De geschiedenis van de rugzak

Zoals vanzelfsprekend worden tassen en rugzakken gebruikt om spullen in te vervoeren, zowel nu als in de oudheid. Een jager vervaardigde van stokken en dierenhuiden een tas om grote stukken van zijn prooi in te vervoeren en een boer maakte kleine zakjes om zijn zaden in te bewaren.

Tassen in de oudheid

In Egypte zijn hiërogliefen ontdekt waarop mannen staan afgebeeld met tassen om hun schouder. Waarschijnlijk waren dit boeren die hun land bewerkten en hun zaden vanuit de schoudertas op het veld zaaiden. In de bijbel staat een ander bewijs voor het dragen van tassen in de oudheid, zo wordt Judas telkens beschreven met een tas waarin hij zijn persoonlijke bezittingen bewaarde.

Tassen in de middeleeuwen

In de middeleeuwen waren er maar enkele personen die de kans kregen om te reizen, de gewone burger had daar geen tijd en geen geld voor. Tassen waren in deze tijd nog eenvoudig: een knapzak aan een stok of een grote kist die werd vervoerd in een koets. Nieuw was het eenvoudige tasje met een trekkoord waarin men geld bewaarde. Bij de rijken was de tas een statussymbool dat tijdens bruiloften door de bruidegom aan de bruid werd gegeven.

De eerste moderne rugzak

Op 31 juli 1922 vroeg de Amerikaan Lloyd F. Nelson in Seattle patent aan op zijn ontwerp voor een rugzak. Nelson had enkele jaren daarvoor een reis gemaakt door Alaska, waarbij hij een tas van de Inuit gebruikte. Die tas was gemaakt van twee stokken en het vel van een zeeleeuw en was bepaald niet comfortabel, dus besloot hij een betere versie te verzinnen. De grootste aanpassing die Nelson maakte was een houten frame aan de rugkant van de tas. Hierdoor werd het gewicht beter verdeelt. Daarnaast plaatste Nelson ook kussentjes aan de rugzijde zodat de rugzak een stuk comfortabeler zat. Nelsons ontwerp trok in het begin niet veel aandacht, omdat wandelen door de wildernis in die tijd nog geen hobby van mensen was. Pas in de jaren ’30 werd zijn tas in gebruik genomen door Amerikaanse instanties als het leger en de brandweer. Nelson word tegenwoordig gezien als de bedenker van de moderne rugzak.

<h2>Bronnen:</h2>
Historylink.org: <a href="http://www.historylink.org/File/10624" target="_blank">Bags</a>

Internetarchive: <a href="https://web.archive.org/web/20140729184927/http://www.handbagheaven.com/... target="_blank">handbagheaven </a>

Historiek.net: <a href="http://historiek.net/de-geschiedenis-van-de-schooltas/21427/" target="_blank">Geschiedenis van de schooltas </a>
<h2>Afbeelding:</h2>
Flickr.com: <a href="https://www.flickr.com/photos/simonov/7383108126/in/photostream/" target="_blank">Mitch Barry</a>

Partners: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.