Mongolen veroveren Polen

De Mongolen veroveren Polen

Krakau 1241 - Vanuit het oosten nadert er een groot gevaar. Het zijn de Mongolen: gevaarlijke ruiters en wrede krijgers. Het machtige Chinese keizerrijk is al veroverd en de oude beschavingen van het Midden Oosten staan onder Mongools bewind. Ook Europa wordt binnengevallen door ‘de Gouden Horde’, met als eerste slachtoffers Rusland en Polen. Op 18 maart 1241 werd een Pools leger nabij Krakau verslagen, waarna de stad een week later met de grond gelijk werd gemaakt.

Dzjenghis Khan

De opkomst van een onverslaanbaar Mongools leger begon bij de man Dzjenghis Khan. Toen hij geboren werd, was Mongolië een woestijnachtig gebied vol rivaliserende stammen. Djzenghis wierp zich op als een succesvol legeraanvoerder en onderwierp andere clans aan zijn gezag. Hij slaagde erin om de geharde, nomadisch levende en militair ervaren ruitervolken van Mongolië onder zich te verenigen en om te vormen tot het gevaarlijkste leger uit de middeleeuwse geschiedenis. Na de verovering van Noord-China en delen van het Midden Oosten, stuurde Dzjenghis zijn legers nog verder westwaarts, om daar op het christelijke Europa te stuiten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Slag van Legnica

In 1240 vielen de Mongolen onder leiding van de zoon van Dzjenghis, Ögedei Khan, Polen binnen, nadat Rusland al gauw was gezwicht. De invasie van Polen werd beslist tijdens de Slag van Legnica. Het Poolse leger werd in de pan gehakt, ook al had het steun verkregen van christelijk militaire ordes zoals de Teutonen. Een grote paniek verspreidde zich onder de bevolking van Polen. Het Mongoolse leger stond namelijk bekend om zijn wrede afslachting van alles wat het tegen kwam. De meeste inwoners van Krakau vluchtten daarom en lieten de stad leeg achter, toen de Mongolen in 1241 dreigden te arriveren. Krakau werd daarna ingenomen, en de weinige inwoners die niet al gevlucht waren, werden afgeslacht. Vervolgens werd de stad vrijwel geheel verwoest door de Mongolen. Ook Polen was nu Mongools territorium.

Mongolen weg uit Europa

In totaal vielen drie Mongoolse legers Europa binnen. Het grootste leger richtte zich op de invasie van Hongarije. Tijdens de Slag van Mohi op 11 april 1241 verloren ook de Hongaren de strijd tegen de Gouden Horde. De andere Europese vorsten keken zenuwachtig toe hoe Mongoolse strijders het continent binnenvielen. Ze verzamelden vlug hun eigen legers in de hoop meer weerstand te kunnen bieden. Het bleek echter onnodig: in december 1241 overleed Ögedei Khan, de toenmalige heerser van de Mongolen. Toen de Mongoolse troepen het nieuws vernamen, trokken zij zich terug naar hun thuisland voor de kuriltai, de verkiezing van de nieuwe khan, en keerden zij nooit meer terug. Europa bleef daarmee een grootschalige Mongoolse invasie bespaard.

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Beschavingen: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt