Geschiedenis van Nederland. Hieronder staan artikelen over de geschiedenis van Nederland door de eeuwen heen. 

Het Holland Pop Festival: Nederlands eerste meerdaagse festival

       18 augustus 2016
Holland Pop Festival

Dit weekend is het weer tijd voor Lowlands! Een van de bekendere festivals op Nederlandse bodem dat sinds 1993 jaarlijks in Biddinghuizen gehouden wordt. Het eerste meerdaagse popfestival in Nederland was het ‘Holland Pop Festival’ op 26, 27 en 28 juni 1970 in het Kralingse Bos te Rotterdam. Het muzikale evenement is de geschiedenis ingegaan als het Nederlandse antwoord op het Amerikaanse Woodstockfestival in 1969. Lees verder

De legende van Sint Hubertus

       17 augustus 2016
legende sint hubertus

geschiedenis sprookjesHoewel de legende van Sint-Hubertus tegenwoordig vooral bekend is van het logo van de flessen Jägermeister kent deze heilige een rijke geschiedenis. Deze patroonheilige van de jagers die geboren werd in het jaar 656 leefde een interessant werelds en geestelijk leven. Zijn leven was zo interessant dat er maar liefst zeven verschillende officiële beschrijvingen van bestaan.

Lees verder

De lange weg naar de Indië-herdenking

          15 augustus 2016
indië herdenking

Elk jaar op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan herdacht, dit jaar zal premier Rutte aanwezig zijn bij de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Door de Japanse capitulatie kwam de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tot een definitief einde. Bij de ceremonie worden de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om Nederlands-Indië herdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Indië-herdenking is onder steeds meer Nederlanders bekend, maar dit is lang niet zo vanzelfsprekend geweest. Na de oorlog duurde het lang voordat er in Nederland aandacht was voor de gebeurtenissen in voormalig Indië. Pas vanaf 1988 werd de herdenking jaarlijks gehouden.

Lees verder

Victory over Japan Day en de Indië herdenking

       15 augustus 2016
De officiële Japanse overgave op de USS Missouri, 2 september 1945

In Den Haag is vandaag bij het Indië-monument de overgave van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd feestelijkheden uit op de dag die bekend zou komen te staan als ‘Victory over Japan Day’. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen – die vandaag ook herdacht werden – betekende de Japanse overgave echter nog niet het einde van hun gevangenschap. Lees verder

De Amsterdam ArenA

Openingswedstrijd Ajax in de Amsterdam ArenA 1996

Op 14 augustus 1996 werd de Amsterdam ArenA geopend. Jarenlang overleg over de bouw van het stadion leidde uiteindelijk tot de bouw in 1993. Na slechts drie jaar opende de ArenA zijn deuren. De ArenA is niet alleen het thuisstadion van Ajax, maar doet ook dienst als wedstrijdstadion bij belangrijke interlands en diverse evenementen.

Lees verder

Opgepakt; twee beruchte Nederlandse seriemoordenaars

       12 augustus 2016
Opgepakt; twee beruchte Nederlandse seriemoordenaars

In Los Angeles is afgelopen week de seriemoordenaar ‘The Grim Sleeper’ ter dood veroordeeld. Lonnie Franklin Junior, zoals de man eigenlijk heet, was actief tussen 1985 en 2007. Tussen 1988 en 2002 hield hij zich gedeisd en maakte hij geen slachtoffers. Dit bezorgde Franklin zijn lugubere bijnaam. Nederland heeft een heel eigen verleden met seriemoordenaars. In sagen en literatuur van de 18de en 19de eeuw vinden we twee opmerkelijke gevallen.

Lees verder

Ellert en Brammert: de rovende reuzen van Drenthe

       11 augustus 2016
ellert brammert

geschiedenis sprookjesAan bijna elke historische plaats in Nederland valt een sage te verbinden, zo ook aan het Drentse Schoonoord. Het roversverhaal van de reuzen Ellert en Brammert wordt gelokaliseerd in de omgeving van het dorp Schoonoord. Het Ellertsveld en de Brammershoop danken hun naam aan het bekendste Drentse volksverhaal. Waar komen Ellert en Brammert vandaan en waarom worden ze gelokaliseerd in de Drentse velden?

Lees verder

De Slag om Zierikzee in 1304

Op 10 en 11 augustus vond de Slag om Zierikzee plaats. De strijdende partijen waren de Hollands-Franse vloot en de Vlaamse vloot, die beiden probeerden zeggenschap te krijgen over de kustprovincie Zeeland. Als sinds de elfde eeuw beconcurreerden Holland en Vlaanderen elkaar en dit leidde in 1303 tot het Beleg van Zierikzee door de Vlamingen. De Slag om Zierikzee beëindigde de Vlaamse inname van de Zeeuwse stad en zorgde dat deze weer in Hollandse handen terecht kwam.

Lees verder