Geen afbeelding beschikbaar

Biografie van Ayaan Hirsi Ali

Op 10 mei aanstaande mag Ayaan Hirsi Ali de Duitse Axel Springer prijs in ontvangst nemen. Volgens de uitgever krijgt ze de prijs als beloning voor haar bijdrage aan het debat over de islam. Al sinds het begin van haar politieke carrière in Nederland staat Hirsi Ali bekend als een van de grootste islamcritici van de Westerse wereld.

Ayaan Hirsi Magan werd geboren op 13 november 1969 in de Somalische hoofdstad Mogadishu. Toen ze zes jaar oud was, vluchtte ze met haar familie naar Saoedi-Arabië en kwam uiteindelijk terecht in Kenia. Daar kreeg ze gedurende haar opleiding aan de Engelstalige Nairobi Muslim Girls’ Secondary School les van een gastdocente die er radicaalislamitische denkbeelden op nahield.

Vlucht naar Nederland

In 1992 werd de toen 23-jarige Ayaan uitgehuwelijkt aan een verre neef in Canada. Alvorens ze naar dit land kon reizen moest ze echter eerst naar Duitsland om haar papieren in orde te maken. Gedurende dit verblijf in Europa besloot ze politiek asiel aan te vragen in Nederland. Om dit te bewerkstelligen beweerde Ayaan tijdens haar gesprek met de Directie Vreemdelingenzaken dat haar achternaam Hirsi Ali was en dat ze een vluchteling was uit Somalië, waar op dat moment een humanitaire ramp plaatsvond.

VVD

In Nederland werkte Hirsi Ali aanvankelijk enige tijd als tolk bij de vreemdelingenpolitie en vond ze later werk bij de Wiardi Beckman Stichting, het wetenschappelijk bureau van de PvdA. In 2002 verruilde ze die partij echter voor de VVD, naar eigen zeggen omdat daar meer ruimte was voor discussie over de negatieve gevolgen van de migrantenpolitiek.

Islamcriticus

Als Tweede Kamerlid namens de VVD groeide ze al snel uit tot één van de bekendste Nederlandse islamcritici, onder andere door haar uitspraak in 2003 dat Mohammed een ‘perverse tiran’ was. Door haar controversiële opvattingen werd Hirsi Ali vanaf dat moment meerdere malen bedreigd met de dood en moet ze noodgedwongen onderduiken en leven onder permanente politiebescherming.

Rita Verdonk, 2006

Rita Verdonk, 2006

Nederlanderschap

In een uitzending van televisieprogramma Zembla op 11 mei 2006 werd onthuld dat Hirsi Ali een valse naam en geboortedatum opgegeven had tijdens haar immigratieprocedure. Partijgenoot en minister van Vreemdelingenzaken en Integratie Rita Verdonk besloot daarop een onderzoek in te stellen, met als mogelijk gevolg dat Hirsi Ali haar Nederlanderschap kwijt zou raken. Uiteindelijk mocht Hirsi Ali haar Nederlandse paspoort houden, maar de politieke consternatie omtrent het incident leidde wel tot de val van het kabinet Balkenende II.

Verenigde Staten

Nog voor de afloop van de discussie over haar Nederlanderschap maakte Hirsi Ali bekend de Tweede Kamer en Nederland te zullen verlaten. Ze besloot nog datzelfde jaar te emigreren naar de Verenigde Staten, waar ze ging werken voor de neo-conservatieve denktank het ‘American Enterprise Institute for Public Policy Research’.

Nog datzelfde jaar publiceerde ze het boek ‘Mijn Vrijheid’, over haar eigen problemen met de Islam. Hirsi Ali is sindsdien meerdere malen beloond voor haar rol in het islamdebat. Op 10 mei 2012 mag zij nu ook de Duitse Axel Springer prijs in ontvangst nemen omdat zij “een voorbeeld [is] voor ieder die de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid een warm hart toedraagt”.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.