Geschiedenis euthanasie

       16 april 2014
Protest tegen abortus en euthanasie 1987

Ondanks de Nederlandse wetgeving omtrent euthanasie laait het debat over het omstreden onderwerp geregeld op. Op 16 april 2014 werd bekend dat er zogenaamde ‘weigerapothekers’ bestaan, die in sommige gevallen voorgeschreven euthanasiemiddelen weigeren te verstrekken aan artsen. Het recht op zelfbeschikking van de patiënt en de medische eed van Hippocrates staan lijnrecht tegen over elkaar. Lees verder

Cocaïne: van geneesmiddel tot hard drugs

          14 april 2014
Lijntjes cocaïne

In de Colombiaanse stad Cartagena werd op 8 april 2014 een lading van 7000 kilo cocaïne door de autoriteiten in beslag genomen. De cocaïne, verpakt in blikken ananas, zou verscheept worden naar Nederland en was afkomstig van de paramilitaire drugsbende Los Urabeños. Het gebruik en de handel in cocaïne kent een lang en afwisselend verleden. Lees verder

14 april 1981 – Ruimteschip Columbia komt terug op aarde

Columbia 1981

De spaceshuttle Columbia was het eerste ruimteschip ter wereld dat meermaals kon worden ingezet. Twee dagen na de lancering landde de Columbia terug op aarde. Het was het begin van een nieuw tijdperk voor de ruimtevaart. Lees verder

De 27 Club

    5 april 2014
The Rolling Stones 1967

Twintig jaar geleden pleegde Kurt Cobain, de frontman van de grunge-band Nirvana, op 5 april 1994 zelfmoord. Hij stierf op zijn zevenentwintigste na een kort maar turbulent leven. Cobains dood was de reden voor het ontstaan van de inmiddels beruchte 27 Club.  Lees verder

Tabaksfabriek Philip Morris lijdt

       4 april 2014
Rokende jongeman 1954

Vandaag is bekend geworden dat de Philip Morris sigarettenfabriek in Bergen op Zoom zich voorbereid op massaontslagen het komende jaar. Vrijwel het gehele personeelsbestand van de productieafdeling wordt op de tocht gezet. Philip Morris heeft sinds 1969 een vestiging in Nederland en behoort tot Philip Morris International, bekend door hun productie van onder andere Marlboro en Chesterfield. Lees verder

Oorsprong relatie tussen de Verenigde Staten en Nederland

          24 maart 2014
Nieuw Nederland - kaart 1684

‘Good morning, sir, I love your country.’ Met deze woorden begroette president Barack Obama de minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans, toen hij op 24 maart 2014 arriveerde op Schiphol. Hoewel het de eerste keer is dat de president van Amerika Nederland bezoekt, stelde Obama dat Nederland één van zijn krachtigste bondgenoten is. In de 16e eeuw werd de basis voor de vriendschapsrelatie gelegd.

Lees verder

De ontdekking van de oerknal

       18 maart 2014
Abell 2744 onderdeel onderzoek naar oerknal

“Dit kan wel eens een Nobelprijswinnaar zijn!” Wetenschappers hebben een belangrijke ontdekking gedaan die de theorie van de oerknal onderschrijft. Met een speciale telescoop is een signaal van 380.000 jaar na de oerknal gevonden. Al jaren probeert de mens het 13,7 miljard jaar oude fenomeen te verklaren.

Lees verder

Dag van Johnny Appleseed in de Verenigde Staten

       11 maart 2014
johnny appleseed

Elk jaar op 11 maart is het Johnny Appleseed Day in de Verenigde Staten. De legende Johnny Appleseed werd geboren onder de naam John Chapman in 1774 of 1775, in Massachusetts. Hij werd al bij leven beroemd omdat hij in grote delen van Amerika appelboomgaarden plantte en als missionaris zeer geliefd was.

Lees verder

Grootste vliegtuigramp uit de geschiedenis: Tenerife

          10 maart 2014
Botsing tussen Boeings KLM en PanAm

Het hoofd van de Maleisische luchtvaartautoriteit noemde de verdwijning van de Boeing 777 met aan boord 239 passagiers ‘een ongekend luchtvaartmysterie’. De vlucht van Kuala Lumpur naar Beijing verloor op 8 maart 2014 contact met de radar en sindsdien ontbreekt elk spoor van het toestel. Over 2 weken is het 37 jaar geleden dat de grootste vliegramp uit de historie van de luchtvaart plaatsvond.

Lees verder

Conferentie van Jalta op de Krim

       3 maart 2014
Conferentie Jalta 1945 Churchill, Roosevelt, Stalin

De voorbereidingen op de G8-top, die in juni 2014 in Rusland zou plaatsvinden, zijn stilgelegd. Dit hebben de zeven grote industrielanden die lid zijn van het overleg besloten naar aanleiding van de Russische militaire interventie op de Krim. Opvallend is dat juist een stad in dit gebied ooit symbool stond voor de samenwerking tussen het Westen en Rusland. In 1945 spraken ‘de Grote Drie’ in de Krim over de toekomst van de wereld na de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

The Star Spangled Banner aangenomen als het officiële Amerikaanse volkslied

The-Star-Spangled-Banner

Op 3 maart 1931 vaardigde het Amerikaanse Congres een resolutie uit, ondertekend door president Herbert Hoover, waarmee The Star Spangled Banner wettelijk tot het officiële, Amerikaanse volkslied gekozen werd. Het lied en de Amerikaanse vlag – die ook wel de Stars and Stripes wordt genoemd – zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De geschiedenis van dit volkslied begon al ver voor 1931, in 1814.  

Lees verder

Holland, Nederland of de Lage Landen?

          26 februari 2014
Paspoort Nederland

Schaatscoach Jillert Anema heeft de woede van de Amerikanen op de hals gehaald door in een televisie-interview te benadrukken hoe erbarmelijk de schaatsers uit de VS op de Spelen in Sotsji hebben gepresteerd. Talkshowhost Stephen Colbert greep de situatie aan om Nederland door het slijk te halen. ‘Ze kunnen niet eens beslissen hoe hun eigen land heet. Is het Holland, The Netherlands, The Low Country, het Canada van België? Daarom noem ik het ‘de linkerbocht van Hitler’.’ Colbert stelt wel een interessante vraag. Hoe komt Nederland aan zijn naam?

Lees verder

Guantánomo Bay voor eeuwig verhuurd aan Amerika

Guantánomo Bay voor eeuwig verhuurd aan Amerika

Guantánamo Bay 1903 – Guantánomo Bay groeide uit van militair steunpunt tot een brute gevangenis, waar gevangenen geheel rechteloos zijn. Het geldt tegenwoordig als een soort niemandsland. Oorspronkelijk was Guantánomo Bay een ‘cadeautje’ van Cuba aan de VS. Op donderdag 23 februari 1903 werd de pacht vastgelegd.

Lees verder

Jefferson Davis wordt president van de Geconfedereerde Staten van Amerika

Jefferson Davis wordt president van de Geconfedereerde Staten van Amerika

Alabama 1861 – Een jaar nadat  president Abraham Lincoln dodelijk getroffen was door een kogel, beginnen de zuidelijke staten zich steeds meer te roeren. Ze begeren afsplitsing van de federale overheid. Jefferson Davis werpt zich op als een vertolker van dit streven en wordt op 18 februari 1861 de eerste president van de Geconfedereerde Staten van Amerika. Lees verder

Geschiedenis van vliegtuigkapingen

    17 februari 2014
KLM kaping mississippi

Tijdens een vlucht van Ethiopian Airlines van Addis Abeba naar Rome heeft de co-piloot het toestel gekaapt. Op het moment dat de gezagvoerder naar het toilet was sloot de man zich op in de cockpit en wijzigde koers richting Zwitserland, omdat hij in dat land asiel wilde aanvragen. Sinds 1947 werd zestig procent van de kapingen gepleegd vanwege een vluchtpoging.

Lees verder

Geschiedenis technologische ontwikkeling van schaatssport

       14 februari 2014
Ard schenk gouden race Spelen 1972

De Nederlandse schaatsploeg breekt op de Olympische Spelen van 2014 alle records. Voor de Amerikaanse schaatsers is Sotsji tot op heden echter één grote teleurstelling. De tegenvallende resultaten zijn volgens de Amerikaanse coaches te wijten aan het nieuwe hightech-schaatspak waarin de sporters rijden. Ondanks dat schaatsen een traditionele sport is, zijn de prestaties door de jaren heen sterk beïnvloed door de technologie.

Lees verder