Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Het eerste bloot op de Nederlandse televisie

Het eerste bloot op de Nederlandse televisie

Hilversum 1967 – De tweede aflevering van het VPRO programma Hoepla wordt uitgezonden op televisie. Een naakte vrouw verschijnt in beeld terwijl ze voorleest uit de krant. Op 9 oktober 1967 was de 21 jarige Phil Bloom de eerste vrouw óóit die naakt op de Nederlandse televisie verscheen.

Lees verder

Alkmaars Ontzet tijdens de Tachtigjarige Oorlog

Beleg Alkmaar 1573

Op 8 oktober 1573 vond het Alkmaars Ontzet plaats. Sinds 21 augustus van dat jaar was de stad belegerd geweest door de Spanjaarden tijdens de Tachtigjarige Oorlog. Op 8 oktober werden de dijken rondom Alkmaar echter doorgestoken en moest het Spaanse leger het beleg opgeven. Alkmaar was een van de eerste Hollandse steden die ontzet werd. Lees verder

Geschiedenis van de Kinderboekenweek

          7 oktober 2015
Geschiedenis van de Kinderboekenweek

Vandaag – op 7 oktober 2015 – start de Kinderboekenweek. Een dag eerder werd bekend dat Bette Westera de Gouden Griffel heeft gewonnen tijdens de 61e editie van dit evenement. Voor het eerst in 20 jaar wint een dichtenbundel deze bekende prijs. De bundel, met de titel Doodgewoon, is een verzameling gedichten met verdrietige en vrolijke teksten. De jury noemt het ‘een geschenk voor het leven’. De Kinderboekenweek is een jaarlijks evenement. Hoe heeft de Kinderboekenweek zich ontwikkeld door de jaren heen?

Lees verder

Het Palingoproer van 1886

Het Palingoproer van 1886

Op een zonnige zomermiddag spelen een groep mensen in de Jordaan een spelletje Palingtrekken. De politie grijpt echter in en er breken rellen uit. Voordat de orde is hersteld vallen er 25 doden en raken er 130 mensen gewond. Vandaag wordt herdacht dat het 125 jaar geleden is dat het Palingoproer uitbrak in de Jordaan.

Lees verder

Eerste uitzending Fabeltjeskrant

Eerste uitzending Fabeltjeskrant

Nederland 1968 – “Hallo meneer de Uil, waar breng je ons naartoe? Naar Fabeltjesland!” Het zijn woorden die vrijwel iedereen, jong en oud, zich nog wel kan herinneren. De eerste aflevering van de Fabeltjeskrant werd uitgezonden op 29 september 1968.

Lees verder

Schilderscarrière van Rembrandt van Rijn

       25 september 2015
Schilderscarrière van Rembrandt van Rijn

De schilderijen worden wel de ‘broer en zus van de Nachtwacht’ genoemd, twee van Rembrandt’s grootste meesterwerken. Het dubbelportret van de notabele Maerten Soolmans en zijn vrouw Oopjen Coppit uit 1643 krijgt nieuwe eigenaren. Het Louvre en het Rijksmuseum kopen beiden één helft voor 80 miljoen. Van Rijn’s carrière was niet altijd zo succesvol als deze bedragen doen vermoeden.
Lees verder

Operatie Market Garden

Operatie Market Garden

Voor de bewoners van de stad stond Market Garden gelijk aan lachende gezichten in een zonnige straat, vlaggen aan de gevel en de smaak van chocolade en sigaretten. Dat was echter niet meer dan een onvermijdelijk bijproduct van de operatie. Operatie market Garden was een geallieerd offensief in september 1944. Vandaag is er een fietstocht door Nijmegen langs de locaties waar hard werd gevochten.

Lees verder

Nieuw-Amsterdam wordt veroverd door de Engelsen

Schilderij over de val van Nieuw-Amsterdam in Engelse hande

Op 24 september 1664 wordt Nieuw-Amsterdam veroverd door de Engelsen. Gouverneur-generaal van de Nederlandse kolonie, Peter Stuyvesant is gedwongen te capituleren en de kolonie uit handen te geven. Nieuw-Amsterdam werd New York maar de basis voor deze wereldstad werd gelegd door de Hollanders. Lees verder