Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Verloving van Prins Charles en Diana Spencer

Prins Charles en Diana, Nationaal Archief

Op 24 februari 1981 werd de verloving tussen Prins Charles en Diana Spencer bekend gemaakt. Ruim een maand later trouwde het stel onder grote internationale belangstelling in de St Paul’s Cathedral. Lees verder

Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc

Begin van het proces tegen Jeanne d’Arc

Rouen 1431 – Op zeventienjarige leeftijd krijgt Jeanne d’Arc de leiding over het Franse leger en verslaat ze de Engelsen bij Orléans. Later verovert ze de stad Reims en kroont ze Karel tot koning van Frankrijk. In 1430 wordt ze echter gevangengenomen door de Bourgondiërs en uitgeleverd aan de Engelsen. Op 21 februari 1431 begon het proces tegen Jeanne d’Arc.

Lees verder

Vrede van Westminster

De 'Gouden Leeuw' tijdens de Slag om Texel 1673

Op 19 februari 1674 sluiten Nederland en Engeland de Vrede van Westminster. Hiermee komt een einde aan de Derde Engels-Nederlandse Oorlog. Als gevolg van dit verdrag valt New York in handen van de Engelsen. Lees verder

Geschiedenis van thee

       11 februari 2015
Geschiedenis van thee

Thee, wie kent het niet? Gemiddeld drinkt elke Nederlander twee kopjes thee per dag. Thee is dus een razend populaire drank. Die populariteit begon toen de eerste Europeanen in de zestiende eeuw kennis maakten met thee.  Lees verder

Birma-Siam spoorlijn: Japanse dodenspoorweg

       9 februari 2015
Birma-Siam spoorlijn: Japanse dodenspoorweg

Dwangarbeiders die tijdens de Tweede Wereldoorlog aan de beruchte Birma-Siam spoorlijn hebben gewerkt, gaan nu een compensatie eisen van de Nederlandse regering. Dit meldt de stichting die de claim namens overlevenden en erfgenamen gaat indienen vandaag. Zij heeft immers na de oorlog meegedeeld in de opbrengst van de verkoop van de spoorlijn aan Thailand. De spoorlijn – een Japans project – werd in 1942 en 1943 door dwangarbeiders aangelegd onder onmenselijke omstandigheden. Zo’n honderdduizend dwangarbeiders vonden naar schatting de dood.
Lees verder

Operatie Veritable

Operatie Veritable

Rijnland 1945 – De geallieerden starten operatie Veritable, met als doel het bevrijden van het gebied tussen de Rijn en de Maas. De Britse veldmaarschalk Montgomery heeft de leiding over de 21e Legergroep, die bestaat uit Amerikanen, Britten en Canadezen. De operatie mondt uit in één van de heftigste veldslagen van de Tweede Wereldoorlog.
Lees verder

Koningin Elizabeth II wordt koningin van Groot-Brittannië

Koningin Elizabeth II wordt koningin van Groot-Brittannië

Londen 1952 – Prinses Elizabeth Alexandra Mary (1926 – nu) wordt tijdens een plechtigheid op St. James’s Palace met de Proclamation of Accession uitgeroepen tot vorstin en koningin van het Verenigd Koninkrijk, Canada, Pakistan, Zuid-Afrika, Nieuw-Zeeland, Ceylon en Australië. Ook werd ze hoofd van het Brits Gemenebest, een vrijwillige verbintenis van staten met de Engelse vorst als symbolisch staatshoofd. Prinses Elizabeth Alexandra Mary wordt als koningin Elizabeth II een van de invloedrijkste personen ter wereld.

Lees verder

Geschiedenis van het warenhuis: Selfridge, V&D en het nieuwe winkelen

       5 februari 2015
Geschiedenis van het warenhuis: Selfridge, V&D en het nieuwe winkelen

Vier jaar geleden werd de warenhuisketen Vroom & Dreesmann (V&D) overgenomen door het Amerikaanse Sun Capital Partners, die het aantal winkels wilde verdubbelen. Er is echter in de laatste jaren slechts één winkel bijgekomen en het verlies verdubbelde in 2013 naar 42 miljoen euro. De keten verkeert in zwaar weer en moet vrezen voor haar voorbestaan. V&D was in 1912 het eerste moderne warenhuis in Nederland. Warenhuizen bestonden hier en elders echter al langer.
Lees verder