Geen afbeelding beschikbaar

De geschiedenis van de douche

Hygiëne is erg belangrijk in een mensenleven, zowel nu als vroeger. De douche lijkt wellicht een zeer moderne uitvinding, maar niet is minder waar. Men besefte al vroeg dat het verzorgen van het lichaam uiterst belangrijk is voor de gezondheid. Iedereen heeft er tegenwoordig een in huis, maar waar komt deze uitvinding eigenlijk vandaan? Wanneer je zoekt op oorsprong douche op Wikipedia kom je namelijk niet veel te weten.

Hygiëne in de oudheid

Het woord Hygiëne stamt van Hygeia, de Griekse godin van goede gezondheid. Niet verbazingwekkend dus dat de Grieken de eersten waren die het idee van de douche bedachten. Ver voordat de Grieken begonnen met douchen, in 2800 v. Chr., gebruikten de Babyloniërs al een zeep om hun lichaam te reinigen. Zo zijn er bij opgravingen in het oude Babylon cilinders ontdekt met daarin een mix van gekookt vet met as, dat werd gebruikt als zeep.

De Griekse douche

Toen de Grieken in 1900 v. Chr. begonnen met het aanleggen van de eerste aquaducten en pijpleidingen begon de persoonlijke verzorging in een stroomverstelling te raken. De Grieken waren dankzij hun kennis van technologie in staat om water het binnenland in te vervoeren, het vervolgens in loden pijpleidingen verder te verspreiden en in grote gezamenlijke doucheruimtes uit de muur te laten komen.

De Romeinen en hun thermae

In de Romeinse tijd nam de persoonlijke hygiëne en het verzorgen daarvan een meer sociale vorm aan. Zo lieten de Romeinen overal waar ze kwamen badhuizen (thermae) bouwen. Dankzij de meer geavanceerde aquaducten en pijpleidingen van de Romeinen konden er ook grotere badhuizen worden gebouwd, waar zowel werd gewassen als werd ontspannen.

De eerste moderne douche

In 1810 ontwierp een anonieme uitvinder een constructie van metalen buizen. De buizen kwamen uit in een bassin met daaronder een soort trechter, die het water over de persoon eronder verspreidde. Het gebruikte water werd vervolgens weer opgevangen en terug in het bassin gepompt. Niet erg hygiënisch dus. Pas toen in 1850 het eerste waterleidingwerk werd geïntroduceerd, kon de douche zo worden aangepast dat het vuile water werd afgevoerd en vers water werd aangevoerd. Hierdoor kwam men weer een stapje dichter bij de moderne inloopdouche.

Partners: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.