Lodewijk XII van Frankrijk

27 juni jarig: Lodewijk XII

Als gevolg van een mislukte opstand tegen het koninklijke gezag belandt hij al op jonge leeftijd in de gevangenis. Door vriendschap te sluiten met koning Karel VIII weet hij echter vrij te komen en later alsnog de Franse troon te veroveren. Vervolgens groeit hij uit tot een zeer daadkrachtig heerser en verdient hij onder meer de titel ‘Vader van het Volk’. Lodewijk XII werd geboren op 27 juni 1462.

Lodewijk XII werd geboren op 27 juni 1462 in het koninklijke kasteel van Blois. Hij was het tweede kind en tevens de oudste zoon van Karel van Orléans en diens vrouw, Maria van Kleef. Op driejarige leeftijd verloor Lodewijk zijn vader en werd hij zelf benoemd tot hertog van Orléans. In die hoedanigheid eiste hij in 1483 het regentschap over de 13-jarige koning Karel VIII op, maar hij werd hierin tegengehouden door de Staten Generaal. Zij stelden Karels oudere zus Anna van Beaujeu aan als regentes, tot grote onvrede van Lodewijk.

Opstand tegen de koning

Het machtsconflict resulteerde uiteindelijk in de zogeheten ‘Dwaze Oorlog’, waarbij een aantal Franse edellieden onder leiding van Lodewijk in opstand kwamen. De opstandelingen werden echter in 1488 verslagen door de koninklijke legers, en Lodewijk werd gevangen gezet. Pas na persoonlijke tussenkomst van Karel VIII werd hij drie jaar later toch weer vrijgelaten. Lodewijk zwoer hierop eeuwige trouw aan de koning en groeide uit tot een van zijn grootste aanhangers. In 1498 kwam Karel VIII kinderloos te overlijden en werd Lodewijk, als eerste in de lijn der troonopvolging, aangewezen als nieuwe koning.

Koning van Frankrijk

Lodewijk XII groeide al snel uit tot een daadkrachtig heerser. Zo wist hij, met hulp van kardinaal Georges d’Amboise, het belastingstelsel te verbeteren en daardoor zijn inkomsten te verhogen. Tevens beperkte hij de invloed van de Franse adel en droeg hij meer bevoegdheden over aan de gerechtelijke macht. De voornaamste doelstelling van Lodewijk was echter het veroveren van Italië. Aanvankelijk behaalde hij hierbij grote successen en veroverde hij onder meer Milaan (1499) en delen van het koninkrijk Napels (1500). Later werden zijn veroveringen echter grotendeels ongedaan gemaakt door de vorming van een ‘Heilige Liga’ tegen de Fransen, die onder leiding stond van Paus Julius II. Lodewijk XII overleed op 1 januari 1515 op 52-jarige leeftijd.

Ook interessant: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt