Geschiedenis van Groot-Brittannië. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Groot-Brittannië door de eeuwen heen. 

Dinky toys: het populairste speelgoed van de jaren 50

       18 januari 2017
Dinky toys: het populairste speelgoed van de jaren 50

In 1901 werd door Frank Hornby patent aan gevraagd op een door hem ontworpen idee: ‘Mechanics made easy’. Zijn idee was om doorboorde metaalstrips te produceren, waarvan men zelf (met enig schroefwerk) prachtige constructiemodellen kon maken. Dit idee groeide gestaag, en uiteindelijk leidde het tot de opkomst van een van de populairste soorten speelgoed uit de jaren 50: de Dinky Toys. Lees verder

Metro in Londen: stakingen & successen

          9 januari 2017
Graafwerkzaamheden bij de aanleg van de Londense metrolijn in 1861. (Bron: Wikimedia Commons).

De medewerkers van de Londense metro zijn op 9 januari 2017 nog steeds in staking, wat voor veel hectiek zorgt in de Britse hoofdstad. Sinds zondagavond 8 januari wordt er door een groot deel van het personeel gestaakt. De arbeiders proberen hiermee te voorkomen dat er nog meer arbeidsplekken verloren gaan. De eerste metro van de wereld reed in januari 1863 In Londen, van Paddington naar Farringdon en bleek vanaf de eerste dag een groot succes.

Lees verder

Slag bij Wakefield

Slag bij Townton, Eduard wordt koning

Op 30 december 1460 vindt de slag bij Wakefield plaats, één van de grootse veldslagen van de Rozenoorlogen. Lees verder

Vrede van Gent

Vrede van Gent

Gent 1814 – Op 18 juni 1812 verklaart de Amerikaanse president James Madison de oorlog aan Groot-Brittannië. Aanvankelijk lijkt de oorlog goed te verlopen voor de Amerikanen, maar in 1814 veroveren de Britten Washington en steken zij het Witte Huis in brand. Na twee jaar vechten maakt de Vrede van Gent  op 24 december 1814 een einde aan de Oorlog van 1812.

Lees verder

De Kerstvrede van 1914

          19 december 2016
Truce WW1

Na vijf maanden oorlog werd het op kerstavond 1914 even stil op het slagveld bij het Westelijke Front. De wapens werden neergelegd, de oorlog even vergeten. Duitse en Engelse soldaten zongen kerstliederen en wensten elkaar een prettig kerstfeest toe vanuit het niemandsland tussen de loopgravenlinies. De korte periode van vrede ging de geschiedenisboeken in als de Kerstvrede van 1914.
Lees verder

Charles Dickens publiceert zijn boek A Christmas Carol

Charles Dickens publiceert zijn boek A Christmas Carol

Op 19 december 1843 publiceert Charles Dickens zijn boek A Christmas Carol. Het is meteen een enorm succes. Met dit werk vroeg Dickens aandacht voor de armoede in Engeland die hij combineerde met de ‘geest’ van Kerst. Lees verder

Isaac Newton publiceert zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica

Newtons Principia

Op 5 juli 1687 publiceert de Britse natuurkundige Isaac Newton zijn Philosophiae Naturalis Principia Mathematica. Hierin beschrijft hij de drie wetten die voortaan de basis vormen van de moderne natuurkunde. Het werk zorgt voor aanzien, maar zijn collega Hooke beschuldigt hem van plagiaat. In december 2016 wordt één van de eerste gedrukte edities van de Philosophiae Naturalis Principia Mathematica geveild door een Brits veilinghuis.
Lees verder

Manuel uit Fawlty Towers overleden

       2 december 2016
Manuel uit Fawlty Towers overleden

De acteur Andrew Sachs, vooral bekend om zijn rol als de Spaanse ober Manuel uit Fawlty Towers, is op 23 november 2016 op 86-jarige leeftijd overleden. Bekend om zijn zinnetje ‘I know nothing’, bracht zijn vrouw pas vandaag het nieuws rondom Sachs overlijden naar buiten. Lees verder