Geen afbeelding beschikbaar

De Elfstedentocht van 1917

Al in 1914 stond de derde Elfstedentocht gepland. Maar de snel invallende dooi gooide roet in het eten. De 122 schaatsers die zich al hadden ingeschreven moesten nog tot 1917 geduld hebben.  De derde Elfstedentocht op 27 januari 1917 was de eerste Elfstedentocht die ook door een vrouw werd uitgereden.


De planning van 1914


Het vroor flink in januari 1914, dus de vereniging van Elfsteden had in al haar  enthousiasme de inschrijving voor de derde Elfstedentocht al geopend. 26 januari zou de tocht plaatsvinden, met 60 tochtschaatsers en 62 toerrijders. Totdat plots de dooi toesloeg. Een paar uur van tevoren werd de tocht dat jaar afgezegd, waarna de schaatsfanaten nog drie jaar moesten wachten op een volgende Elfstedentocht. Op 27 januari 1917 werd dan eindelijk het startschot geluid om half zes in de morgen, met 42 wedstrijdrijders en 108 toerschaatsers.


Revanchegevoelens van Coen de Koning


De favorieten van de tweede Elfstedentocht waren er deze editie wederom bij, waaronder publiekslieveling Coen de Koning. Bij de vorige editie werd hem door Jan Ferwerda verweten gebruik te hebben gemaakt van een gangmaker, waar de nodige spanning door ontstond. De Koning was vastberaden zich in 1917 te bewijzen tijdens ‘de tocht der tochten’, gedreven door revanchegevoelens. ‘’Coen de Koning wint deze Elfstedentocht. Zo niet, dan kun jij voor De Koning een doodskist bestellen’’, sprak hij tegen Ferwerda voor de wedstrijd.


De langste solo ooit in de Tocht der Tochten


De Koning maakte zijn voornemen waar, brak records en verlegde zijn grenzen. Op de Dokkumer Ee wist hij een voorsprong te creëren die het begin werd van een  170 kilometer lange solo. Nog nooit eerder was deze prestatie vertoond. Toen hem na de tocht werd gevraagd of hij onderweg nog met Ferwerda had samen gereden, gaf hij al grinnikend antwoord. ‘’Nee, die neemt mij de streken te kort’’. Zijn solo resulteerde in een voorsprong van 28 minuten op Swierstra, die tweede werd. Uiteindelijk finishte De Koning met een recordtijd van 9 uur en 53 minuten.


Janna van der Weg als eerste vrouwelijke uitrijdster


Al eerder waren er vrouwelijke deelnemers van de Elfstedentocht, maar nooit eerder werd de tocht ook daadwerkelijk uitgereden door een dame. De vierentwintigjarige Janna van der Weg was in 1917 de eerste vrouw die de tocht had afgerond. Voor haar deed Jikke Gaastra mee in 1912. Echter werd Gaastra vroegtijdig van het ijs af gehaald omdat het bestuur de tocht te gevaarlijk vond. Ze kreeg hierna desondanks toch een kruisje, maar heeft de tocht nooit af kunnen maken.   https://www.youtube.com/watch?v=B-U-cHZ08QY

Bronnen:


Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.