IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

De ontwikkeling van de Heilige Graal

          17 augustus
De ontwikkeling van de Heilige Graal

geschiedenis sprookjesDe Heilige Graal, een iconisch artefact uit de middeleeuwse geschiedenis. Volgens sommigen een kelk, volgens anderen een edelsteen, de Heilige Graal spreekt bij veel mensen tot de verbeelding. Over de Graal zijn talloze boeken verschenen en volgens de verhalen heeft iemand hem ook heeft aangeraakt. Hoe hebben de legenden over de Heilige Graal zich in de loop der jaren ontwikkeld?

Lees verder

Hongkong; “één land, twee systemen”

       16 augustus
Hongkong; “één land, twee systemen”

Op 15 augustus 2016 heeft een rechtbank in Hongkong drie jongens veroordeeld die betrokken waren bij de ‘parapluprotesten’ uit 2014. Twee van de jongens is een taakstraf opgelegd, de derde moet een aantal weken celstraf uitzitten. De drie waren prominente leiders tijdens de protesten, waarbij werd gestreden om meer politieke vrijheid. Hoe zit het precies met Hongkong en hoe nauw is de band met China?  

Lees verder

Van Atlantis tot stad Z: legendarische verloren beschavingen

          16 augustus
Van Atlantis tot stad Z: legendarische verloren beschavingen

De mythes en legendes over menig verloren stad wekken al lange tijd de interesse van avonturiers en historici. In de 15e eeuw zorgde deze nieuwsgierigheid voor de opkomst en ontwikkeling van de archeologie. Avonturiers besloten om niet langer thuis in de bibliotheek te blijven zitten maar trokken erop uit op zoek naar grootse en vaak exotische steden beschreven in oude legendes. Sommige van deze steden werden gevonden en andere steden bleven tot op de dag van vandaag in nevelen gehuld. In dit artikel hebben we de mooiste verhalen verzameld.

Lees verder

De lange weg naar de Indië-herdenking

          15 augustus
indië herdenking

Elk jaar op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan herdacht, dit jaar zal premier Rutte aanwezig zijn bij de herdenking bij het Indisch Monument in Den Haag. Door de Japanse capitulatie kwam de Tweede Wereldoorlog voor Nederland tot een definitief einde. Bij de ceremonie worden de slachtoffers van de Japanse onderdrukking in en om Nederlands-Indië herdacht tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Indië-herdenking is onder steeds meer Nederlanders bekend, maar dit is lang niet zo vanzelfsprekend geweest. Na de oorlog duurde het lang voordat er in Nederland aandacht was voor de gebeurtenissen in voormalig Indië. Pas vanaf 1988 werd de herdenking jaarlijks gehouden.

Lees verder

Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

          12 augustus
Vliegende hollander; Nederlands spookschip van Engelse makelij

Hij duikt plotseling op, meestal in de wateren rondom Zuid-Afrika. Met bloedrode zeilen vaart het schip tegen de wind in. Om de grote mast zweeft een grote zwarte vogel. Er is geen bemanning te zien, behalve een sombere figuur op de kampanje. Het is een bode van onheil. Het schip dat de Vliegende Hollander ontmoet, moet in de dagen daarna vrezen voor rampspoed.

Lees verder

Boeven van Alcatraz

Boeven van Alcatraz

San Francisco 1934- De geïsoleerde vesting Alcatraz werd op 11 augustus 1934 als burgergevangenis in gebruik genomen. Het eiland voor de kust van San Francisco ontleent haar bekendheid aan misdadigers als Al Capone, George Kelly en Robert Stroud, die hier allemaal hun tijd hebben uitgezeten. De beroemde ontsnappingen van Frank Morris en de broers John en Clarance Anglin dragen bij aan de bekendheid van de gevangenis.  Lees verder

De Kanaaltunnel: van Frankrijk naar Engeland in 35 minuten

       10 augustus
geschiedenis kanaaltunnel

Medewerkers van de hogesnelheidstrein Eurostar kondigden op woensdag 10 augustus 2016 aan om binnenkort zeven dagen in staking te gaan. De spoorwerkmedewerkers willen met deze staking de directie van de Eurostar dwingen om zich aan gemaakte afspraken te houden. Met deze staking zal de reistijd door de tunnel flink oplopen. De in 1994 geopende Kanaaltunnel kampt sinds de opening met verschillende problemen. Hoe ontstond het idee voor de tunnel en hoe werd dit idee werkelijkheid?

Lees verder

Surinaamse indianen; een strijd om een thuis

       9 augustus
Surinaamse indianen; een strijd om een thuis

De Dag der Inheemsen (Ingi Dei) is een officiële vrij dag in Suriname. Tijdens deze feestdag, die op 9 augustus valt, staan de inwoners van Suriname stil bij de behoeftes van de inheemse bevolking (Inheemsen). Ondanks de festiviteiten staat de maatschappelijke positie van Surinaamse indianen onder druk. Velen van hen hebben geen zeggenschap over de gebieden waar ze al generaties lang leven. Vandaag wordt daarom niet alleen gefeest, maar ook geprotesteerd in Paramaribo.

Lees verder