Geen afbeelding beschikbaar

29 juni jarig: Bernhard van Liepe-Biesterfeld

Als echtgenoot van koningin Juliana was hij een invloedrijke persoonlijkheid in het Nederland van de 20e eeuw. Hij werd omgeven door mythen, geruchten, intriges en schandalen. Bernhard zur Lippe Biesterfeld werd op 29 juni 1911 geboren in Jena, Duitsland. 

Doordat Bernhards vader, prins Bernhard van Lippe, een morganatisch huwelijk aanging met Armgard von Sierstorpff-Cramm, behoorden zijn vrouw en zoons officieel niet tot het vorstendom Lippe. Wel kregen ze in 1916 het predicaat Doorluchtige Hoogheid van vorst Leopold IV. De familie verkeerde regelmatig in geldnood doordat Bernhards vader geen toelage meer kreeg van zijn familie, die niet te spreken was over zijn huwelijkskeuze.

Samen met zijn jongere broer Aschwin had Bernhard een rustige jeugd op het familielandgoed in Posen. Bernhard doorliep het gymnasium in Berlijn om vervolgens rechten te gaan studeren in München en Lausanne. Hier werd hij lid van de Nationaalsocialistische studentenvereniging en van de Sturmabteilung. In 1935 brak hij zijn studies af, waarna hij op kantoor ging werken voor het chemiebedrijf IG Farben in Parijs.

Ondertussen werd in Nederland naargeestig gezocht naar een echtgenoot voor koningin Juliana. In deze context ontmoette Bernhard de toekomstige koningin van Nederland in 1936 voor het eerst tijdens een skivakantie. Het stel verloofde zich een paar maanden later. Er was wat ophef over Bernhards voormalig lidmaatschap van NSDAP organisaties, maar dit waaide snel weer over.  Het huwelijk tussen Juliana en Bernhard vond plaats op 7 januari 1937. Het stel kreeg samen vier dochters: Beatrix, Irene, Margriet en Irene.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bood Bernhard zijn diensten aan de Britse geheime dienst aan, maar hij werd geweigerd vanwege zijn Duitse afkomst. Wel richtte hij een Nederlands eskadron van de RAF op. In 1944 werd Bernhard door koningin Wilhelmina benoemd tot Opperbevelhebber van de binnenlandse strijdkrachten. Zijn taken waren echter onduidelijk, omdat het verzet in Nederland versplinterd was.

Na de Tweede Wereldoorlog werd prins Bernhard neergezet als oorlogsheld, maar later werden er, onder andere door oud-verzetsstrijders, vraagtekens gezet bij zijn optreden. Later raakte Bernhard weer in opspraak door de Lockheed-affaire, toen duidelijk werd dat hij steekpenningen had aangenomen. Enkele jaren voor zijn dood werd bekend dat de prins ten minste twee buitenechtelijke dochters had. Vermoed wordt echter dat Bernhard nog drie andere kinderen heeft verwerkt. Prins Bernhard stierf op 1 december 2004, op 93-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.