IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

Japanse troostmeisjes in de Tweede Wereldoorlog

          27 mei
Chinees troostmeisje met een Britse soldaat, Wikimedia Commons

Historici in Japan roepen de Japanse bevolking op om het seksuele geweld door Japanse militairen in de Tweede Wereldoorlog onder ogen te zien. Duizenden meisjes uit China, Korea en Nederlands-Indië werden gedwongen om in Japanse kampen aan de slag te gaan als ‘troostmeisje’. In deze kampen hadden de troostmeisjes gedwongen seks met Japanse militairen. Lees verder

Virginia Hall: de gevaarlijkste spionne in Frankrijk

Virginia Hall: de gevaarlijkste spionne in Frankrijk

stempels-themamaanden-ig-mei-wo2-1‘Eén van de meest gevaarlijke spionnen van de geallieerden’. Zo typeerde de Gestapo – de Duitse geheime dienst – de Amerikaanse verzetsstrijdster Virginia Hall. Het grootste gedeelte van de Tweede Wereldoorlog werkte Hall als zeer succesvol spionne in bezet Frankrijk.
Lees verder

Sint Sara: de patroonheilige der zigeuners

       26 mei
Sint Sara: de patroonheilige der zigeuners

Op 24 mei verzamelen jaarlijks bijna 10.000 Roma en Sinti zich in het Franse plaatsje Saintes-Maries-de-la-Mer. 24 mei is de dag van de patroonheilige Sint Sara. Op deze dag wordt er een beeltenis van de zigeuner-heilige naar de zee gedragen en daar ondergedompeld. Wat maakt deze dag voor de Roma en Sinti zo belangrijk?

Lees verder

Het verhaal van Pinksteren

          24 mei
Schilderij 'Pentecote' van Jean II Restout, Wikimedia Commons

Ieder jaar is het 49 dagen na Pasen Pinksteren. Veel Nederlanders verwelkomen de vrije dag, maar vaak weten zij niet waaraan zij dit te danken hebben. Het christelijke feest draait om de komst van de Heilige Geest na de hemelvaart van Jezus. Pinksteren werd in de middeleeuwen acht dagen lang gevierd en was verbonden met de lentefeesten. Lees verder

De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

          22 mei
De Chinese claim op de Zuid-Chinese Zee

Het conflict in de Zuid-Chinese Zee lijkt opnieuw op te laaien nu de Verenigde Staten een spionagemissie boven de zee hebben uitgevoerd. De VS willen meer aandacht genereren voor het aanhoudende conflict tussen China en haar buurlanden. Lees verder

Ontstaan en ontwikkeling van de IRA

          20 mei
Ontstaan en ontwikkeling van de IRA

Op 19 mei 2015 heeft prins Charles de hand geschud met de leider van de voormalige IRA,  Gerry Adams. Het was voor het eerst dat een leider van de Ierse politieke beweging iemand van het Britse koninklijk huis ontmoette. De relatie tussen de twee buurlanden is de laatste jaren beter geworden, maar de IRA verzet zich nog steeds tegen de Ierse verdeling en Britse overheersing.
Lees verder

De Egyptische ex-president Mohamed Morsi: van professor tot staatsschurk

De Egyptische ex-president Mohamed Morsi: van professor tot staatsschurk

Op 16 mei 2015 is Morsi ter dood veroordeeld door de Egyptische rechtbank. De oud-president werd beschuldigd van meerdere zaken: de dood van tien betogers bij het presidentieel paleis in 2012, samenwerken met buitenlandse organisatie om aanslagen te plegen, spionage voor Qatar, ontsnappen uit de gevangenis en het beledigen van de rechterlijke macht. De toekomst voor Morsi ziet er dus somber uit.

Lees verder

Schietende motorbendes in Texas: komt er ooit een einde aan?

       18 mei
Schietende motorbendes in Texas: komt er ooit een einde aan?

Een schietpartij tussen verschillende rivaliserende motorbendes in Texas (Waco) heeft op 17 mei 2015 de boel doen opschrikken. In totaal vielen negen doden, achttien gewonden en werden honderden mensen gearresteerd. Het zou gaan om een uit de hand gelopen vergadering tussen ten minste vijf verschillende motorbendes. Volgens de woordvoerder van de politie Patric Swanton is dit het gruwelijkste delict van de afgelopen 34 jaar.

Lees verder