koning Arthur

    7 juli 2017
Het mysterie van Tintagel en koning Arthur

‘Diezelfde nacht raakte zij in verwachting van de befaamde Arthur, wiens heroïsche daden zo bekend zijn bij latere generaties.’ Aldus Geoffrey of Monmouth, schrijvend in de twaalfde eeuw, over de nachtelijke romance van Uther en Igraine in het kasteel bij Tintagel. Daarmee is het plaatsje, gesitueerd aan de rotsige, ruige kust van Cornwall, onlosmakelijk verbonden geraakt met de legende van Koning Arthur.

Lees verder

Isaac Newton publiceert zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

Newtons Principia

Op 5 juli 1687 publiceert de Britse natuurkundige Isaac Newton zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Hierin beschrijft hij de drie wetten die voortaan de basis vormen van de moderne natuurkunde. Het werk zorgt voor aanzien, maar zijn collega Hooke beschuldigt hem van plagiaat. In december 2016 werd één van de eerste gedrukte edities van de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica geveild door een Brits veilinghuis.
Lees verder

Laatste Britse kolonie teruggegeven aan China

Hong Kong

Hong Kong 1997- Op zijn hoogtepunt rond 1900 telde het Britse Rijk een kwart van de wereldbevolking. Op ieder continent hadden de Britten grondgebied. Hong Kong was de laatste Britse kolonie die in 1997 werd overgedragen. Lees verder

De leugens omtrent de Hillsborough-ramp

    29 juni 2017
De leugens omtrent de Hillsborough-ramp

Zes mensen zijn aangeklaagd voor nalatigheid in hun handelen bij de Hillsborough-stadionramp in Sheffield in 1989. Hierbij kwamen 96 mensen om het leven en raakten honderden gewond. Na jaren van juridische strijd werd vorig jaar al duidelijk dat de ramp niet aan het gedrag van supporters te wijten was. Overigens waren er in de dagen na de ramp al twijfels over de oorzaak.

Lees verder

28 juni jarig: Hendrik VIII van Engeland

28 juni jarig: Hendrik VIII van Engeland

Hij wordt gezien als een van de meest charismatische Engelse koningen. Hij trouwt zes keer en laat twee van zijn vrouwen onthoofden omdat ze hem geen mannelijke nakomelingen geven. Hij bekeert tot het protestantisme en benoemt zichzelf tot het hoofd van de kerk van Engeland. Hendrik VIII Tudor wordt op 28 juni 1491 geboren in Greenwich. Lees verder