Bill Clinton en zijn sigaar

Bill Clinton en zijn sigaar

Washington 1998-  “But I want to say one thing to the American people. I did not have sexual relations with that woman, Miss Lewinsky. I never told anybody to lie, not a single time; never. These allegations are false”, zo luidde de verklaring van Bill Clinton op 26 januari 1998. Op 17 augustus kwam hij hierop terug.

Lees verder

Victory over Japan Day en de Indië herdenking

       15 augustus 2016
De officiële Japanse overgave op de USS Missouri, 2 september 1945

In Den Haag is vandaag bij het Indië-monument de overgave van Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog herdacht. Op 15 augustus 1945 braken er wereldwijd feestelijkheden uit op de dag die bekend zou komen te staan als ‘Victory over Japan Day’. Voor de Nederlandse gevangen in de Japanse interneringskampen – die vandaag ook herdacht werden – betekende de Japanse overgave echter nog niet het einde van hun gevangenschap. Lees verder

Boeven van Alcatraz

Boeven van Alcatraz

San Francisco 1934- De geïsoleerde vesting Alcatraz werd op 11 augustus 1934 als burgergevangenis in gebruik genomen. Het eiland voor de kust van San Francisco ontleent haar bekendheid aan misdadigers als Al Capone, George Kelly en Robert Stroud, die hier allemaal hun tijd hebben uitgezeten. De beroemde ontsnappingen van Frank Morris en de broers John en Clarance Anglin dragen bij aan de bekendheid van de gevangenis.  Lees verder

Keizer Hirohito’s controversiële staatsbezoek aan Nederland

          8 augustus 2016
Keizer Hirohito’s controversiële staatsbezoek aan Nederland

Op 8 oktober 1971 landde de Japanse keizer Hirohito op Schiphol. Bij aankomst stond het zwart van de mensen, maar niet om hem juichend te verwelkomen. Hirohito’s delegatie moest beschermd worden tegen protesterende mensenmassa’s.  In het naoorlogse Nederland heerste nog veel wrok jegens de Japanse keizer, die verantwoordelijk gehouden werd voor misdaden begaan in de jappenkampen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hirohito zat tot aan zijn dood in 1989 op de Japanse troon, zijn opvolger Akihito hintte op 8 augustus 2016 op een mogelijk vroegtijdig aftreden. Met een vroegtijdig aftreden zal Akihito een traditie breken, maar zijn besluit zal bij lange na niet zo controversieel zijn als de besluiten van zijn voorganger Hirohito.

Lees verder

Atoombomaanval op Hiroshima

       6 augustus 2016
Atoombomaanval op Hiroshima

Een kilometerhoge paddenstoelwolk rijst op van de aarde. Een onvoorstelbaar vertoon voor veel mensen, maar voor sommigen de realiteit. Op 6 augustus 1945 viel er om kwart over acht ’s ochtends een atoombom op Hiroshima die in het totaal het leven van meer dan 200.000 mensen eiste. Die dag staat sindsdien bekend als de Atomic Bomb Day.

Lees verder

Zelfmoord Marilyn Monroe

Zelfmoord Marilyn Monroe

Brentwood – 1962 Huishoudster Eunice Murray klopt om 3 uur ’s nachts op de deur van actrice Marilyn Monroe. Er brandt licht onder haar deur. Ze opent de deur en ziet de actrice op de grond liggen. Snel belt ze met dokter Greenson.

Lees verder

Amerika’s lange geschiedenis met vuurwapens

    2 augustus 2016
amerika vuurwapens

Studenten in de Amerikaanse staat Texas kunnen met ingang van 2 augustus 2016 vuurwapens meenemen naar hun schoolinstelling. Een nieuwe wet biedt studenten van 21 jaar of ouder de mogelijkheid om een wapen mee te nemen de collegezaal in. De Republikeinen uit Texas zien het dragen van een wapen als essentieel voor zelfverdediging. Amerika kent een lange geschiedenis met wapens en een grote wapenlobby. Waar komt de innige band van Amerikanen en wapens uit voort?

Lees verder

Sneeuwwitje: Disney’s eerste superster

          2 augustus 2016
Sneeuwwitje: Disney's eerste superster

In 1937 vestigde Walt Disney voorgoed zijn naam toen hij de eerste avondvullende tekenfilm in kleur vertoonde. Op 21 december 1937 ging Sneeuwwitje en de zeven dwergen in première. De bewerking van het klassieke sprookje van de gebroeders Grimm was direct een kassucces en werd een populair en geliefd verhaal dat na deze film nog veel verschillende vertolkingen kreeg. 

Lees verder