IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

De nieuwe zeven wereldwonderen

       26 mei
De nieuwe zeven wereldwonderen

In opvolging van de klassieke zeven wereldwonderen, die bedacht zijn door de Griek Antipater van Sidon in 140 v.Chr., heeft de Zwitserse New7Wonders Foundation in 2007 een lijst opgesteld met nieuwe wereldwonderen. Dit zijn zeven bijzondere gebouwen en constructies, samengesteld aan de hand van een verkiezing. De stichting selecteerde 200 bestaande monumenten, waaruit het publiek in 2007 een keuze kon maken. Hieronder een overzicht van de winnaars uit de enquête die zich nu als een wereldwonder mogen beschouwen.

Lees verder

Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

       23 mei
Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

Uitvindingen – Cruiseschepen komen meestal in het nieuws als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. De Titanic is daardoor ook het beroemdste cruiseschip in de geschiedenis geworden. Maar hoe onveilig is een cruiseschip, als we kijken naar de geschiedenis van het monsterlijke gevaarte? Lees verder

Legende van koning Arthur

       22 mei
'De Dood van Koning Arthur' door James Archer (19e eeuw)

Maandagmysterie – Tot op de dag van vandaag kent vrijwel iedereen het verhaal van koning Arthur, althans een versie van het verhaal. Er zijn in de geschiedenis namelijk voortdurend dingen aangepast, toegevoegd en weggelaten in het verhaal over deze mysterieuze koning en zijn ronde tafel.
Lees verder

Chichén Itzá: De grootste Maya stad op Yucatán

       19 mei
Chichén Itzá: De grootste Maya stad op Yucatán

Wereldwonderen – Net als de Taj Mahal en het Colosseum is de Maya stad Chichén Itzá op het schiereiland Yucatán een van de nieuwe wereldwonderen volgens de New7Wonders Foundation uit Zwitserland. Chichén Itzá was een van de belangrijkste steden van de Maya’s, maar werd pas in de 10de eeuw gesticht. De piramide van Kukulcán is het grootste heiligdom van het complex.

Lees verder

Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog

       18 mei
Interneringskampen in Japan tijdens de Tweede Wereldoorlog
Themamaand Tweede Wereldoorlog – In 1942 raakte Nederlands-Indië betrokken bij de Tweede Wereldoorlog. Het Nederlandse leger wist echter niet stand te houden tegen de aanvallen van de Japanners, die het gebied wilden veroveren. Na de overgave aan Japan werden veel krijgsgevangenen naar interneringskampen gestuurd, waar ze de rest van de oorlog onder zware omstandigheden moesten overleven. Zelfs na de capitulatie van Japan moesten de gevangen nog in de kampen blijven.

Stavisky affaire in de Derde Franse Republiek

       17 mei
Stavisky affaire in de Derde Franse Republiek

Historisch schandaal – De Stavisky affaire was een van de grootste schandalen uit de Derde Franse Republiek (1871-1940). Het schandaal rondom Sacha Stavinsky deed Frankrijk op zijn grondvesten schudden. Tijdens de economische crisis van de jaren dertig wist Sacha Stavisky namelijk miljoenen aan geld achterover te drukken. Zijn zelfmoord leidde uiteindelijk tot rellen en de val van het kabinet Chautemps.

Lees verder

Cybercrime: een groeiend probleem

       16 mei
Cybercrime: een groeiend probleem

Disney is het slachtoffer geworden van cybercrime. Hackers eisen volgens Disney topman Bob Iger een enorm bedrag, anders zullen de hackers een film die nog in premiere moet  gaan in delen van 20 minuten op het internet publiceren. Disney weigert tot dusver om het losgeld te betalen. Daarnaast zijn een ongekend groot aantal bedrijven deze week het slachtoffer geworden van ransomware. Waar komt deze digitale criminaliteit eigenlijk vandaan? Lees verder

Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

          14 mei
Ibn Battuta: de islamitische Marco Polo

Mogelijk reisde hij meer dan enig ander mens vóór de uitvinding van het vliegtuig. Hij reisde verder dan Marco Polo, hij bereikte bestemmingen zo ver als China en Mali en was bijzonder nieuwsgierig. Dit is het verhaal van Ibn Battuta, de bekendste reiziger uit de islamitische wereld. Hij bundelde al zijn ervaringen in een boek, Rihla. Dit boek is nog altijd wereldberoemd.

Lees verder