Mannen op de maan

Mannen op de maan

Zondag 20 juli 1969 21:56 Houston tijd, maandag 21 juli 3:56 uur Nederlandse tijd, stonden er voor het eerst mensen op de maan. De bekroning van een 8-jarig project en een technisch hoogstandje, en dat allemaal hoofdzakelijk voor de eer.

Lees verder

De Lada, “kapitalistisch” vervoersmiddel in de Sovjet Unie

    18 juli 2017
De Lada, “kapitalistisch” vervoersmiddel in de Sovjet Unie

Wat is de beste manier om de waarde van een Lada te verdubbelen? Volgooien met benzine. Zo waren en zijn er talloze grappen over het Russische automerk en vergelijkbare wagens (Moskvich, Yugo, Skoda, etc.) uit het oosten van Europa. Toch heeft het merk altijd weten te overleven. Wel schrapt de fabrikant de komende twee jaar 8000 banen. De geschiedenis van de Lada is niet los te zien van het Sovjetverleden.

Lees verder

Het Bolshoi Theater in Moskou

    8 juli 2017
Het Bolshoi Theater in Moskou

In het weekend van 8 juli 2017 werd door het Bolshoi Theater onverwachts de première van een balletvoorstelling over Rudolf Nureyev uitgesteld. Het befaamde theatergebouw van Moskou, dat afgebeeld staat op het Russische 100-roebelbiljet, was de afgelopen jaren diverse keren het middelpunt van ophef. Het iconische gebouw weerspiegelt de Russische liefde voor ballet en opera.

Lees verder

Operatie Augustus Storm; de Russische aanval op Japan

    19 mei 2017
Russische soldaten wapperen met een vlag

Themamaand – Na de grensconflicten tussen Sovjet-Unie en Japan zoals de slag om het Chasanmeer in de jaren ’30 hadden de twee grootmachten met elkaar afgesproken om elkaar met rust te laten. Zo kon de Sovjet-Unie zich richten op de oorlog tegen Duitsland en kon Japan haar focus leggen op de expansie van het keizerrijk in Azië. Na de overgave van de nazi’s beloofden de Sovjets de laatste vijandelijke mogendheid, ondanks de neutraliteit, toch aan te vallen.

Lees verder

1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

          13 mei 2017
1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

Als kleine jongen had hij al het verlangen om zeeheld te worden. Zijn grootste voorbeeld was Michiel de Ruyter. Met een beroepssoldaat als vader was het verder niet gek dat hij streefde naar een carrière in het krijgswezen. Hij slaagde ruimschoots en werd in zijn eigen tijd als held geroemd. Jan Hendrik van Kinsbergen werd op 1 mei 1735 geboren in het Gelderse plaatsje Doesburg. Lees verder

7 mei jarig: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Met zijn optreden in Carnegie Hall in 1891 is Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de eerste Russische componist die internationaal gezien een blijvende indruk achter laat. Romeo en Julia, De Notenkraker en Het Zwanenmeer zijn enkele van zijn belangrijkste werken. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski werd geboren op 7 mei 1840.

Lees verder

Louis Grondijs: de participerende oorlogsjournalist

    4 mei 2017
Louis Grondijs in een Frans legeruniform.

Louis Grondijs die in 1878 in Nederlands-Indië geboren werd groeide uit tot een van Nederlands meest invloedrijke en welbespraakte oorlogscorrespondenten. Zo kreeg hij het door zijn vlotte babbel voor elkaar om in een vliegtuig boven Verdun te vliegen, was hij aanwezig bij het afreden van de laatste Tsaar en ontmoette hij de laatste Chinese keizer.

Lees verder

2 mei 1989 Eerste scheuren in IJzeren Gordijn

Officieren uit 12 landen bij het IJzeren Gordijn 1960

De politieke en militaire barrière het IJzeren Gordijn die de Westerse wereld van de communistische wereld scheidde werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen. Decennia later werden op 2 mei 1989 door Hongaarse grenswachten de eerste blokkades opgeheven. Lees verder