Operatie Augustus Storm; de Russische aanval op Japan

    19 mei 2017
Russische soldaten wapperen met een vlag

Themamaand – Na de grensconflicten tussen Sovjet-Unie en Japan zoals de slag om het Chasanmeer in de jaren ’30 hadden de twee grootmachten met elkaar afgesproken om elkaar met rust te laten. Zo kon de Sovjet-Unie zich richten op de oorlog tegen Duitsland en kon Japan haar focus leggen op de expansie van het keizerrijk in Azië. Na de overgave van de nazi’s beloofden de Sovjets de laatste vijandelijke mogendheid, ondanks de neutraliteit, toch aan te vallen.

Lees verder

1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

          13 mei 2017
1 mei jarig: Jan Hendrik van Kinsbergen

Als kleine jongen had hij al het verlangen om zeeheld te worden. Zijn grootste voorbeeld was Michiel de Ruyter. Met een beroepssoldaat als vader was het verder niet gek dat hij streefde naar een carrière in het krijgswezen. Hij slaagde ruimschoots en werd in zijn eigen tijd als held geroemd. Jan Hendrik van Kinsbergen werd op 1 mei 1735 geboren in het Gelderse plaatsje Doesburg. Lees verder

7 mei jarig: Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Pjotr Iljitsj Tsjaikovski

Met zijn optreden in Carnegie Hall in 1891 is Pjotr Iljitsj Tsjaikovski de eerste Russische componist die internationaal gezien een blijvende indruk achter laat. Romeo en Julia, De Notenkraker en Het Zwanenmeer zijn enkele van zijn belangrijkste werken. Pjotr Iljitsj Tsjaikovski werd geboren op 7 mei 1840.

Lees verder

Louis Grondijs: de participerende oorlogsjournalist

    4 mei 2017
Louis Grondijs in een Frans legeruniform.

Louis Grondijs die in 1878 in Nederlands-Indië geboren werd groeide uit tot een van Nederlands meest invloedrijke en welbespraakte oorlogscorrespondenten. Zo kreeg hij het door zijn vlotte babbel voor elkaar om in een vliegtuig boven Verdun te vliegen, was hij aanwezig bij het afreden van de laatste Tsaar en ontmoette hij de laatste Chinese keizer.

Lees verder

2 mei 1989 Eerste scheuren in IJzeren Gordijn

Officieren uit 12 landen bij het IJzeren Gordijn 1960

De politieke en militaire barrière het IJzeren Gordijn die de Westerse wereld van de communistische wereld scheidde werd na de Tweede Wereldoorlog in het leven geroepen. Decennia later werden op 2 mei 1989 door Hongaarse grenswachten de eerste blokkades opgeheven. Lees verder

De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

       23 april 2017
De reizen naar het oosten… en verder: de ontdekking van Siberië.

stempels-themamaanden-ig-zomer-opreisRusland is het grootste land ter wereld. Ze voelt zich gesteund door een gigantische Aziatische landmassa die het land al eeuwenlang verrijkt met de grenzeloze ruimte en vele grondstoffen. Al honderden jaren maakt Rusland aanspraak op het Siberische grondgebied. Een claim is echter geen gezag, dus door de jaren heeft het Russische hof talloze expedities en ontdekkers oostwaarts gestuurd om het wilde land te temmen.

Lees verder

De eerste Red Scare in de Verenigde Staten

       2 april 2017
De eerste Red Scare in de Verenigde Staten

Als gevolg van de Russische Revolutie ontstond in Amerika de angst dat ook in eigen land een bolsjewistische revolutie kon plaatsvinden. De angst werd aangewakkerd door oorlogspropaganda. Aan de andere kant pleegden anarchisten ook een serie bomaanslagen, dus helemaal ongefundeerd was de angst niet. Lees verder

Catharina de Grote en haar minnaars

       29 maart 2017
Catharina de Grote

POLITIEKE AFFAIRE: Seks verkoopt of niet? Dominique Strauss Kahn en zijn kamermeisje, Clinton en zijn stagiaire en de Bunga Bunga feestjes van Berlusconi. Rijk en machtig zijn gaat nogal eens gepaard met een seksschandaal. Zo ook bij de bekende tsarina Catharina de Grote.

Lees verder