Geen afbeelding beschikbaar

6 augustus jarig: Tjerk Hiddes de Vries

Hij begint zijn loopbaan als koopvaarder, maar met de uitbraak van de oorlog doet de Admiraliteit een beroep op hem. Al snel weet hij zich te onderscheiden door zijn persoonlijke moed, waardoor hij uitgroeit tot een Friese volksheld. Zelfs wanneer hij in 1666 twee ledematen verliest vecht hij door, want hij wil niet vluchtend sterven. Tjerk Hiddes de Vries werd geboren op 6 augustus 1622.

Tjerk Hiddes (Hiddeszoon) werd geboren op 6 augustus 1622 in het Friese dorpje Sexbierum. Op 12-jarige leeftijd ging hij als matroos voor het eerst de zee op, maar verder is er over zijn jeugd niet veel bekend. In 1648 trad Tjerk in het huwelijk met Nannetje Atses en verhuisde het paar naar Harlingen, de grootste haven van Friesland. Daar begon hij aan een loopbaan als koopvaarder en verkreeg hij in 1654 uiteindelijk de positie van schipper.

Tijdens de Vierde Noordse Oorlog in 1658 tegen Zweden kreeg Tjerk de leiding over het troepentransportschip Judith in de vloot van admiraal Jacob van Wassenaer Obdam. De Fries wist zich te onderscheiden door maar liefst 3 vijandelijke schepen te veroveren, een prestatie waarvoor de Friese Admiraliteit hem besloot te benoemen tot buitengewoon kapitein. In juni 1665 nam hij vervolgens tijdens de Tweede Nederlands-Engelse oorlog deel aan de Slag bij Lowesoft, die uitliep op een grote nederlaag. Tjerk wist zich desalniettemin te onderscheiden door met gevaar voor eigen leven zijn vaartuig los te snijden van drie andere brandende schepen.

Hierdoor groeide hij uit tot een volksheld en besloot de Friese Admiraliteit hem aan te stellen als vervanger van luitenant-admiraal Auke Stellingwerf, die tijdens de zeeslag om was gekomen . Tjerk nam daarop naast Hiddes de tweede achternaam De Vries aan, als trotse verwijzing naar zijn eigen provincie. Hij vocht onder meer nog tijdens de Vierdaagse Zeeslag in 1666, waar hij zich op de laatste dag wederom onderscheidde door zijn persoonlijke moed.

Zes weken later, tijdens de Tweedaagse Zeeslag op 4 en 5 augustus 1666, werd de Nederlandse vloot echter verrast door de Engelse admiraal Ruprecht van de Palts. Het schip van Tjerk kwam zwaar onder vuur te liggen en hij verloor een arm en een been. Toch probeerde hij zijn bemanning er nog van te overtuigen door te vechten, want hij wilde niet vluchtend sterven. Het schip was echter stuurloos geraakt en raakte verwijderd van de rest van de vloot. Tjerk Hiddes de Vries stierf de volgende dag, op 6 augustus 1666, zijn 44ste verjaardag.

Rubrieken: 

Partners: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.