IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

Van doodnormaal naar doodeng: Afrikaanse zombies in de Westerse cultuur

       17 juli
Van doodnormaal naar doodeng: Afrikaanse zombies in de Westerse cultuur

Op 16 juli 2017 overleed filmmaker en regisseur George A. Romero op 77-jarige leeftijd. Hij was vooral bekend van de Night of the Living Dead-reeks. De eerste film, uit 1968, was verantwoordelijk voor de (hernieuwde) populariteit van de zombie als kannibalistische, geïnfecteerde mensenjager. De zombie gaat terug op Afrikaanse religieuze gebruiken.
Lees verder

De geschiedenis van Dejima

       10 juli
De geschiedenis van Dejima

Al vrij vroeg in haar bestaan bezocht de VOC Japan. Daar barstte een machtsstrijd los met de Engelsen en Portugezen die door de Nederlanders gewonnen werd. zodoende hadden zij een tijdlang het alleenrecht op de handel met Japan. Die handel verliep via het kunstmatige eilandje Dejima (ook wel gelatiniseerd tot Deshima, Decima, Desjima, Dezima, Disma of Disima).  Lees verder

Veelzijdig kunstenaar Salvador Dali

          29 juni
Salvador Dali in 1965. (Bron: Wikimedia Commons)

Het graf van kunstenaar Salvador Dali mag worden geopend om DNA-materiaal te verkrijgen. Dat heeft een Spaanse rechter bepaald. Op die manier kan worden vastgesteld of Maria Pilar Abel Martinez inderdaad een buitenechtelijke dochter van de kunstenaar is, die wereldberoemd werd door zijn surrealistische schilderijen en bizarre persoonlijkheid.
Lees verder

Geschiedenis van zonnen en zonnebrandcrème

          20 juni
Zonnebaden in 1932. Bron: Nationaal Archief

Het KNMI waarschuwde afgelopen week dat ze de zonnestralen deze week zeer fel zijn en zonnebrandcrème smeren dus geen overbodige luxe is. Veel mensen zullen deze waarschuwing echter aan hun laars lappen, want tegenwoordig vinden veel mensen een bruin tintje mooi of ‘gezond’ staan. Deze opvatting raakte in de 20e eeuw pas in zwang, want daarvoor was het schoonheidsideaal juist altijd een zo wit mogelijke huid. Lees verder

Geschiedenis van het Witte Huis

       12 juni

Bijna een half jaar nadat Donald Trump president van de Verenigde Staten werd, trok zijn vrouw Melania Trump bij hem in in het Witte Huis. Het Witte huis in Washington DC wordt sinds 1800 bewoond door de president van de Verenigde Staten. Met de bouw van het Witte Huis werd begonnen op 13 oktober 1792.

Lees verder

Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

Mysterie – Hij duikt plotseling op, meestal in de wateren rondom Zuid-Afrika. Met bloedrode zeilen vaart het schip tegen de wind in. Om de grote mast zweeft een grote zwarte vogel. Er is geen bemanning te zien, behalve een sombere figuur op de kampanje. Het is een bode van onheil. Het schip dat de Vliegende Hollander ontmoet, moet in de dagen daarna vrezen voor rampspoed.

Lees verder

Timboektoe: de stad die op de Werelderfgoedlijst staat

Timboektoe

Unesco Werelderfgoed – De stad Timboektoe wordt gekenmerkt door zestien mausolea en lemen moskeeën. In de Middeleeuwen was Timboektoe het centrum van de Islamitische geleerdheid en daardoor dat er in de stad vele waardevolle manuscripten liggen opgeslagen. Mede hierdoor staat de stad in Mali op de Werelderfgoedlijst van VN-organisatie UNESCO.
Lees verder

Ontstaan van de FBI

       8 juni
Ontstaan van de FBI

Trending – FBI-directeur James Comey werd vorige maand ontslagen door de Amerikaanse president Donald Trump omdat hij zijn werk niet goed zou doen. Anderen vermoeden dat hij is ontslagen omdat de FBI de banden van het campagneteam van Trump met Rusland onderzoekt. Trump zou ook Comey loyaliteit hebben geëist. De Federal Bureau of Investigations (FBI) is van oorsprong een onafhankelijk instituut dat zich bezig houdt met de staatsveiligheid van de Verenigde Staten. Het bureau werd opgezet onder het presidentschap van Theodore Roosevelt om criminaliteit in alle Amerikaanse staten te kunnen bestrijden. Lees verder