Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Uitvinding van de Geldautomaat

    27 juni 2017
Uitvinding van de Geldautomaat

Geld uit een automaat halen zoals dat met chocoladerepen kon – dat was het idee van John Shepherd-Barron. Op deze manier ontliep men de rijen bij het bankloket en kon men geld opnemen buiten openingstijden van de bank. De geldmachine zoals wij hem kennen kwam op in de jaren ’60 en is nu bijna niet meer weg te denken, hoewel in Nederland het aantal de laatste jaren weer is afgenomen door de populariteit van pinnen.

Lees verder

Eerste demonstratie kleurentelevisie in Nederland

Kleurentelevisie

Gekleurde beeldschermen zijn voor de meeste mensen niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. Toch bestaat de mogelijkheid om bewegend beeld in kleur op te nemen en weer te geven nog niet zo lang. De Eindhovense fabrikant Philips bracht op 27 juni 1964 voor het eerst de kleurentelevisie naar de Nederlandse markt.

Lees verder

De uitvinding van de tandenborstel

Tandenpoetsles Wenen 1970

De meesten onder ons doen het dagelijks tenminste één keer: tandenpoetsen. Onze moderne tandenborstel hebben we te danken aan de Chinese keizer Hongzhi, die op 26 juni 1498 de tandenborstel uitvond. Westerse reizigers brachten de uitvinding naar Europa en ook hier werd het een succes. Lees verder

Tornado van Tricht, Chaam en Oostmalle

    25 juni 2017
Tornado van Tricht, Chaam en Oostmalle

Precies vijftig jaar geleden verwoestte een enorme windhoos grote delen van de dorpen Oostmalle, Chaam en Tricht. Zeven mensen kwamen om en honderden raakten gewond. Een-derde van de bevolking van Tricht was binnen vijftien seconden dakloos.

Lees verder

Uitbraak middeleeuwse plaag: de Sint Vitus dans

Dansmanie Sint-Jans-Molenbeek 1642, gravure van Hendrick Hondius

Op 24 juni 1374 was er in het Duitse Aken een van de eerste grote en plotselinge uitbraken van een mysterieuze ziekte: de Sint Vitus dans, ook wel de dansplaag genoemd. Een grote groep mensen begon te hallucineren en schokkende bewegingen te maken, die vergelijkbaar waren met een dans. De dans-episode eindigde in complete uitputting waarna mensen tot de grond vielen en sommigen het leven lieten. De dansplaag verspreidde zich in de daaropvolgende eeuwen door geheel Europa. Lees verder

Koning Willem II: wil de echte held opstaan?

    23 juni 2017
Koning Willem II: wil de echte held opstaan?

Over de rol van koning Willem II in de slag bij Waterloo (1815) tegen Napoleon is al veel geschreven en gediscussieerd. Door sommigen wordt hij omschreven als ‘de held van Quattre-Bras en Waterloo’, voor anderen was hij een brokkenpiloot die de hele veldslag in de weg liep. Het toont in ieder geval goed hoe de slag later werd ingezet als propagandamiddel.

Lees verder

De schillenboer in het Nederlandse straatbeeld

       23 juni 2017
De schillenboer in het Nederlandse straatbeeld

Verdwenen beroep – Tot ver in de 20e eeuw was de schillenboer een deel van het dagelijks leven in grote delen van Nederland. Het beroep van de schillenboer verdween langzaamaan uit het straatbeeld met de komst van de afvalscheiding tussen ‘gewoon’ en gft afval. Blik met ons terug op het beroep van de schillenboer! Lees verder

Radboud, koning der Friezen

    22 juni 2017
Radboud, koning der Friezen

Radboud (ook wel Radbod of Redbad) was een Friese koning of hertog die in de vroege middeleeuwen strijd voerde tegen Merovingische en Karolingische heersers. Zijn grote overwinning bij Keulen kon niet voorkomen dat ‘Frisia’ na zijn dood alsnog aan het Karolingische rijk werd toegevoegd.

Lees verder