Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Nederlandse regering gedoogt softdrugs

Nederlandse regering gedoogt softdrugs

Nederland 1972- Horden toeristen komen ieder jaar  richting Amsterdam om te profiteren van het gedoogbeleid dat de Nederlandse regering voert. Op 7 juli 1972 werd hiervoor het startschot gegeven.

Lees verder

Suze Groeneweg 1e vrouwelijk lid Tweede Kamer

Suze Groeneweg 1e vrouwelijk lid Tweede Kamer

Den Haag 1918-   “De intrede van een vrouw op het Binnenhof baarde nogal opzien en in het gebouw waren veranderingen nodig. Zij kreeg een eigen kleedkamer en de gang die erheen leidde werd ‘het Groenewegje’ gedoopt.”

Lees verder

1600 – Slag bij Nieuwpoort

1600 - Slag bij Nieuwpoort

Nieuwpoort 1600 – Het is misschien wel het meest beroemde jaartal uit de Vaderlandse Geschiedenis: 1600. Op 2 juli van dat jaar vond de Slag bij Nieuwpoort plaats. Deze veldslag is vooral beroemd omdat het jaartal zo gemakkelijk te onthouden is, en niet omdat de slag zo belangrijk was. Het was dan wel een overwinning voor de Republiek, maar zonder veel nut.

Lees verder

Nederland schaft slavernij af

Nederland schaft slavernij af

Suriname 1863- Er klinken kanonschoten in Paramaribo, 21 stuks. Ze markeren het startschot van de afschaf van de slavernij in Suriname en de Antillen. Op deze dag werden 33.000 slaven in Suriname en 12.000 slaven op de Antillen tot vrije mensen verklaard. Nederland is een van de laatste Europese landen die de slavernij afschafte, op 1 juli 1863.

Lees verder

Anjerdag

Anjerdag

Den Haag 1940- Na zeven weken drong de realiteit van de bezetting door tot de Nederlandse bevolking. Om blijk te geven aan de onvrede in het land, grepen burgers de verjaardag van Prins Bernard aan om te protesteren.  

Lees verder

Eerste demonstratie kleurentelevisie in Nederland

Kleurentelevisie

Gekleurde beeldschermen zijn voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Toch bestaat de mogelijkheid om bewegend beeld in kleur op te nemen en weer te geven nog niet zo lang. De Eindhovense fabrikant Philips bracht op 27 juni 1964 voor het eerst de kleurentelevisie naar de Nederlandse markt.

Lees verder

De uitvinding van de tandenborstel

Tandenpoetsles Wenen 1970

De meesten onder ons doen het dagelijks tenminste één keer: tandenpoetsen. Onze moderne tandenborstel hebben we te danken aan de Chinese keizer Hongzhi, die op 26 juni 1498 de tandenborstel uitvond. Westerse reizigers brachten de uitvinding naar Europa en ook hier werd het een succes. Lees verder

EK Voetbal 1988: Nederland wordt Europees kampioen

Nederlands elftal

Op 25 juni 1988 speelt het Nederlands elftal de finale van het EK Voetbal tegen de Sovjet-Unie. Nederland wint de wedstrijd en wordt voor het eerst Europees kampioen. Lees verder