Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

    30 mei 2016
Storm, bliksem en donder: 4 extreme weersomstandigheden in de geschiedenis

Afgelopen weekend kon het weer aardig spoken. De weersomstandigheden waren heftig. Onweer- en regenbuien waren veelvoorkomend. In Frankrijk en Duitsland raakten er zelfs mensen gewond door blikseminslagen of overstromingen naar aanleiding van regenval. In Nederland bleef het gelukkig bij overlast en werden er geen ernstige gewonden geregistreerd. In de geschiedenis hebben slechte weersomstandigheden vaak roet in het eten gegooid.
Lees verder

De eerste Engels-Nederlandse oorlog

       29 mei 2016
oorlog

Vandaag 29 mei is het precies 364 jaar geleden dat de eerste Engels-Nederlandse Oorlog uitbrak. Het was het begin van een reeks van vier oorlogen die de decennia daarna zouden plaatsvinden tussen Engeland en de Republiek der Zeven Nederlanden. Beide landen waren in de 17e eeuw uitgegroeid tot de grootste handelsmachten ter wereld, wat tot meerdere conflicten tussen de twee concurrenten heeft geleid.

Lees verder

Geschiedenis van het Baptisme

Kerkgebouw van de Baptistengemeente IJmuiden

Op 28 mei 1644 werd de eerste Baptistenkerk in de Amerikaanse stad Boston gestart. De Baptistische geloofsleer verspreidde zich in de zeventiende eeuw vanuit Europa naar de Verenigde Staten. In de periode daarna groeide het aantal Baptistenkerken in de Verenigde Staten in rap tempo. Kenmerkend voor het Baptisme is de volwassendoop en de overtuiging dat gelovigen pas gedoopt worden wanneer men zelf op latere leeftijd tot geloof komt. Lees verder

De geschiedenis van het strategische Calais

       27 mei 2016
Calais

Onlangs raakten er tientallen mensen gewond bij gevechten in het vluchtelingenkamp in de Franse stad Calais. De afgelopen jaren zijn er vele vluchtelingen uit landen zoals Syrië en Irak naar Calais getrokken om naar het Verenigd Koninkrijk over te steken. Calais heeft echter een rijke historie als havenstad en was ooit Engels bezit.

Lees verder

Onafhankelijkheid Jordanië

Koning Abdoellah van Jordanie

Na eeuwen lang onder Ottomaanse heerschappij te hebben gestaan en vijftien jaar onder Brits bewind werd Jordanië op 25 mei 1946 een onafhankelijke staat. De Jordanese bevolking heeft door de eeuwen heen veel verschillende machthebbers gekend en het grondgebied is diverse malen geannexeerd door machtige rijken van weleer. Lees verder

Onthoofding van Anna Boleyn

Anna Boleyn

Windsor 1536- ”Good Christian people, I am come hither to die, for according to the law, and by the law I am judged to die, and therefore I will speak nothing against it”. Anna Boleyn knielde neer en voelde het koude steen van het hakblok haar gezicht raken. Met een dof geluid raakte haar hoofd de grond. Door het kanonschot wist koning Hendrik VIII dat zijn tweede vrouw was gestorven.

Lees verder

Braveheart: 5 historische fouten

Braveheart

Mel Gibson schittert in Braveheart als de arme, dappere vrijheidsstrijder William Wallace. De eindeloze martelingen en uitspraken als “They may take our lives, but they’ll never take our freedom!” staan in menig geheugen gegrift. Maar was Wallace werkelijk zo arm? En: werd hij eigenlijk wel ‘brave heart’ genoemd?

Lees verder

The Monuments Men: Redders van kunst

nazi plunder

WOII verborgen feitenTijdens de Tweede Wereldoorlog pleegden de nazi’s de grootste kunstroof uit de geschiedenis. Belangrijke kunstwerken, gemaakt door de grootste meesters in Europa werden, gestolen. Het was de taak van een speciale geallieerde militaire eenheid om Europa’s grootste schatten terug te vinden.

Lees verder