Het merkwaardige plan tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Bat Bomb

Het merkwaardige plan tijdens de Tweede Wereldoorlog: de Bat Bomb

Eén van de meest bizar klinkende wapens is de zogenaamde Bat Bomb die tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ontwikkeld. Een bom met daarin vleermuizen die boven een Japanse stad zouden worden losgelaten. Het komt over als een grap. Er is echter twee jaar in het geheim aan dit project gewerkt door de Amerikaanse luchtmacht en marine.

Lees verder

Pearl Harbor film: 5 historische fouten

Pearl Harbor

De film Pearl Harbor (2001) is een Amerikaanse romantische oorlogsfilm die geregisseerd is door Michael Bay. In de film spelen bekende acteurs mee zoals Ben Affleck, Cuba Gooding Jr. en Alec Baldwin. Helaas voor historici bevat de film over de Japanse verassingsaanval op de Amerikaanse marinebasis vele historische fouten.

Lees verder

Hiroo Onoda: De Japanse militair die niet opgaf

Onoda

WOII verborgen feitenOp 2 september 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Na de nucleaire aanvallen op Hiroshima en Nagasaki door de VS, besloot de Japanse keizer Hirohito om te capituleren. De akte die dit bevestigde werd op 2 september ondertekend. Het bleek echter dat dit niet voor elke Japanner het einde van de oorlog was, want soldaat Hiroo Onoda gaf zich pas in 1974 over.

Lees verder

Welke leiders heeft de Taliban gehad?

       25 mei 2016
Welke leiders heeft de Taliban gehad?

Een Amerikaanse drone-aanval in het weekend van 20 en 21 mei heeft de leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Mansour, gedood. In eerste instantie ontkende de terreurbeweging zijn dood, maar een paar dagen later werd het nieuws bevestigd. Hij was de opvolger van de stichter van de Taliban, Mohammed Omar.

Lees verder

Everette Howard Hunt: Loodgieter van het Witte Huis

    25 mei 2016
Everette Howard Hunt: Loodgieter van het Witte Huis

In Italië zijn in het weekend van 20 mei 2016 een Portugees en een Rus aangehouden op verdenking van spionage. De Portugees zou geheime informatie over de NAVO en de Europese Unie doorgespeeld hebben aan Rusland. Door de heel geschiedenis heen zijn er spionnen geweest die kostbare informatie van de ene ‘partij’ doorspeelden naar de andere partij. Een beroemd voorbeeld van een spion is Everette Howard Hunt, die spioneerde in opdracht van het Witte Huis.
Lees verder

Art Spiegelmans Maus: Een serieuze strip

Art Spiegelmans Maus: Een serieuze strip

WOII verborgen feitenOp 1 april was de redactie aanwezig bij het symposium ‘Genocide Getekend’ dat door het NIOD werd georganiseerd. In onze eerste twee artikelen over het symposium is er gekeken naar genocide in strips in het algemeen en de acht fases van genocide. In dit artikel zoomen we specifiek in op het stripverhaal Maus van Art Spiegelman, waarin hij vertelt hoe zijn Joodse ouders de Holocaust overleven.

Lees verder

Geschiedenis van de suiker

       24 mei 2016
suiker

Coca Cola kan geen frisdrank meer maken door een suikertekort. Dat is ontstaan doordat suikerboeren zich moeten houden aan maximumprijzen. Suiker wordt vandaag de dag veel gebruikt, maar wanneer gebruikten mensen het voor het eerst? En hoe zag de verspreiding van het product er door de eeuwen heen uit?

Lees verder

Thomas Jefferson (1801-1809)

          18 mei 2016
Thomas Jefferson (1801-1809)

Op 14 mei 2016 is er een haarlok van de Amerikaanse oud-president Thomas Jefferson (1743-1826) verkocht voor ruim zesduizend euro. Het gaat om veertien haren van Jefferson. De haren zijn door zijn persoonlijke arts van zijn hoofd geknipt na zijn dood op 4 juli, 1826. Thomas Jefferson was de derde president van de VS en tevens ook één van de ‘Founding Fathers’ van het land.

Lees verder