Buzz Aldrin salueert voor de vlag

Buzz Aldrin's saluut aan de Amerikaanse vlag

Het is één van de beroemdste foto’s in de geschiedenis: het saluut van Buzz Aldrin aan de Amerikaanse vlag net na de landing van de eerste mens op de maan. Er is tot op heden nog altijd veel discussie over de foto, omdat de foto nep zou kunnen zijn.


De missie van Apollo 11 startte op 16 juli 1969. De landingsmodule ‘Eagle’ en het commandocentrum ‘Columbia’ werden op die dag door een Saturnus V raket richting de maan geschoten vanaf het Kennedy Space Center in Florida.


De maanlanding


Vier dagen na de lancering landden Neil Armstrong, Buzz Aldrin op het maanoppervlak. Michael Collins, het derde bemanningslid van Apollo 11, bleef in een baan rond de maan zweven in de Columbia. Eenmaal geland op de maan zouden de twee astronauten eerst moeten slapen, maar zij verwachtten dat hen dat niet zou lukken en besloten meteen de procedure voor de eerste stappen op de maan te starten.


Foto’s van de maan


Al sinds de Mercury 8 missie uit 1962 werden door NASA foto’s gemaakt van de ruimtereizen. Walter Schirra nam op die reis zijn eigen Hasselblad-camera mee en kwam terug met verassend goede foto’s. NASA ging een samenwerking aan met de camerafabrikant en Hasselblad ontwikkelde voor Apollo 11 een speciale camera. De camera moest tenslotte met de extreme omstandigheden kunnen omgaan. Tijdens de wandeling op de maan waren de camera’s bevestigd op de pakken van Aldrin en Armstrong.


Complottheorieën


De foto’s die de astronauten genomen zouden hebben zijn vaak onderwerp van discussie geweest. De foto hierboven laat Buzz Aldrin zien die een saluut brengt aan de Amerikaanse vlag, hoewel zijn vingers op het vizier maar net te zien zijn. De zon veroorzaakte de schaduwen achter de ‘Eagle’ en Aldrin. De schaduwen op de foto’s van de missie leidden tot veel speculatie. Sommige objecten in de schaduw zouden teveel belicht zijn, waardoor vaak is gezegd dat de foto’s in een studio zijn gemaakt. De grootste discussie is er over de vlag. Deze lijkt te wapperen, maar dit zou op de maan nooit kunnen. In een foto die enkele seconden na deze is genomen heeft Aldrin zich lichtjes naar Armstrong’s camera gedraaid, maar is aan de vlag niets veranderd. De vlag zou gerimpeld zijn doordat deze tijdens het plaatsen bewogen is en is daarna gekreukeld blijven hangen.  De meeste van de aantijgingen zijn door NASA zelf en ruimtevaartexperts echter duidelijk weerlegd.

Bronnen


Life, Life: Up Close With Apollo 11


Lunar and Planetary Institute, Apollo 11 Mission Photography


National Geographic, Apollo 11 Hoax Photos: 8 Moonlanding Myths Busted


Sterile Eye, The Apollo 11 Hasselblad Cameras


Wikipedia, Apollo 11


Afbeelding


Wikimedia Commons, Buzz salutes the U.S. Flag


Leestips-boek



De grote ruimte encyclopedie De grote ruimte encyclopedie


€ 24.99



 


Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.