3 Mysterieuze Rituele plekken in Noord-Holland

Tegenwoordig kennen wij vele culturen en verschillende spirituele richtingen. Door de groeiende mogelijkheden van reizen en communiceren op afstand wordt het steeds makkelijker om niet-westerse rituelen over te nemen. De talrijke yoga-lessen en mindfulness programma’s zijn daar het directe gevolg van.

Hoewel je nu binnen enkele seconden kennis van rituelen uit een ander werelddeel kan opdoen via je telefoon, blijven rituelen uit het verleden mysterieus. Archeologische vondsten lichten vaak een tipje van de sluier, maar het blijft gissen. Drie Noord-Hollandse rituele plekken wekken nog altijd veel vragen op. Wat weten we inmiddels van die plekken?

 

  1. De Ruïnekerk te Bergen

In 1422 spoelde er een bijzondere kelk aan ten oosten van Bergen. De kelk was afkomstig uit de kerk van Petten. Als gevolg van de Sint-Elizabethsvloed kwam de kelk gevuld met zeewater en doorweekte hosties aan in Zanegeest. Een jaar later rond Pinksteren gebeurde er wel iets heel bijzonders met de inhoud van de kelk. Bergen werd een bedevaartsoord vanwege het Mirakel van Bergen.

  1. Het witte kerkje van Heiloo

In de 11de of 12de eeuw werd er een kerkje gesticht in Heiloo. Maar wel op een bijzondere plek. De naam Heiloo verwijst naar de aanwezigheid van een heilig woud. De bevolking van dit heilige woud had het niet makkelijk. Er was een gebrek aan drinkwater in de omgeving. Tot de komst van de Angelsaksische missionaris Willibrord. Hij liet een bron ontspringen uit de aardbodem en redde daarmee de dorstige bevolking. De middeleeuwse binnenwand van de Willibrordput is nog steeds aanwezig.

  1. Drieduizend jaar oude Palencirkel

Rondom Heiloo zijn nog meer ‘vreemde vondsten’ gedaan. Ten westen van Heiloo in de buurt van het sportpark Maalwater werd een palencirkel gevonden. Maar liefst 20 palen stonden in een perfecte cirkel afgetekend in het gele zand. Uit onderzoek bleek dat de palen rond 800 voor Christus geplaatst zijn. Waarschijnlijk diende de locatie als rituele plek. In soortgelijke decors zijn crematieresten gevonden, maar wat er zich precies afspeelde zullen wij nooit weten.

Op de website van Oneindig Noord-Holland vind je nog veel meer verhalen over bijzondere en rituele plekken in de provincie. De mooiste verhalen zijn gebundeld in de fietsroute Langs Rituele Plekken. De tocht van 50 kilometer voert langs de mooiste landschappen en de spannendste verhalen die worden verteld door de resten die tot op de dag van vandaag te zien zijn.

Afbeelding: <a href="http://onh.nl/nl-NL/media/onh_image_3691">Oneindig Noord-Holland</a>

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.