Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Femke Halsema

          13 april 2016
Femke Halsema

Femke Halsema, geboren in 1966 te Haarlem, werd vooral bekend door haar optreden als fractieleider van GroenLinks van 2002 tot 2010. Al sinds 1998 was zij actief als Tweede Kamerlid voor GroenLinks. Halsema werd in 2012 zelfs als minister voor het kabinet Rutte II gevraagd, terwijl zij al in 2010 uit de politiek was gestapt. Het feit dat het ministerschap aan iemand buiten de coalitie werd aangeboden, geeft aan hoe Halsema gewaardeerd wordt.

Lees verder

Eerste uitgave tijdschrift Libelle

Eerste uitgave tijdschrift Libelle

Hoofddorp 1934 – ‘De Prins der Dameskappers’, daarmee opent in 1934 Libelle: geïllustreerd weekblad voor de vrouw haar allereerste nummer. Het damestijdschrift schrijft van meet af aan over recepten, kleding, handwerken, het huishouden, gezondheid en opvoeding. Lees verder

Sparta: de oudste club in het professionele voetbal

          12 april 2016
Sparta: de oudste club in het professionele voetbal

Sparta zal na zes jaar terugkeren op het hoogste niveau in Nederland. Maandag 11 april 2016 werd de club kampioen van de Jupiler league, het tweede niveau van Nederland. Hoog tijd voor een kijkje in de lange historie van de Rotterdamse club. Lees verder

Canadezen bevrijden kamp Westerbork

Canadezen bevrijden kamp Westerbork

Westerbork 1945 – ”De Tommy’s zijn er.” Op 12 april 1945 wordt kamp Westerbork bevrijd door de Canadezen. De gevangenen krijgen chocolade en sigaretten uitgedeeld, maar moeten nog tot na 5 mei wachten voordat ze het kamp ook daadwerkelijk mogen verlaten.

Lees verder

Begin van het Twaalfjarig Bestand

Het schilderij 'Vrede en Overvloed binden de Pijlen van de Oorlog samen' door Abraham Janssens werd in 1614 gemaakt n.a.v. het Twaalfjarig Bestand.

Antwerpen 1609 – Aan het begin van de 17e eeuw bereikte de Tachtigjarige Oorlog een impasse. Na 50 jaar oorlog zijn zowel Spanje als Nederland op financieel en militair gebied uitgeput. Op 9 april tekenen beide landen daarom het Twaalfjarig Bestand. Het betekent niet alleen een tijdelijke onderbreking van de gevechten, maar ook de eerste erkenning van Nederland als onafhankelijke mogendheid.

Lees verder

4 Nederlandse motorclubs en hun omstreden geschiedenis

    8 april 2016
4 Nederlandse motorclubs en hun omstreden geschiedenis

Op donderdagavond 8 april 2016 vond er een confrontatie plaats tussen de Hells Angels en de Mongols in het Van der Valkhotel in Rotterdam. In het restaurant werd niet alleen gevochten maar ook geschoten. Dit is niet het enige incident wat plaats heeft gevonden tussen rivaliserende motorclubs. Door de hoeveelheid van de motorclubs in Nederland en de haat jegens elkaar raken de motorclubs vaak slaags.

Lees verder

Chipsfabrikant Smith’s introduceert Flippo’s

POG verzameling

Op 8 april 1995 introduceert chipsfabrikant Smith’s, het hedendaagse Lay’s, Flippo’s in hun zakken chips. De actie was een groot succes en het werd het grootste spaarsucces ooit. Lees verder

De geschiedenis van de elektrische fiets

    7 april 2016
De geschiedenis van de elektrische fiets

Nederlanders en fietsen, ze zijn onafscheidelijk. Vanuit Duitsland bereikte de tweewieler in de tweede helft van de 19e eeuw Nederland. Vanaf 1890 vroegen uitvinders al patenten aan voor verschillende elektrische aandrijvingen van fietsen. Met behulp van motoren of batterijen is men immers in staat zich sneller en gemakkelijker voort te bewegen.
Lees verder