De eerste beelden van Indianen

    27 oktober 2016
De eerste beelden van Indianen

Belangstelling voor de nieuwe wereld

Je zou denken dat zoiets belangwekkends als het ontdekken van een totaal nieuw werelddeel het hele traditionele ideeënstelsel op zijn grondvesten deed schudden. Dat Columbus’ nieuws insloeg als een bom en de Europese intellectuelen zich onmiddellijk op alle oude waarden gingen bezinnen.
Maar dat was niet wat er gebeurde. Lees verder

Binnen de grenzen blijven: politiek isolationisme

          27 oktober 2016
Binnen de grenzen blijven: politiek isolationisme

themamaandkopieIsolationisme is het politieke beleid van een volk of een natie om zich af te zonderen van de buitenwereld. Politiek isolationisme ontstaat vaak als angstreactie op dreigingen uit het buitenland. Waar in het verleden was het isolationisme vooral een Amerikaanse en Aziatische aangelegenheid was, is het isolationisme tegenwoordig ook in Europa in opkomst. Waarom isoleerden Japan en de Verenigde Staten zich precies en waarom trekt Europa naar het isolationisme toe? Lees verder

Hillary Clinton: een ervaren maar controversiële presidentskandidaat

       25 oktober 2016
Hillary Clinton: een ervaren maar controversiële presidentskandidaat

Hillary Clinton, geboren als Hillary Diane Rodham, werd in 1947 als eerste kind geboren van Hugh en Dorothy Howell Rodham. Ze groeide samen met twee jongere broers op in een buitenwijk van Chicago. Haar vader was Republikeins en ook Hillary Clinton voelde zich in haar jonge jaren verbonden met de Republikeinse waarden. In 1964 voerde ze campagne voor de Republikeinse presidentskandidaat, Barry Goldwater – haar interesse voor de politiek werd al vroeg duidelijk. In 1968, na een speech van Martin Luther King gehoord te hebben, liet zij haar Republikeinse achtergrond achter zich en werd democraat. Lees verder

Khalifa bin Hamad al-Thani, de sjeik van de modernisatie

       24 oktober 2016
Qatar

In Qatar is oud-emir Khalifa bin Hamad al-Thani op 84-jarige leeftijd overleden. Tijdens zijn reageerperiode van 1972 tot 1995 werd het land flink gemoderniseerd. De exploitatie van gas en olie waren hiervan de oorzaak.
Lees verder

Begin van de Cubacrisis

Begin van de Cubacrisis

Cuba 1962 – De Amerikaanse vloot blokkeert de toegang tot Cuba voor schepen vanuit Rusland. De hele wereld houdt haar adem in, want een conflict tussen de Verenigde Staten en de Sovjet Unie zou ongetwijfeld uitlopen op een kernoorlog. Op 24 oktober 1962 begon de Cubacrisis, de week waarin de mensheid het dichtst bij haar eigen vernietiging kwam.

Lees verder

Amerikaanse presidenten (1953-1974)

       21 oktober 2016
Amerikaanse presidenten (1953-1974)

Tot de presidentsverkiezingen van 8 november 2016 besteden we bij IsGeschiedenis elke week aandacht aan Amerikaanse presidenten uit het verleden. Voor meer informatie over jouw favoriete president, klik je door naar de onderliggende artikelen. Wat kunnen Clinton, Trump en de overige kandidaten nog leren van hun geïnaugureerde voorgangers? Lees verder

De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

          21 oktober 2016
De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

Het conflict in de Zuid-Chinese Zee is een blijvende dreiging voor de vrede in de regio. Regelmatig haalt het conflict de actualiteitsrubrieken, meest recentelijk door de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof in de zaak Fillipijnen v. China. Verschillende landen hebben conflicterende claims in het gebied en ook de Verenigde Staten hebben economische en militaire belangen in het gebied. 
Lees verder

Gedrag: Hoe verlegden de nozems de grenzen?

             17 oktober 2016
Nozem

In het begin van de jaren vijftig is de wil van de ouders de wet. Hier komt verzet themamaandkopietegen door jongeren, die gezellige dingen willen ondernemen zoals naar de bioscoop gaan, rondhangen met vrienden en naar rock-‘n-rollmuziek luisteren. Hoe verlegden nozems de grenzen van de maatschappij?
Lees verder