IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

IAEA, pionier in de strijd tegen nucleaire wapens

          13 oktober
IAEA, pionier in de strijd tegen nucleaire wapens

Op dinsdag 12 oktober 2015  bracht de Iraanse media naar buiten dat het Iraanse parlement het atoomakkoord heeft goedgekeurd. Toezicht wordt gehouden door het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA), een onafhankelijk onderdeel van de Verenigde Naties. Deze organisatie voert sinds haar oprichting in de jaren ’50 controles op het gebruik van nucleaire energie uit. Hoe ontstond dit wereldwijde genootschap?

Lees verder

5 Invloedrijke religieuze dromers

5 Invloedrijke religieuze dromers

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadMensen met dromen zijn overal. Of ze nu strijden tegen apartheid of verhalen schrijven, allen hebben een droom.  Dromers zijn er vanzelfsprekend  ook op het terrein van religie. Soms brengen hun dromen grote veranderingen teweeg. De redactie zocht vijf minder bekende – maar invloedrijke – religieuze dromers voor je uit.

Lees verder

6 van de invloedrijkste sprookjesschrijvers in de geschiedenis

6 van de invloedrijkste sprookjesschrijvers in de geschiedenis

stempels-themamaanden-ig-oktober-droomdaadWaar dromen zijn, is fantasie. Met die fantasie zijn de bekendste verhalen ter wereld bedacht: sprookjes. Iedereen kent ze, zij het in verschillende verschijningsvormen. Enkele voorbeelden zijn Assepoester, Roodkapje en de Kleine Zeemeermin. Vaak zitten er ook vele morele lessen in de sprookjes. Wie zijn de knappe koppen achter deze iconische vertelsels? De redactie zet zes van de bekendste (sprookjes)schrijvers voor je op een rijtje.

Lees verder

Pippi Langkous vereeuwigd

          2 oktober
Pippi Langkous vereeuwigd

Pippi Langkous mag dan zo’n 70 jaar oud zijn, ze is en blijft Zweeds cultureel erfgoed. Ter ere van het meisje met de staartjes heeft Zweden besloten om het icoon af te beelden op het nieuwe biljet van 20 kroon. Ze moet haar plek wel delen. Samen met Pippi verschijnt haar geestelijk moeder, schrijfster Astrid Lindgren.

Lees verder

Geschiedenis van het Catalaanse nationalisme

       30 september
Geschiedenis van het Catalaanse nationalisme

Afgelopen weekend hebben Catalaanse separatisten de verkiezingen gewonnen. De partijen Junts pel Sí (Samen voor ‘ja’) en het CUP (Kandidatuur Volkseenheid), hebben de meerderheid van de zetels gewonnen. De separatisten hopen door deze verkiezingsuitslag dat Catalonië zich kan afscheiden van Spanje. Nationalisme speelt al eeuwenlang een rol in de regio en de Catalanen hebben de afgelopen decennia een grote mate van autonomie verkregen.

Lees verder

De NASA op Mars

             29 september
De NASA op Mars

28 september 2015 kondigt NASA een ‘historische gebeurtenis’ aan: er is stromend water gevonden op Mars. Verschillende hellingen op de rode planeet zijn het gevolg van zout water dat af en toe het oppervlak laat onderlopen. De ontdekking van vloeibaar water op Mars zou een aanwijzing kunnen zijn voor leven op de planeet. En dat zou meer dan revolutionair zijn. Maar waar begonnen de onderzoeken op Mars? En waar komt NASA eigenlijk vandaan?

Lees verder

Paleis en haar tijdperk: de mooiste gebouwen van Europa

Paleis en haar tijdperk: de mooiste gebouwen van Europa

stempels-themamaanden-ig-september-monumentenGrote mannen bouwden kastelen. Kastelen en paleizen vertellen vaak grote verhalen over het tijdperk waarin ze gebouwd zijn. Bouwstijl is vaak opvallend en interessant. In veel gevallen speelt de geschiedenis een hoofdrol in de versiering van de paleizen. De volgende vier paleizen zijn voorbeelden van pracht, praal en grootsheidswaanzin.

Lees verder

Het hoofd van Lenin boven water

          11 september
Het hoofd van Lenin boven water

Na 24 jaar in de grond te hebben gelegen, werd op 10 september de kop van het standbeeld van Lenin opgegraven. Aanleiding is een tentoonstelling over Duitse monumenten in Berlijn. Het 3.500 kilo wegende hoofd maakte oorspronkelijk deel uit van het standbeeld dat een centrale plaats innam op het toenmalige Leninplein in Oost-Berlijn ten tijde van de DDR. Lenin zorgde in de 19e en 20e eeuw met zijn revolutionaire activiteiten voor grote veranderingen in Rusland en op het wereldtoneel. Lees verder