Slag bij Lesnaja

Slag bij Lesnaja

Lesnaja 1708- Ruim 18.000 Russische soldaten verrassen de 13.000 Zweden bij het Poolse dorpje Lesnaja. Een veldslag volgt en het Zweedse leger wordt vernietigend verslagen. Het bleek één van de belangrijkste veldslagen uit de Grote Noordse Oorlog. De slag bij Lesnaja vond plaats op 28 september 1708.

Lees verder

De Moskouse metro: meer dan 80 jaar Russische geschiedenis

             22 september 2016
moskou metro

themamaand monumentenEens gebouwd voor de arbeiders van de Sovjet Unie, vormt de metro van Moskou vandaag de dag nog steeds de belangrijkste verkeersader voor werkend Moskou. Maar de metro van Moskou is niet zomaar een manier om van A naar B te reizen. Bij het bouwen van de prachtig versierde stations werden kosten noch moeite gespaard zijn. Hiernaast tonen de Moskouse metrostations de architectonische, politieke en intellectuele ontwikkelingen van de afgelopen 80 jaar. Lees verder

Sovjet-Unie valt Polen binnen

Ondertekening van het Molotov-Ribbentroppact 23 augustus 1939 tussen Duitsland en de Sovjet-Unie

Op 17 september 1939 valt de Sovjet-Unie Polen binnen. De Sovjet-Unie wilde gebieden in Polen tot hun bezit maken nadat ze deze verloren waren na de Eerste Wereldoorlog. Nazi-Duitsland ging Rusland al voor op 1 september van dat jaar, door een niet aanvalsverdrag tussen de twee landen konden deze aanvallen plaatsvinden. Al snel werd de Tweede Wereldoorlog ontketend. Lees verder

De grote brand van Moskou

De grote brand van Moskou

Moskou 1812 –Napoleon Bonaparte marcheert op 14 september 1812 met zijn leger Moskou binnen. Het Russische leger trekt zich terug en verlaat de stad samen met de meeste inwoners. Hierop ontstaat een grote brand in de stad, die tot 18 september woedt en driekwart van de stad verwoest.

Lees verder

Heldenverzen op Lenin en Stalin: Sovjet-folklore als propagandamiddel

             25 augustus 2016
sovjet folklorisme

geschiedenis sprookjesDat het Rusland van na de revolutie in 1917 geen sprookjesland was werd al snel duidelijk toen het land belandde in een burgeroorlog vol chaos en honger. Maar ondanks al deze verschrikkingen was het ook een tijd vol idealen en een kans om een nieuwe socialistische staat te creëren. Folklore en sprookjes speelden hierin een interessante rol: eerst werden ze vermeden vanwege hun associatie met het oude Rusland, later werden ze juist ingezet om een nieuwe Sovjetcultuur te creëren.

Lees verder

De Slag om Warschau 1920

Warschau

De Pools-Russische oorlog (1919-1921) kende zijn hoogtepunt met de Slag om Warschau op 12 augustus 1920. De nieuwe Poolse Republiek die na de Eerste Wereldoorlog was ontstaan claimde gebieden die voor de oorlog in Russische handen waren en de Sovjet Unie zag Polen als ideale doorvoerroute voor hun communistische idealen. Deze tegenstrijdige belangen zorgden ervoor dat er een oorlog tussen de twee Oost-Europese naties ontstond.

Lees verder

Olivier Brunel: ontdekkingsreiziger in dienst van de Russen en de Lage Landen

       26 juli 2016
Olivier Brunel: ontdekkingsreiziger in dienst van de Russen en de Lage Landen

Themamaand Op ReisOlivier Brunel was een ontdekkingsreiziger die in 1552 geboren werd in Brussel of Leuven. Brunel maakte ontdekkingsreizen in dienst van de Russen alsook in dienst van de Lage Landen. Hij was de baanbreker voor de handel tussen Rusland en de Lage Landen.
Lees verder

EK Voetbal 1988: Nederland wordt Europees kampioen

Nederlands elftal

Op 25 juni 1988 speelt het Nederlands elftal de finale van het EK Voetbal tegen de Sovjet-Unie. Nederland wint de wedstrijd en wordt voor het eerst Europees kampioen. Lees verder