Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Klipperwedstrijden van de theehandel in de negentiende eeuw

       23 april 2017
Klipperwedstrijden van de theehandel in de negentiende eeuw

WIST JE DAT? – In de negentiende eeuw werd in London gewed op schepen die mee deden aan de zogenaamde ‘klipperwedstrijden’. Deze wedstrijden in de theehandel waren ontstaan nadat Europeanen thee van Azië naar Europa haalden. De boot die als eerste aankwam, kon de beste prijs vragen voor hun thee. En thee was in de negentiende eeuw een erg gewilde drank in Europa.  

Lees verder

Geschiedenis van thee

       18 april 2017
Geschiedenis van thee

UITVINDINGEN – Thee, wie kent het niet? Gemiddeld drinkt elke Nederlander twee kopjes thee per dag. Thee is dus een razend populaire drank. Die populariteit begon toen de eerste Europeanen in de zestiende eeuw kennis maakten met thee. De thee werd vanuit Azië naar Europa gebracht maar was zeker in het begin nog erg duur. Lees verder

Paul McCartney verlaat The Beatles

Gillende en huilende fans van The Beatles in Manchester 1963

10 april 1970 betekent het einde van de legendarische Britse popgroep The Beatles. Paul McCartney kondigt aan dat hij de beroemde formatie verlaat na zeven jaar vol gillende meisjes, media-aandacht en vele hits. McCartney laat zijn bandleden en fans in shock achter. Lees verder

29 september jarig: Horatio Nelson

          8 april 2017
Horatio Nelson (Bron: Wikipedia)

ZEEHELDEN: Op het nieuws van Horatio Nelsons dood, na de door Groot-Brittannië gewonnen Slag bij Trafalgar, antwoordt de Britse koning George III: “We hebben meer verloren dan we gewonnen hebben”. Dit geeft de status aan die de immens populaire admiraal genoot. Hij wordt gezien als Napoleons grote tegenstrever op zee en speelt een grote rol in de Britse maritieme overheersing. Lees verder

Hendrik VIII mocht niet scheiden van paus Clemens VII

       7 april 2017
Hendrik VIII mocht niet scheiden van paus Clemens VII

HISTORISCH SCHANDAAL: Nadat de Engelse koning Hendrik VIII met de vrouw van zijn broer Arthur was getrouwd, leek de toekomst voor de troonopvolging veilig gesteld. Zijn vrouw Catharina van Aragon baarde echter geen zoon. Hendrik VIII wilde van haar scheiden maar paus Clemens VII verbood dit. Als reactie scheidde Hendrik zich af van de Rooms-Katholieke Kerk en richtte hij een eigen kerk op.

Lees verder

De geschiedenis van Unilever

    6 april 2017
De geschiedenis van Unilever

Trending – In reactie op het overnamebod van het Amerikaanse bedrijf Heinz wil het Nederlands-Britse bedrijf Unilever bewijzen zelfstandig sterk te staan. Dit doet het bedrijf door aan te kondigen dat het af wil van de margarine en boterproducenten. Best gek aangezien Unilever voor de helft is voortgekomen uit een margarinefabrikant.

Lees verder

Val van John Profumo door zijn verhouding

       5 april 2017
Val van John Profumo door zijn verhouding

POLITIEKE AFFAIRE: De Britse minister van Defensie, John Profumo, was getrouwd met een Engelse actrice maar kreeg desondanks in 1961 een affaire met de negentienjarige Christine Keeler. Keeler was een showgirl en tijdens haar affaire met Profumo, had ze ook een relatie met een Russische spion. Dit koste Profumo uiteindelijk zijn politieke carrière.

Lees verder

De Britten en Gibraltar

          3 april 2017
De Britten en Gibraltar

Tijdens de onderhandelingen over de Brexit heeft de EU laten weten dat ze wil dat Spanje en Groot-Brittannië het eens moeten worden over het lot van Gibraltar, het Spaanse schiereiland dat al sinds 1713 deel uit maakt van het Verenigd Koninkrijk. De Britten zijn woest over de eis van de EU, omdat ze vinden dat Spanje hierdoor vetorecht krijgt.

Lees verder