Robert E Lee

19 januari jarig: Robert E. Lee

Als opperbevelhebber van de Army of Northern Virginia boekt hij tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog de nodige successen voor de zuidelijke Confederates. Toch markeert de nederlaag die hij met zijn leger lijdt bij de Slag bij Gettysburg een belangrijk keerpunt in die strijd. Robert Edward Lee werd geboren op 19 januari 1807.


Robert E. Lee was het vierde kind van oorlogsveteraan Henry Lee en Anne Hill Carter. Op 19 januari 1807 werd hij geboren in Westmoreland County, Virginia. Vanaf 1825 volgde hij een opleiding aan de militaire academie in West Point. Vier jaar later, nadat hij zijn studie met goede resultaten had afgerond, werd Lee aangesteld als tweede luitenant in het Corps of Engineers. Zijn weinig enerverende werkzaamheden, die hij zeventien jaar lang uitvoerde, bestonden voornamelijk uit het toezicht houden op en inspecteren van de nationale kustbescherming. Robert Lee trouwde in 1831 met Mary Anna Randolph Curtis en kreeg samen met haar uiteindelijk zeven kinderen.


Mexicaans-Amerikaanse Oorlog


Tijdens de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848) was Lee als stafofficier in dienst bij generaal Winfield Scott en tussen 1852 en 1855 was hij werkzaam als toezichthouder van West Point. Vanaf 1855 hielp Lee kolonisten in Texas om zich te verweren tegen aanvallen van indianen.


Succesvol Army of Norhtern Virginia


Vanwege zijn loyaliteit aan zijn geboortestaat Virginia, sloeg Lee op 18 april 1861, aan de vooravond van de Amerikaanse Burgeroorlog, het aanbod van president Abraham Lincoln om het commando te voeren over het leger van de noordelijke Federalisten af. Hij sloot zich aan bij de zuidelijke Confederates. Onder zijn leiding groeide de Army of Northern Virginia uit tot het meest succesvolle van alle zuidelijke legers. In mei 1863 zegevierde Lee nog overtuigend bij Chancelorsville, maar niet veel later werd zijn hoop een doorbraak te kunnen forceren in de noordelijke gebieden de grond in geboord tijdens de Slag bij Gettysburg.


Overgave 


Twee jaar later, op 9 april 1865, gaf Robert E. Lee zich definitief over aan de opperbevelhebber van het Federale leger, Ulysses S. Grant. De verslagen krijgsman keerde terug naar Virginia en werd daar voorzitter van het Washington College, dat na zijn dood werd omgedoopt tot de Washington and Lee University. Robert E. Lee overleed op 12 oktober 1870 in Lexington.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.