IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

De geschiedenis van het strategische Calais

       27 mei
Calais

Onlangs raakten er tientallen mensen gewond bij gevechten in het vluchtelingenkamp in de Franse stad Calais. De afgelopen jaren zijn er vele vluchtelingen uit landen zoals Syrië en Irak naar Calais getrokken om naar het Verenigd Koninkrijk over te steken. Calais heeft echter een rijke historie als havenstad en was ooit Engels bezit.

Lees verder

Welke leiders heeft de Taliban gehad?

       25 mei
Welke leiders heeft de Taliban gehad?

Een Amerikaanse drone-aanval in het weekend van 20 en 21 mei heeft de leider van de Afghaanse Taliban, Mullah Mansour, gedood. In eerste instantie ontkende de terreurbeweging zijn dood, maar een paar dagen later werd het nieuws bevestigd. Hij was de opvolger van de stichter van de Taliban, Mohammed Omar.

Lees verder

Geschiedenis van de suiker

       24 mei
suiker

Coca Cola kan geen frisdrank meer maken door een suikertekort. Dat is ontstaan doordat suikerboeren zich moeten houden aan maximumprijzen. Suiker wordt vandaag de dag veel gebruikt, maar wanneer gebruikten mensen het voor het eerst? En hoe zag de verspreiding van het product er door de eeuwen heen uit?

Lees verder

Hoe werd nieuws verspreid voor de tijd van krant en internet?

       23 mei
Hoe werd nieuws verspreid voor de tijd van krant en internet?

Men blijft tegenwoordig op de hoogte van het laatste nieuws door de vele nieuwssites op internet af te struinen, of door de krant te lezen die aan huis wordt afgeleverd. Wat doe je als je tot beide geen toegang hebt? Een man in Liberia geeft mensen zonder internet en krant het nieuws via een krijtbord midden op straat. Voor de verspreiding van de krant in de 17e eeuw werd nieuws onder andere opgehangen en voorgelezen. Lees verder

Thomas Jefferson (1801-1809)

          18 mei
Thomas Jefferson (1801-1809)

Op 14 mei 2016 is er een haarlok van de Amerikaanse oud-president Thomas Jefferson (1743-1826) verkocht voor ruim zesduizend euro. Het gaat om veertien haren van Jefferson. De haren zijn door zijn persoonlijke arts van zijn hoofd geknipt na zijn dood op 4 juli, 1826. Thomas Jefferson was de derde president van de VS en tevens ook één van de ‘Founding Fathers’ van het land.

Lees verder

The Monuments Men: Redders van kunst

nazi plunder

WOII verborgen feitenTijdens de Tweede Wereldoorlog pleegden de nazi’s de grootste kunstroof uit de geschiedenis. Belangrijke kunstwerken, gemaakt door de grootste meesters in Europa werden, gestolen. Het was de taak van een speciale geallieerde militaire eenheid om Europa’s grootste schatten terug te vinden.

Lees verder

Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

       17 mei
Geschiedenis van het cruiseschip: een veilig transportmiddel?

Tienduizenden Fransen hebben het grootste cruiseschip ter wereld uitgezwaaid bij zijn eerste vaartocht over het Kanaal. De Harmony of the Seas, die wel een drijvende stad wordt genoemd, vertrok uit de haven van Saint-Nazaire. Cruiseschepen komen meestal in het nieuws als er een ongeluk heeft plaatsgevonden. Hoe onveilig is het cruiseschip, als we kijken naar de geschiedenis van het monsterlijke gevaarte? Lees verder

De micronatie: iedereen kan president zijn

       12 mei
De micronatie: iedereen kan president zijn

Reis door de woestijn van Nevada en wie weet verlaat je plotseling het Amerikaanse grondgebied. Hier ligt namelijk de micronatie Molossia, onder leiding van president Kevin Baugh. Deze natie, die niet door de VS of door de VN wordt erkend, heeft zijn eigen ruimteprogramma, munt, paspoortcontrole en belastingen. Verbazingwekkend is dat er door de geschiedenis heen veel meer micronaties zijn ontstaan. De redactie koos de meest spraakmakende voorbeelden. Lees verder