De dag van de internaut; 25 jaar verbonden

In maart van 1991 vond Tim Berners-Lee het ‘www-protocol’ uit, waardoor een wereldwijd netwerk kon worden opgebouwd tussen verschillende computers. Op 23 augustus 1991 werd dit ‘wereldwijde web’ opengesteld voor het grote publiek. 23 augustus staat daarom bekend als de dag van de ‘internaut’.

Slimme combinatie van Tim Berners-Lee

Tim Berners-Lee werd geboren in Londen en studeerde van 1973 tot 1976 natuurkunde in Oxford. In de jaren tachtig kreeg hij een baan bij het CERN in Zwitserland, als consultant software-engineer. In deze functie werkte hij aan het ontwikkelen van het wereldwijde web. Om een netwerk op te zetten dat wereldwijd gebruikt kon worden moesten verschillende stappen worden gezet. Berners-Lee combineerde het al bestaande netwerk van het Amerikaanse leger (ontwikkeld in de jaren zestig) met een eigen project, hypertext, waardoor het mogelijk werd om websites op te bouwen, te bezoeken en te navigeren. Berners-Lee wilde ook dat andere mensen websites konden bezoeken; hij bedacht daarom de eerste webbrowser. Op 23 augustus 1991 werd het World Wide Web voor iedereen opengesteld, vanaf dat moment kon elk individu in theorie van het netwerk gebruik maken.

Waarom de dag van de internaut?

Het woord internaut is een samentrekking van de woorden internet en astronaut. De term is gebruikelijk voor experts die bedreven zijn in het onderhouden van netwerken, het bouwen van websites of het navigeren van zoekmachines. Ook een normale gebruiker, met veel verstand van het internet als geheel, kan een internaut genoemd worden. Omdat 23 augustus de eerste dag was waarop nieuwe gebruikers aan het Wereld Wijde Web konden worden toegevoegd is deze dag nog altijd de dag van de Internaut.

De eerste site

De eerste site die online verscheen, onder beheer van het CERN in Zwitserland, is nog altijd te bezoeken. De website, die werd gepubliceerd op 6 augustus 1991, laat een korte beschrijving zien van de mogelijkheden van het nieuw ontwikkelde netwerk. Met behulp van de pagina was het voor nieuwe gebruikers mogelijk om het wereldwijde web te leren kennen. Tegenwoordig is de informatie grotendeels achterhaald; wanneer een geïnteresseerde de site bezoekt is duidelijk hoeveel de afgelopen 25 jaar is veranderd.

<h3>Bronnen</h3>
bnr.nl <a href="http://www.bnr.nl/radio/bnr-internet-ochtend/10309703/hoera-het-internet... target="_blank" rel="noopener">Internet bestaat 25 jaar voor zoveelste keer </a>

en.wikipedia.nl Internaut https://en.wikipedia.org/wiki/Internaut

info.cern.ch <a href="http://info.cern.ch/hypertext/WWW/TheProject.html" target="_blank" rel="noopener">The WWW Project </a>

nl.wikipedia.org <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Tim_Berners-Lee" target="_blank" rel="noopener">Tim Berners-Lee </a>
<h3></h3>
<h3>Afbeeldingen</h3>
commons.wikimedia <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Sir_Tim_Berners-Lee.jpg" target="_blank" rel="noopener">Tim-Berners-Lee </a> (Author: Paul Clarke)

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.