Nieuws

IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. Dagelijks verschijnen er artikelen op IsGeschiedenis.nl die nieuwswaarde hebben en achtergrond en/of perspectief bieden voor de geïnteresseerde lezer. In dit dossier het binnenlandse (historische) nieuws.

Stonehenge
12 mrt 2024

Er wordt een tunnel gebouwd onder Stonehenge ondanks dat velen bang zijn dat het beschadigd raakt. Hoe is Stonehenge door de jaren heen bewaard gebleven?

Gekapseisde Blücher
12 mrt 2024

Een honderd jaar oud Noors fort bracht op 9 april 1940 een van de modernste Duitse oorlogschepen tot zinken.

De geschiedenis van de heavy metal
12 mrt 2024

Voor de ene muziekfan is het hemels en voor een ander is het pure herrie: heavy metal. Hoe is heavy metal ontstaan, en hoe is het geworden wat het nu is?

Oscar beeldjes
11 mrt 2024

In maart 2024 kwam er voor het eerst in tien jaar weer een Oscar richting Nederland. Welke Oscarsuccessen kende Nederland nog meer?

WASP en Flying Fortress
6 mrt 2024

Vrouwen vervulden tijdens de Tweede Wereldoorlog cruciale rollen in het leger. Hun bijdragen waren essentieel voor de geallieerde inspanningen.

Italiaans als operataal
28 feb 2024

Het Italiaans wordt nog altijd beschouwd als de taal van de opera, maar hoe komt dat eigenlijk?

Turfsteken en turftrekken in laagveen.
13 feb 2024

Nederland bestaat uit meerdere veengebieden. De Nederlandse samenleving maakte daarom eeuwenlang gebruik van turf. Waarom was dit zo belangrijk?

Meerdere stukken van playmobil
5 feb 2024

In februari 2024 bestond Playmobil vijftig jaar. In de jaren na 1974 is Playmobil uitgegroeid tot een van de populairste speelgoedmerken.

Bundesarchiv, Bild 183-H27992 / Sönnke, Hans / via Wikimedia Commons
31 jan 2024

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog vond er in de Oostzee een vreselijke ramp plaats. Het passagiersschip de Wilhelm Gustloff werd tot zinken gebracht.

Marie Antoinette op middelbare leeftijd
26 jan 2024

Marie Antoinette zei aan het begin van de Franse Revolutie: "Hebben ze niet genoeg brood? Laat ze dan cake eten!" Maar heeft ze dat wel echt gezegd?

Middeleeuws schilderij van Maximian van Ravenna door Roger Culos, CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons
24 jan 2024

Over de middeleeuwen bestaan veel misverstanden, zo denkt men vaak dat het een tijd van stilstand was en achteruitgang. Maar was dit echt zo?

Een resusaap
22 jan 2024

In januari 2024 heeft China een resusaap gekloond. De aap heeft oude voorgangers en het klonen van de resusaap geeft ook een beeld voor de toekomst.

Pagina's

Abonneren op IsGeschiedenis nieuws