De officiele start van de Tour op de Sloterstraatweg, Amsterdam 8 juli 1954. Bron: Nationaal Archief Anefo.

1954: Tour in Amsterdam

1 juli 2022 gaat de Tour de France van start met de proloog in Kopenhagen, in Denemarken. Inmiddels is het een traditie geworden dat de prestigieuze wielerronde ergens buiten Frankrijk van start gaat. Dit gebruik ontstond echter pas in 1954, toen Amsterdam de eer had om als eerste niet-Franse stad de Tour te mogen ontvangen.


Tour de France: 41e editie


Op 11 juli 1954 begon de 41ste editie van de Tour de France met de etappe Amsterdam-Brasschaat-Antwerpen. In totaal waren er dat jaar 110 deelnemers, afkomstig uit 7 verschillende landen. Onder hen waren de Zwitsers Hugo Koblet en Ferdi Kubler, de Spanjaard Federico Bahamontes en de Fransman Louison Bobet. De Nederlandse hoop werd vertegenwoordigd door Wout Wagtmans, die het jaar daarvoor nog als vijfde eindigde in het eindklassement.


Start in Amsterdam


Zoals te zien op de foto hierboven was het Nederlandse publiek massaal uitgelopen voor de start van de Tour aan de Amsterdamse Sloterstraatweg. Aangemoedigd door de grote massa Nederlandse wielersupporters wist Wagtmans uiteindelijk ook in Amsterdam een succes te behalen. In de eindsprint rekende hij af met zijn directe concurrenten en ging hij als eerste over de finishlijn. Pas in de vierde etappe moest hij weer afstand doen van de Gele Trui, die uiteindelijk gewonnen werd door de Fransman Bobet.


Afbeelding


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.