Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Verdwenen beroep: IJsdrager

    18 augustus 2017
Verdwenen beroep: IJsdrager

Voor de uitvinding van de elektrische koelkast moesten mensen hun eten op een andere manier koud (en onbedorven) zien te houden. Een van die manieren was het opslaan van winterijs in laag liggende, goed geïsoleerde ruimtes. IJs kon soms ook gekocht worden. In de eerste helft van de twintigste eeuw kwamen ijsbrengers staven ijs aan huis brengen.

Lees verder

De Amsterdam ArenA

Openingswedstrijd Ajax in de Amsterdam ArenA 1996

Op 14 augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA geopend. Jarenlang overleg over de bouw van het stadion leidde uiteindelijk tot de bouw in 1993. Na slechts drie jaar opende de ArenA zijn deuren. De ArenA is niet alleen het thuisstadion van Ajax, maar doet ook dienst als wedstrijdstadion bij belangrijke interlands en diverse evenementen.

Lees verder

Biografie van Jorge Zorreguieta

          9 augustus 2017
Maxima Zorreguieta (rechtsboven) met haar vader Jorge Zorreguieta en haar broers en zuster, 1986 (bron: gahetna.nl / Nationaal Archief)

Op 8 augustus 2017 overleed Jorge Zorreguieta op 89-jarige leeftijd. De vader van koningin Máxima was van 1976 tot 1981 staatssecretaris en minister van Landbouw onder Jorge Videla, wiens dictatoriale regime aan 30.000 Argentijnen het leven kostte. Als gevolg was hij altijd omstreden in Nederland, waar diverse keren aangifte tegen hem is gedaan. Lees verder

Theo van Doesburg: duizendpoot en hervormer

    8 augustus 2017
Theo van Doesburg rond 1915- Wikimedia Commons/ Archief Theo en Nelly van Doesburg

Themamaand 100 jaar ‘De Stijl’ – Theo van Doesburg was een veelzijdig talent en beschikte over veel creativiteit. samen met onder andere Piet Mondriaan en Gerrit Rietveld behoort hij tot de belangrijkste leden van de artistieke stroming De Stijl. Hij streefde naar een revolutie binnen de kunstsector waarbij korte metten wordt gemaakt met andere kunststromingen en met alles wat verband hield met de natuur.  Lees verder

Anne Frank opgepakt

Anne Frank opgepakt

Amsterdam 1944- “Ik weet dat ik kan schrijven. Een paar verhaaltjes zijn goed, m’n achterhuisbeschrijvingen humoristisch, veel uit m’n dagboek spreekt, maar… of ik werkelijk talent heb, dat staat nog te bezien”, schreef het joodse meisje Anne Frank op 5 april 1944 in haar dagboek. Bijna vier maanden later, op 4 augustus, werd de schuilplaats verraden en viel de Sicherheitsdienst het achterhuis binnen.  

Lees verder

Vincent van Gogh en het postimpressionisme

    3 augustus 2017
Vincent van Gogh en het postimpressionisme

In de opbouw naar ‘100 jaar de Stijl’ laten we eerst wat eerdere kunststromingen met een (aanzienlijk) Nederlands tintje de revue passeren. De meest bekende Nederlandse kunstenaar is ongetwijfeld Vincent van Gogh. Samen met schilders als Paul Gauguin, Georges Seurat en Paul Cézanne wordt hij tot het postimpressionisme gerekend. Deze wat onsamenhangende stroming kent een grote diversiteit en verenigt zich voornamelijk door de gedeelde wortels van haar aanhangers in het impressionisme.

Lees verder

Helpen graven naar de Schat van Dalfsen

    3 augustus 2017
Helpen graven naar de Schat van Dalfsen

De gemeente Dalfsen is op zoek naar enthousiaste schatgravers die deze zomer willen helpen bij een bijzondere opgraving. Het eerdere project uit 2015, waarbij vondsten uit zowel de steentijd als het Merovingische verleden werden gedaan, krijgt een vervolg. De gemeente gaat samen met inwoners, belangstellenden en archeologen op zoek naar meer onderdelen van de ‘Schat van Dalfsen’.

Lees verder

Hendrik Willem Mesdag en de Haagse School

    2 augustus 2017
Hendrik Willem Mesdag en de Haagse School

In de opbouw naar ‘100 jaar de Stijl’ laten we eerst wat eerdere kunststromingen met een (aanzienlijk) Nederlands tintje de revue passeren. Vandaag is dat de ‘Haagse School’. Dit collectief was voornamelijk actief in Den Haag aan het einde van de negentiende eeuw. De kunstenaars zetten zich af tegen het idealisme van de Romantiek en de traditionele opvattingen op de kunstacademie. Bekende vertegenwoordigers zijn Hendrik Willem Mesdag, Anton Mauve en de gebroeders Maris.

Lees verder