Geen afbeelding beschikbaar

9 november jarig: Karel van Gelre, Désirée Clary en Lodewijk Duymaer van Twist

In 1795 verlooft ze zichzelf met Napoleon Bonaparte. Hij kiest een jaar later echter voor een andere vrouw. In 1798 trouwt ze alsnog. Wanneer haar echtgenoot in 1818 de Zweedse kroon bestijgt, wordt ze koningin van Zweden. Désirée Clary wordt geboren op 9 november 1777.

Op het eerste oog lijken een hertog van Gelre, de koningin van Zweden en een Nederlands politicus niet veel overeen te komen. Toch delen Karel van Gelre, Désirée Clary en Lodewijk Duymaer van Twist minimaal één ding: hun geboortedatum is 9 november.


Karel van Gelre (1467-1538) werd op 9 november 1467 in Grave geboren als de zoon van de hertog van Gelre. Na de dood van de hertog van Bourgondië in 1477, die het gebied in bezit hadden, werd Gelre onafhankelijk. Nadat Karel in 1492 uit Frans gevangenschap was vrijgekocht, werd hij hertog van Gelre. Karel van Gelre raakte hierna in conflict met de Habsburgse vorsten van het Heilig Roomse Rijk, die de onafhankelijkheid van Gelre bedreigden. Karel stond bekend als een sluwe politicus en lange tijd wist hij de strijd vol te houden. In 1518 trouwde Karel met Elisabeth van Brunswijk-Lüneburg. Uit dit huwelijk zouden geen kinderen voortkomen. Toen Karel in 1538 kwam te overlijden had hij geen erfgenamen. Hierdoor ging het hertogdom over op de hertog van Kleef. Deze hertog stond in 1543 echter machteloos toen de Habsburgers hem alsnog dwongen om Gelre aan hen af te staan.


Désirée Clary (1777-1860) werd in Marseille geboren als dochter van een rijke handelaar. Haar zus trouwde in 1794 met de oudere broer van Napoleon Bonaparte. Een jaar later verloofde Désirée zich met Napoleon Bonaparte. Toen hij echter zijn toekomstige vrouw Joséphine de Beauharnais ontmoette, verbrak hij de verloving in 1796. Twee jaar later trouwde Désirée met Jean Baptiste Jules Bernadotte, een Franse generaal uit het Napoleontische leger. In 1799 kregen zij een zoon. Het echtpaar leefde echter het grootste deel van hun huwelijk apart. In 1810 werd haar man tot kroonprins van Zweden gekozen. De koning van Zweden stierf zonder kinderen en een Zweedse baron benaderde Bernadotte als troonopvolger, omdat hij diens militaire expertise en humane beleid bewonderde. Toen Désirée te horen kreeg dat zij hierdoor Parijs moest verlaten en in Zweden moest gaan leven, was zij zeer verdrietig. Bij het Zweedse hof kon Désirée haar draai niet vinden en een jaar later keerde zij, officieel om gezondheidsredenen, terug naar Parijs. In 1823 keerde zij terug naar Zweden. Vanaf dat moment begon zij haar taken als koningin te vervullen. Na de dood van haar man in 1844 ging ze steeds meer rare trekjes vertonen. Zo stond ze erom bekend om overdag te slapen en ’s nachts in een koets door Stockholm te rijden. Op 17 december 1860 overleed zij in Stockholm.


Lodewijk Duymaer van Twist (1865-1961) werd op 9 november 1865 in Den Haag geboren. Hij trouwde met Neeltje Dortland, maar hun huwelijk bleef kinderloos. Lodewijk was in 1917 medeoprichter van de Bond tegen het Vloeken. Hij is echter bekend geworden vanwege het feit dat hij het langstzittende Kamerlid is in de Nederlandse parlementaire geschiedenis. Van 1901 tot 1946 nam hij voor de Anti-Revolutionaire Partij plaats in de Tweede Kamer, waar hij zich vooral bezighield met militaire aangelegenheden en de visserij. Toen Pieter Jelles Troelstra in 1918 een socialistische revolutie probeerde te ontketenen in Nederland, organiseerde Lodewijk een vrijwilligersactie waarbij gedemobiliseerde soldaten opgeroepen werden om hun uniform aan te trekken en naar Den Haag te reizen om koningin en regering te beschermen. Vanwege zijn zware stem was Lodewijk in de jaren 1921 to 1939 en in 1945 degene die na afloop van de Troonrede het "Lang leve de Koningin" aanhief. Lodewijk overleed in 1961 in Den Haag. (Bron: www.politiek.com)

Personen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.