Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Van Prinsessedag tot Koninginnedag

          27 april 2017
Van Prinsessedag tot Koninginnedag

Door de grote steden lopen massa’s mensen in oranje gekleed. In de straten liggen tapijtjes waarop kinderen en volwassenen hun tweedehands waar te koop leggen. Op allerlei plekken in het land danst men op gratis openlucht muziek en vloeit het bier rijkelijk. Het is Koningsdag. Aan het eind van de 19e eeuw groeide de verjaardag van prinses Wilhelmina uit tot nationale feestdag. Lees verder

Koning Willem-Alexander

             27 april 2017
Koning Willem-Alexander

Biografie – Sinds 30 april 2013 heeft Nederland na een aantal decennia van koninginnen weer een koning: Willem-Alexander Claus George Ferdinand. Onder de vleugels van zijn moeder Beatrix leerde hij de fijne kneepjes van het vak. Hoewel Willem-Alexander tijdens zijn studententijd de bijnaam ‘Prins Pils’ kreeg, leerde Nederland hem de laatste jaren kennen als fanatiek sportliefhebber en betrokken koning.

Lees verder

De lintjesregen tijdens Koningsdag

       26 april 2017
De lintjesregen tijdens Koningsdag

Elk jaar regent het rondom Koningsdag lintjes. In deze periode worden vele Koninklijke onderscheidingen uitgereikt aan mensen die bijzondere diensten aan de samenleving hebben verricht. Dit jaar krijgen onder andere tv-presentatrice Astrid Joosten en de Amsterdamse burgemeester Van der Laan een onderscheiding. De geschiedenis van die onderscheidingen gaat terug tot de stichting van het Koninkrijk der Nederlanden in 1815.
Lees verder

De voorspellingen van Chriet Titulaer

    25 april 2017
Chriet Titulaer

Op 23 april 2017 overleed een van Nederlands bekendste sterrenkundige en wetenschapper, Chriet Titulaer. Titulaer maakte de wetenschap lange tijd populair bij het grote publiek met onder andere het programma Wondere Wereld. In dit programma bracht hij de kijker op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen omtrent wetenschap, techniek en sterrenkunde.

Lees verder

Oprichting van de Republiek der Zuid-Molukken

Oprichting van de Republiek der Zuid-Molukken

25 april 1950 – Na de onafhankelijkheid van Indonesië van een paar maanden eerder, roept de Zuid-Molukse deelstaat haar onafhankelijkheid uit. Hoewel Zuid-Molukken op papier recht hebben op onafhankelijkheid, belanden zij in een oorlog met het Indonesië van Soekarno.
Lees verder

Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

       22 april 2017
Willem Barentsz en de reis naar Nova Zembla

ZEEHELDEN: Willem Barentsz (1550-1597) is door zijn reis naar Nova Zembla goed bekend in onze geschiedenisboeken. Deze zeeheld en ontdekkingsreiziger maakte drie reizen naar het noorden om de Noordoostelijke Doorvaart naar Azië te vinden. Op zijn reizen ontdekte hij het Bereneiland en Spitsbergen. Naast ontdekkingsreiziger was hij ook een cartograaf en maakte hij een atlas over de Middellandse Zee.

Lees verder

IJsheiligen bepalen de nachtvorst in mei

       21 april 2017
IJsheiligen bepalen de nachtvorst in mei

Tot verbazing van veel mensen in Nederland was er de afgelopen week nog vorst aan de grond. Voor boeren is dit een verschrikking voor hun gewassen. In april is het niet meer zo gebruikelijk dat er nachtvorst optreedt. Toch ligt de datum van de laatste kans op vorst pas in mei, met de IJsheiligen. Deze dagen zijn vernoemd naar katholieke heiligen waarvan de naamdagen vallen op 11 tot en met 15 mei.

Lees verder

De trekschuitjager uit de zeventiende eeuw

       21 april 2017
De trekschuitjager uit de zeventiende eeuw

Verdwenen Beroepen – Met de opkomst van technologie zijn er een hoop nieuwe beroepen bijgekomen maar ook veel verloren gegaan. Een van die beroepen is de trekschuitjager. De trekschuit werd door personen of paarden door de kanalen van de stad getrokken. Zo kon in de zeventiende eeuw makkelijk en snel personen of goederen worden vervoerd naar een andere plek.  

Lees verder