Geen afbeelding beschikbaar

6 mei jarig: Sigmund Freud

Sigmund Freud kreeg zowel gedurende zijn leven als na zijn dood veel kritiek op zijn werk. Mensen vonden zijn theorieën niet aantoonbaar of hekelden de nadruk op seksualiteit. Toch kreeg Freud de nodige erkenning voor zijn werk en heeft hij een grote invloed gehad op zowel de geesteswetenschappen als de literatuur. Sigmund Freud werd geboren op 6 mei 1856 in het Oostenrijkse dorp Pribor.

Sigmund Freud was de zoon van wolhandelaar Jacob Freud en zijn twintig jaar jongere vrouw Amalia Freud-Nathansohn. Freud groeide op met twee halfbroers uit zijn vaders twee eerdere huwelijken en met zeven jongere broers en zussen. Freud werd voorgetrokken door zijn ouders, omdat ze hem als meest veelbelovende van hun kinderen zagen. Dit bleek niet geheel onterecht, want in 1873 sloot Freud zijn middelbare school cum laude af. Daarna volgde hij lessen filosofie, fysiologie en zoölogie aan de universiteit van Wenen. Hij promoveerde in 1881 op zijn studie naar het ruggenmerg van lagere vissoorten.

Toen Freud zijn studie eenmaal afgerond had, verdiepte hij zich in de psychologie. Hij kwam in contact met Jean Martin Charcot, die met hypnose hysterische patiënten behandelde. Freud was hier erg van onder de indruk, en opende in 1886 zijn eigen praktijk volgens de methode van Charcot. In de loop van de jaren paste Freud zijn behandelmethode echter aan. De hypnose verdween naar de achtergrond en Freud probeerde mensen simpelweg aan te sporen hun gevoelens te uiten. Hiermee was de ‘psychoanalyse’ geboren. Met zijn bevindingen uit de praktijk legde Freud de basis voor enkele van zijn eigen theorieën. Hij trouwde in 1886 met Martha Bernays, met wie hij zes kinderen kreeg.

Een bekende theorie van Freud is bijvoorbeeld de ‘seductie theorie’ of het ‘Oedipus complex’. Freud dacht veel na over het onderbewustzijn. Hij zag dromen dan ook als een belangrijke bron van informatie over onderliggende menselijke behoeftes. Vanaf 1902 verzamelde hij elke woensdagavond een groep mensen om zich heen om met elkaar van gedachten te wisselen. De groep legde de basis voor de oprichting van de ‘International Psychoanalytical Association’(IPA) in 1910. Deze organisatie zorgde ervoor dat er meer aandacht kwam voor de psychoanalyse in de jaren ’20 en ’30. In 1939 besloot hij zijn toenmalige woonplaats Wenen te ontvluchten, vanwege de aansluiting bij Nazi-Duitsland. Freud verhuisde naar Londen, waar hij op 23 september 1939 stierf.

Bronnen

- Psyonline.nl, Hall of Fame – Sigmund Freud

- NNDB.com, Sigmund Freud

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Freud, 1900

Leestips - Boeken

Wat is psycho analyse?
Wat is psycho analyse?

€ 14.99

 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.