IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

100 jaar na Einstein: zwaartekrachtgolven bewezen?

       11 februari
Zwaartekrachtgolven

Vandaag is een spannende dag voor de natuurkundige wetenschap, die een historische afloop zou kunnen hebben. Het is namelijk mogelijk dat één van de laatste stukjes van de relativiteitstheorie van Albert Einstein bevestigd kan worden. Later vandaag wordt wellicht het bestaan van zogenaamde zwaartekrachtgolven empirisch bewezen.  

Lees verder

4 van de grootste waaghalzen uit de geschiedenis

       10 februari
waaghalzen

Een waaghals uit Duitsland loopt het risico om een gevangenisstraf in Egypte te krijgen voor het beklimmen van één van de 4500 jaar oude Piramides van Gizeh. De 18-jarige Duitser Andrej Cieselski heeft door zijn acrobatische actie op 25 januari een decennia-oude wet overtreden. De redactie koos vier spectaculaire waaghalzen uit, wiens beruchte avonturen de geschiedenisboeken haalden.

Lees verder

De loterij door de eeuwen heen

       9 februari
Loterij

Op 5 februari verstreek in Californië de deadline om een jackpot van 63 miljoen dollar te claimen. Het is de hoogste niet geclaimde prijs in de Amerikaanse staat ooit. Het komt vaak voor dat jackpots van loterijen uiteindelijk niet vallen. Het idee van een loterij lijkt een vrij nieuw concept, maar niets is minder waar. Al in de oudheid werden er vormen van loterijen georganiseerd waarbij er iets gewonnen kon worden. Hoe heeft de loterij zich door de eeuwen heen ontwikkeld?

Lees verder

De geschiedenis van de onderzeeër: van roeiboot naar U-boot

          5 februari
Onderzeeër

Tegenwoordig rollen de meest bijzondere dingen uit steeds preciezere 3d-printers. De Nederlandse ondernemer Filip Jonker en de 3d-printexpert Jasper Menger werken samen aan een 3d-geprinte onderzeeër. Een mooie gelegenheid om eens de uitgebreide geschiedenis van de duikboot te beschrijven. Wist je bijvoorbeeld dat de allereerste onderzeeër al in 1620 werd gebouwd?

Lees verder

Strijd in neutraal Nederland: het Algemeen Kiesrecht

          4 februari
Vrouwenvredescongres

In Europa werd er tussen 1914 en 1918 fel gestreden door de geallieerden en de centralen. Veel landen binnen en buiten Europa voerden oorlog. Nederland nam een neutrale positie in tijdens de Eerste Wereldoorlog, maar er vond wel een andere strijd plaats: het gevecht voor algemeen kiesrecht voor vrouwen. De redactie onderzocht hoe onder andere de Eerste Wereldoorlog hierin een rol heeft gespeeld.
Lees verder

3 opmerkelijke vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw

             3 februari
vrouwelijke regeringsleiders

Op 2 februari  werd bekend dat Hillary Clinton de voorverkiezing in Iowa voor de Democratische presidentskandidaat heeft gewonnen. Voor Clinton is dit een belangrijke overwinning, want relatief vaak wordt de winnaar van Iowa ook daadwerkelijk genomineerd als presidentskandidaat.  Lees hier alles over drie andere inspirerende vrouwelijke regeringsleiders uit de 20e eeuw. Lees verder

2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

       1 februari
2x succesvol separatisme: de Belgische Opstand & de Portugese Restauratieoorlog

Gisteren hebben duizenden betogers in Barcelona gedemonstreerd tegen separatisme. De boodschap van de demonstranten was duidelijk: Spanje moet één land blijven. Het Catalaanse verlangen naar onafhankelijkheid is één van de bekendste gevallen van separatisme in de geschiedenis. De redactie koos twee andere, intrigerende voorbeelden van (succesvol) separatisme uit de geschiedenis.
Lees verder

De relatie tussen Noord en Zuid-Soedan

          28 januari
Soedan

De grens tussen Zuid-Soedan en Soedan zal worden opengesteld. Al eerder leek de relatie tussen de landen te verbeteren. Het conflict tussen zuid en noord speelde al vanaf 1956, wat uiteindelijk leidde tot een tweedeling van Soedan in 2011.

Lees verder