Geen afbeelding beschikbaar

Adolf Hitler in de Eerste Wereldoorlog

"Ernst Hess moet op verzoek van de Führer in alle opzichten ongemoeid worden gelaten"

Uit onderzoek is gebleken dat Adolf Hitler een tijdlang een Joodse rechter heeft gespaard, omdat deze tijdens de Eerste Wereldoorlog diende als zijn compagniecommandant. Hitler diende tijdens de Eerste Wereldoorlog in het Duitse leger. Hij was daarbij koerier en bracht boodschappen tussen commandoposten over. Tijdens zijn diensttijd werd hij twee keer verwond en ontving hij een onderscheiding.

In 1913 werd Adolf Hitler opgeroepen voor militaire dienst in het leger van het Habsburgse Oostenrijk-Hongarije. Hitler verhuisde echter naar München om dienst in het Oostenrijkse leger te ontlopen. Hitler beweerde zelf dat dit was omdat er een te grote verscheidenheid aan rassen vocht in dat leger, maar veel historici vermoeden dat hij gewoonweg de dienstplicht wilde ontlopen. Toen in 1914 de Eerste Wereldoorlog uitbrak, schreef hij zich in voor het Beierse leger. Hij werd toegelaten, ondanks het feit dat hij nog een Oostenrijks paspoort had.

In het leger diende Hitler als koerier, die boodschappen moest doorgeven tussen commandoposten. Daarbij diende hij enkele kilometers achter de linie. Toch maakte hij een aantal grote veldslagen mee, zoals de slag bij Ieper in 1914 en de slag bij de Somme in 1916. Bij deze tweede slag werd hij in zijn been geraakt door een kogel, waarna hij enige tijd moest herstellen. Hij ontving voor zijn prestaties als boodschapper het IJzeren Kruis. Dit was niet een bijzondere onderscheiding in het Duitse leger, maar werd niet vaak uitgedeeld aan soldaten die niet van Duitse komaf waren, zoals Hitler.

Op 15 oktober 1918 werd Hitler verblind tijdens een gifgasaanval. Terwijl hij in het ziekenhuis herstelde ondertekende Duitsland het Verdrag van Versailles, waardoor Duitsland economisch en militair gezien zwaar getroffen werd. Hitler wilde ondanks de wapenstilstand in het leger blijven dienen en werd door het Duitse leger aangesteld om radicale groeperingen in München te bespioneren. Zo kwam hij in contact met de extreemrechtse elementen in die stad.

Uit onderzoek is gebleken dat Adolf Hitler tijdens zijn militaire dienst heeft gediend onder een Joodse commandant, Ernst Hess. Hij zou er enige tijd voor hebben gezorgd dat deze man niet werd vervolgd. In 1941 werd zijn oude commandant toch naar een concentratiekamp gezonden. Hij overleefde de oorlog echter en stierf in 1983.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.