IsGeschiedenis.nl biedt achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het buitenlands (historische) nieuws.

WERELDWONDER: Beeld van Zeus in Olympia

       24 maart
Beeld van Zeus

Het beeld van Zeus in Olympia is net als de Kolossus in Rhodos en de Pharos van Alexandrië een van de klassieke wereldwonderen die niet meer bestaat. Het beeld zou hebben gestaan in de Griekse stad Olympia en was maar liefst twaalf meter hoog. Wat is er uiteindelijk mee gebeurd?

Lees verder

Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter

       23 maart
Martin McGuinness van vrijheidsstrijder tot vredestichter

Martin McGuinness, voormalig militant van the Irish Republican Army (IRA) en politicus voor Sinn Féin, is op 66-jarige leeftijd overleden. Hoewel McGuinness actief heeft meegevochten met de IRA, staat hij vooral bekend om de inspanningen die hij heeft verricht om het Goede Vrijdagakkoord te bereiken.

Lees verder

22 maart 1963: Beatles debuteren met Please Please Me

22 maart 1963: Beatles debuteren met Please Please Me

“Er zullen nauwelijks 585 productievere minuten in de geschiedenis van de opgenomen muziek zijn geweest.” Aldus auteur Mark Lewishon over de opnamesessie van Please Please Me: het debuutalbum van The Beatles. Vandaag is het 55 jaar geleden dat het debuutalbum uitkwam.  Lees verder

Kaartprojecties door de eeuwen heen

             21 maart
Kaartprojecties door de eeuwen heen

Op verschillende scholen in Boston maakt men vanaf 2017 gebruik van een ander soort kaart dan de meeste mensen gewend zijn. De zogenaamde Gall-Petersprojectie vervangt daar de voor ons vertrouwde Mercatorprojectie. Op deze Gall-Petersprojectie is Afrika een stuk groter, en zijn Europa en Noord-Amerika aanzienlijk kleiner afgebeeld. De mensheid is altijd al gefascineerd geweest door het afbeelden van de aarde, en daarom kijken wij terug in de tijd om te zien waar het verschil hem in zit.

Lees verder

De ‘wandelende’ standbeelden van Paaseiland

       20 maart
Zes van de vijftien Moai bij Ahu Tongariki

Volgens de traditionele volksverhalen van de Polynesiërs ‘wandelden’ de gigantische standbeelden van Paaseiland naar hun plaats. Eeuwenlang werd aangenomen dat het hier ging om een mythe, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat het verhaal mogelijk toch gebaseerd is op de werkelijkheid. De ontdekking werpt daarnaast ook nieuw licht op de geschiedenis van Paaseiland. Lees verder

Broodoorlog in Venezuela door voedselprijzen

       17 maart
Aardappelrevolutie

In Venezuela heeft president Nicolas Maduro deze week meerdere bakkers opgepakt in de zogenoemde ‘broodoorlog’. De bakkers zouden te veel tarwe gebruiken om luxe producten te maken zoals croissants en gebak. Vanwege de voedseltekorten in Venezuela mag sinds een paar weken slechts tien procent van de tarwe gebruikt worden voor luxe producten. Deze broodoorlogen of oproeren zijn niet nieuw in de geschiedenis. Nederland kende er ook een in 1846.

Lees verder

Geschiedenis van Machu Picchu

       17 maart
Machu Picchu (Foto: Martin St. Amant)

Archeoloog Hiram Bingham ontdekte in 1911 in het hooggebergte van Peru een oude Inca stad: Machu Picchu. Machu Picchu werd in de 15e eeuw gebouwd tijdens het hoogtepunt van de macht van de Inca’s. De stad is bewaard gebleven omdat de Spaanse conquistadores de stad nooit hebben gevonden.

Lees verder

Affaire van John F. Kennedy

       17 maart
John F. Kennedy

De geschiedenis zit vol schandalen. Elke vrijdag lichten we een historisch schandaal uit. Vandaag een van de affaires van de Amerikaanse president John. F. Kennedy. In 2012 verscheen een boek van maîtresse Mimi Alsford, die ruim achttien maanden een affaire had met Kennedy. Ze schrijft over zowel de verhouding zelf, maar ook over drugsgebruik, wilde feestjes, de Cuba Crisis en Kennedy na het verlies van zijn zoon. Lees verder