IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

Larry en de katten van 10 Downing Street

       15 juli
Larry en de katten van 10 Downing Street

Woensdag 13 juli 2016 legde David Cameron zijn positie als Premier van Groot-Brittannië neer. Theresa May (Conservatives), voormalig minister van binnenlandse zaken in zijn kabinetten, volgde hem op. Met het vertrek van Cameron kwam één ander individu binnen zijn regering onder druk te staan: de kat Larry. Larry vervult sinds 2011 een belangrijke taak op 10 Downing Street, de ambtswoning van iedere Britse Premier. De kat is in dienst als Chief Mouser to the Cabinet Office of the United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland. Larry is niet de enige kat die in het verleden deze rol heeft vervuld.

Lees verder

Ronald Reagan en zijn Strategic Defense Initiative

       12 juli
Ronald Reagan en zijn Strategic Defense Initiative

Vrijdag 8 juli 2016 kondigden Zuid-Korea en de Verenigde Staten een raketafweersysteem aan dat op Zuid-Koreaans grondgebied moet komen te staan. Noord-Korea liet daarop weten dat het met een fysieke reactie zal komen wanneer het systeem daadwerkelijk geplaatst wordt. Dit is niet de eerste keer dat een raketschild zorgt voor spanningen. In de jaren 80 zorgde Ronald Reagan met zijn plan voor een Strategic Defense Initiative (SDI) al voor veel ophef. 

Lees verder

Ierse migratie naar de Verenigde Staten (1841-1851)

          12 juli
Ierse migratie naar de Verenigde Staten (1841-1851)

Tijdens de jaren ’40 van de 19de eeuw vluchtten veel Ieren weg uit Ierland. Tussen 1840 en 1850 vertrokken naar schatting meer dan twee miljoen inwoners uit Ierland. De mensen die het land verlieten zouden niet meer terugkomen, maar een leven opbouwen in de Verenigde Staten. Wat  dreef de Ieren om hun heil ergens anders te gaan zoeken?

Lees verder

Chinese ontdekkingsreizen (1300-1500)

          7 juli
Chinese ontdekkingsreizen (1300-1500)

De tijd van de Song dynastie in China (960-1279) wordt door veel historici gezien als een bloeiperiode. De tijd van de Song dynastie was een periode van grote technologische vooruitgang, ook op het gebied van navigatie. Het kompas werd uitgevonden, waarmee de Chinezen gericht op ontdekkingsreis konden gaan. In de periode 1300-1500, ver voor de Europese ontdekkingsreizen, werden een aantal grote Chinese ontdekkingsreizen ondernomen. Twee belangrijke Chinese ontdekkingsreizigers waren Wang Dayuan en Zheng He.

Lees verder

Het ontstaan van de burgeroorlog in Mali

       7 juli
Het ontstaan van de burgeroorlog in Mali

Twee Nederlandse VN-militairen zijn op 6 juli 2016 om het leven gekomen tijdens een explosie bij een oefening in Mali. De 24-jarige korporaal Roggeveld en de 29-jarige sergeant Hoving waren aan het trainen met een mortier en hierbij is iets misgegaan. De twee stierven aan hun verwondingen en een 23-jarige soldaat wordt nog behandeld. Waarom is Nederland eigenlijk in Mali; hoe kon een van de meest democratische landen in Afrika in een burgeroorlog belanden?

Lees verder

De Lewis en Clark expeditie in Noord-Amerika

          30 juni
De Lewis en Clark expeditie in Noord-Amerika

Meriwether Lewis en William Clark waren de leiders van de Lewis en Clark expeditie. Zij brachten aan het begin van de 19de eeuw het westen van Noord-Amerika in kaart. In mei 1804 gingen de twee op pad en pas in september 1806 kwamen zij weer thuis. Hun avontuur zou veel andere ontdekkingsreizigers motiveren om ook naar het westen af te reizen.

Lees verder

De geschiedenis van de Decembermoorden in Suriname

          30 juni
Bouterse ten tijde van de tegencoup van Rambocus in Fort Zeelandia (Bron: Nationaal Archief)

 

Het proces van de Decembermoorden, die op 8 en 9 december 1982 plaatsvonden in Suriname, wordt steeds ingewikkelder. De Surinaamse minister van Justitie maakte 29 juni 2016 bekend dat president Bouterse de zaak stopzet, omdat het de staatsveiligheid in het geding zou brengen. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want het is dezelfde Bouterse die dictator was van 1980 tot 1988, toen de Decembermoorden plaatsvonden. Het is nog niet bekend of de krijsgraad (die de zaak had heropend) een vroegtijdig einde van de zaak zal accepteren. Lees verder

De tweede terroristische golf

       29 juni
De tweede terroristische golf

Bij een aanslag in Istanbul op 28 juni 2016 zijn naar schatting 39 mensen om het leven gekomen. Meer dan 150 mensen raakten gewond. Terrorisme raakt de westerse wereld, maar dit verschijnsel is niet nieuw. De afgelopen eeuw zijn er diverse terroristische golven geweest. De tweede terroristische golf (antikoloniale terrorisme) liep van 1920-1960 en had sterke parallellen met de aanslagen die vandaag de dag worden gepleegd.

Lees verder