Aanval op Pearl Harbor

Brandende schepen bij Pearl Harbor

Het Amerikaanse leger gaat de 338 soldaten die omkwamen bij de aanval op Pearl Harbor opgraven en identificeren. Op 7 december 1941 viel de Japanse Keizerlijke marine de Amerikaanse vlootbasis Pearl Harbor aan. Een groot deel van de Amerikaanse schepen die in de haven lagen, werd tot zinken gebracht of beschadigd. De aanval op Pearl Harbor zorgde ervoor dat de Verenigde Staten bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakten.  Lees verder

De nieuwe relatie tussen Cuba en de VS

       10 april 2015
De nieuwe relatie tussen Cuba en de VS

Op 10 april 2015 mag Cuba voor het eerst sinds ruim vijftig jaar een vergadering van de Organisatie van Amerikaanse Staten bijwonen. Hier hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Cuba en de VS voor het eerst in zestig jaar met elkaar gesproken. Cuba en de Verenigde Staten kennen een moeizame geschiedenis samen, al sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw is er nauwelijks diplomatiek contact. 
Lees verder

Guantánomo Bay voor eeuwig verhuurd aan Amerika

Guantánomo Bay voor eeuwig verhuurd aan Amerika

Guantánamo Bay 1903 – Guantánomo Bay groeide uit van militair steunpunt tot een brute gevangenis, waar gevangenen geheel rechteloos zijn. Het geldt tegenwoordig als een soort niemandsland. Oorspronkelijk was Guantánomo Bay een ‘cadeautje’ van Cuba aan de VS. Op donderdag 23 februari 1903 werd de pacht vastgelegd.

Lees verder

Spam-mail: van slinkse advocaten tot Monty Python

       20 februari 2015
Spam-mail: van slinkse advocaten tot Monty Python

Een nieuwe Chevrolet winnen? In tien stappen miljonair worden? Als we de spam-mail van tegenwoordig mogen geloven kan het allemaal. Bij veel mensen bestaat de map ‘ongewenst’ hoofdzakelijk uit dit soort berichten. Niet gek als je bedenkt dat zo’n 90% van het mailverkeer wereldwijd uit spam bestaat. De eerste commerciële spam kwam van de hand van Laurence Canter en Martha Siegel, twee Amerikaanse advocaten zonder kwade bedoelingen.
Lees verder

Japanse ballonnen vallen Amerika aan

       19 februari 2015
Japanse ballonnen vallen Amerika aan

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht de Japanse legerleiding een manier om het vasteland van de Verenigde Staten aan te vallen. Bombardementen vanuit schepen en vliegtuigen bleken praktisch onhaalbaar. Japanse ingenieurs verzonnen een oplossing: ze stuurden met bommen beladen ballonnen richting de Verenigde Staten. Echter, deze de bombardementen hadden nauwelijks effect, de uitvinding miste (letterlijk) zijn doel. Lees verder

Eerste executie met elektrische stoel

Eerste executie met elektrische stoel

New York 1890 – De man op de stoel kreunt. Zojuist heeft hij 17 seconden bloot gestaan aan een stroomstoot van 1000 volt, maar die heeft hem niet gedood. Wel is hij ernstig verbrand. De spanning wordt verhoogd naar 2000 volt. De volgende schok duurt meer dan een minuut. Rook komt uit zijn hoofd en de kamer ruikt naar verbrand vlees. De eerste executie op de elektrische stoel verloopt niet bepaald soepel.

Lees verder

Jesse James: beroemde bankovervaller uit het Wilde Westen

       16 februari 2015
Jesse James: beroemde bankovervaller uit het Wilde Westen

Afgelopen weekend werd ontdekt dat criminelen honderden miljoenen hebben gestolen bij meer dan 100 banken in 30 landen tegelijk. De bankoverval wordt gerekend als één van de grootste ooit, maar er werd geen schot gelost of kluis gekraakt. Hoe anders was dit vroeger, toen de legendarische Amerikaan Jesse James één van de eerste en beroemdste bankovervallers aller tijden werd.
Lees verder

Groundhog Day: een traditie van dassen en marmotten

          6 februari 2015
Groundhog Day: een traditie van dassen en marmotten

Traditiegetrouw vertelt de bosmarmot op 2 februari hoe lang de winter in Noord-Amerika nog aan zal houden. De bosmarmot bleek geen vriend van burgemeester Jonathan Freud van Sun Prairie, Wisconsin. Het dier had wellicht last van een ochtendhumeur, toen hij op de afgelopen Groundhog Day besloot de burgemeester van de stad in zijn oor te bijten.
Lees verder