Donkere soldaten in het Amerikaanse leger tijdens WOII

donkere soldaten

WOII verborgen feitenOp 18 december 1865 werd de slavernij officieel afgeschaft in de Verenigde Staten. Dit betekende echter geen einde aan racisme en discriminatie jegens de Afro-Amerikaanse bevolking. Ondanks deze ongelijkheid schreven vele donkere Amerikanen zich in bij het leger om hun land te dienen tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder

4 vliegtuigwrakken uit WOII

       28 april 2016
4 vliegtuigwrakken uit WOII

In januari 1945 stortte de 21-jarige Nieuw-Zeelander luitenant John Davis Lunn neer boven het Gelderse Lingewaal. Na 71 jaar weten nabestaanden waar hij is neergestort. Zijn familie wil hem begraven, maar hun geliefde Uncle Jack mag niet worden opgegraven. Na WOII zijn er vele vliegtuigwrakken gevonden. De redactie besloot om een aantal wrakken onder de loep te nemen.

Lees verder

Harriet Tubman:strijd tegen slavernij in Amerika

       21 april 2016
Harriet Tubman:strijd tegen slavernij in Amerika

In 2015 presenteerde de non-profit organisatie women on 20’s een petitie aan president Obama, met als doel een vrouw op het 20-dollar biljet te krijgen. In tien weken tijd hadden meer dan 600.000 mensen gestemd op Harriet Tubman, een voormalig slavin die gedurende haar leven tegen slavernij vocht. In 2020 zal zij op de voorkant van het biljet prijken. Lees verder

De geschiedenis van roken: van pijp naar E-sigaret

    21 april 2016
De geschiedenis van roken: van pijp naar E-sigaret

Het roken van tabak kent een lange geschiedenis. Nadat Christoffel Columbus in de 15e eeuw de inheemse bevolking van Amerika om medicinale redenen aan een pijp zag lurken, nam hij tabak mee naar Europa. In de jaren ’70 raakte men langzaam aan overtuigd hoe schadelijk roken wel niet was voor de gezondheid. Een recente oplossing om roken minder schadelijk te maken, is de elektronische sigaret. Lees verder

Rudyard Kipling: de bedenker van The Jungle Book een racist?

    15 april 2016
Rudyard Kipling: de bedenker van The Jungle Book een racist?

Op 14 april 2016 ging de film The Jungle Book in première. Al in 1967 werd een Disneyversie uitgebracht.Deze films zijn gebaseerd op een verzameling verhalen van Nobel Prijs winnaar Rudyard Kipling, die zijn verschenen in zijn Jungle boeken in 1894 en 1895. Kipling raakte als dichter en schrijver in zijn werk erg geïnspireerd door zijn omgeving en tijdsgeest.

Lees verder

4 bizarre rellen uit de geschiedenis

       14 april 2016
4 bizarre rellen uit de geschiedenis

Nadat de Macedonische president Gjorge Ivanov een zaak tegen politici stopzette, die verdacht worden van een afluisterschandaal, gingen duizenden burgers de straat op om te demonstreren. De demonstratie escaleerde al snel tot rellen, toen de demonstranten overheidsgebouwen aanvielen en slaags raakten met de politie. Uitbarstingen van volkswoede zijn niets nieuws in de geschiedenis. De redactie koos een aantal opmerkelijke voorbeelden uit. Lees verder

Tony Blair

       14 april 2016
Blair

Op 6 mei 1953 werd Anthony Charles Lynton Blair, kortweg Tony Blair, geboren in Edinburgh te Schotland. Hij zou later één van de machtigste mannen ter wereld worden als premier van Groot-Brittannië en een aanzienlijke rol spelen in het binnenvallen van Irak in 2003. Hij was de jongste premier sinds 1812 en de langst dienende Labour premier ooit. De redactie besloot om een blik te werpen op zijn leven en zijn periode als premier.

Lees verder

5x Spijtbetuigingen na oorlogen

    11 april 2016
5x Spijtbetuigingen na oorlogen

Vandaag, op 11 april 2016, bezocht de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry het Hiroshima herdenkingsmonument. Hij maakte hierbij geen excuses voor de actie zelf, maar herdacht alleen de slachtoffers. In hoeverre is het in de geschiedenis gebruikelijk dat een land excuses maakte voor acties die tijdens een oorlog gebeurde?

Lees verder