Geen afbeelding beschikbaar

6 augustus jarig: Andy Warhol

Andy Warhol is één van de belangrijkste popart kunstenaars, een kunststroming die gebruik maakt van de geïndustrialiseerde massacultuur gedurende de jaren ’50 en ‘60. Warhol werd vooral bekend om zijn contrastrijke zeefdrukken van alledaagse objecten of gestileerde portretten van beroemdheden als bijvoorbeeld Marilyn Monroe. Andy Warhol werd geboren op 6 augustus 1928 in Pittsburgh, Pennsylvania.


Andy Warhol was het vierde kind van de Slowaakse Ondrej Varhola en Julia Zavacka. Al op jonge leeftijd ontwikkelde Warhol een Artistiek talent, mede doordat hij wegens een aandoening vaak thuis was en zichzelf bezighield met het maken van tekeningen. In 1945 legde Warhol zich toe op een studie toegepaste kunst aan het Carnegie Institute of Technology in Pittsburgh. Na zijn studie vestigde Warhol zich in New York, waar hij een carrière begon in de reclame- en tijdschriftenbranche. Ook werd hij ingehuurd door een platenlabel, waar Warhol diverse albumcovers van illustraties voorzag.


Gedurende de jaren ‘60 brak Warhol als kunstenaar door, toen hij begon met het op groot formaat schilderen van typisch Amerikaanse, alledaagse producten zoals de Campbell’s soepblikken en Coca-Cola flessen. Door middel van zeefdrukken maakte hij van zijn kunst een massaproduct. De productie vond plaats in een studio die Warhol ‘The Factory’ noemde, een ontmoetingsplaats voor iedereen met enige vorm van artistieke pretentie. Behalve alledaagse objecten schilderde Warhol gestileerde portretten van beroemdheden. Toen Marilyn Monroe in 1962 overleed maakte Warhol bijvoorbeeld een serie portretten waarin hij zowel gedekte als fluorescerende kleuren gebruikte om bepaalde delen te accentueren.



Leestip



Het verhaal van de moderne schilderkunst van Courbet tot Warhol / druk 1Het verhaal van de moderne schilderkunst van Courbet tot Warhol / druk 1


€ 34.90



 




Vanaf het midden van de jaren ‘60 legde Warhol zich met name toe op het maken van undergroundfilms. Kiss en Empire waren hier enkele voorbeelden van. Na een mislukte schietpartij op Warhol in 1968 besloot Warhol The Factory niet langer open te stellen voor publiek. Gedurende de jaren ’70 maakte Warhol vooral portretten in opdracht. Daarnaast begon hij met een eigen tijdschrift dat hij Interview noemde, waarmee hij portretopdrachten van beroemde mensen in de wacht hoopte te slepen. Ook publiceerde hij in 1975 zijn boek The Philosophy of Andy Warhol, over zijn ideeën over kunst en het leven. Andy Warhol overleed zeer plotseling op 22 februari 1987 in New York City na een galblaasoperatie.

Bronnen

- IsGeschiedenis.nl, 'Biografie van kunstenaar Andy Warhol'.

- Cultuurarchief.nl, ‘Andy Warhol (1928-1987) Biografie’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, ‘Andy Warhol by Jack Mitchell’.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Het verhaal van de moderne schilderkunst van Courbet tot Warhol / druk 1
Het verhaal van de moderne schilderkunst van Courbet tot Warhol / druk 1

€ 34.90

 

 

Landen: 

Personen: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.