Gemobiliseerde grenswachten in nederland circa 1916
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

In Brabant worden twee zeldzame bunkers uit de Eerste Wereldoorlog verplaatst. Deze hoorden bij een verdedigingslinie die Nederland moesten beschermen bij een eventuele inval.

Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Nederland neutraal, dit was toen al langer de uitgangspositie van de Nederlandse buitenlandse politiek. Omringende landen respecteerden deze positie aangezien niemand wilde dat bij een eventuele strijd om Nederland het land in handen zou vallen van de vijand. Zou Nederland bijvoorbeeld in handen vallen van de Duitsers dan konden zij makkelijker hun loopgraven in België bereiken en bevoorraden. Nederland had wel een mobilisatie van het leger afgekondigd om het land te beschermen. Bovendien werden in grensgebieden een klein aantal bunkers gebouwd. In Nederland zijn tussen 1914 en 1918 ongeveer veertig bunkers gebouwd. Deze waren onderdeel van een verdedigingslinie.


Titel:Archeologie van de Tweede Wereldoorlog in Overijssel – Overijsselse Historische Bijdragen 125e stuk 2010
Redactie:Lydie van Dijk e.a.
ISBN:9789087042271
Uitgever:Verloren
Prijs:€19,-

 

 


Bunkers in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

Het aantal bunkers dat geplaatst werd was schaars omdat Nederland er eigenlijk al vanuit ging dat de neutrale positie van het land werd gerespecteerd. Het kleine aantal bunkers was waarschijnlijk niet eens effectief in geval van een Duitse invasie.

In Hellevoetsluis zijn in 2012 restanten van bunkers uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. In deze bunkers werden geschutplaatsen aangetroffen en ook een smalspoorlijn voor het invoeren van munitie. Deze bunkers zagen eruit alsof ze nooit waren gebruikt. Aangezien Nederland tijdens de oorlog niet is binnengevallen klopt dit waarschijnlijk ook.

Omgekeerd vreesde Duitsland wel voor een geallieerde invasie vanuit Nederland. In de herfst van 1916 begonnen de Duitsers met de bouw van een versterkte linie gericht op Nederland. Honderden bunkers werden aangelegd en de linie werd de Hollandstelling of Hollandstellung genoemd.

Verplaatsing bunkers Bergen op Zoom

De bunkers die vandaag verplaatst worden zijn er twee van de vier die de gemeente Bergen op Zoom rijk is. Deze waren onderdeel van een verdedigingslinie die een invasie vanuit Zeeland moest voorkomen.

De bunkers staan boeren in de weg op hun akkers, vandaar dat verplaatsing noodzakelijk is. Gehoopt wordt dat de bunkers het overleven, ze verkeren nu namelijk al in slechte staat.

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone
Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone

Bronnen:

 

– Bunkergordel.be, De Duitse bunkerlinie

 

– Entoen.nu, Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog

 

Afbeelding:

 

– Beeldbank GaHetNa, Gemobiliseerde grenswachten circa 1916

Tweet about this on TwitterShare on Facebook0Share on Google+0Pin on Pinterest0Email this to someone