Geen afbeelding beschikbaar

Eerste Amsterdam Fashion Week al in 1947

Op woensdagavond 23 januari vindt de opening van de Amsterdam Fashion Week (AFW) plaats. Het is de achttiende keer dat dit evenement voor modeliefhebbers op het terrein van de Westergasfabriek wordt gehouden. Hoewel deze belangrijke graadmeter voor de komende seizoensmode pas sinds 2004 in zijn huidige vorm wordt georganiseerd, gaat de geschiedenis van de Amsterdamse modeweek terug tot 1947.

Vanaf de jaren ’30 ontpopte Amsterdam zich langzaam maar zeker tot het modecentrum van Nederland, dat destijds vooral internationale waardering oogstte met de vervaardigde dameskleding. Na de Tweede Wereldoorlog werd op initiatief van de Nederlandse Damesconfectie Industrie de eerste Fashion Week georganiseerd in Amsterdam, als showcase voor buitenlandse afnemers. Vanaf dat moment vond de modeweek twee keer per jaar, in mei en november, plaats in Amsterdam.

Nederlandse kledingexport

‘Zo’n Fashion Week heeft het enorme voordeel voor de buitenlandse inkoper, dat hij in een week tijds de modellen van alle op exporteren van dameskleding ingestelde Nederlandse confectionairs kan bewonderen’, zo was te lezen in de Leeuwarder Courant van 28 november 1950. Mede dankzij de modeweken verdrievoudigde de Nederlandse kledingexport in een tijdsbestek van drie jaar.

Ongenoegen

Omdat een groot deel van de Nederlandse damesmode louter werd ontworpen om te worden geëxporteerd en daardoor niet verkrijgbaar was op de Nederlandse markt, ontstond onder het vrouwelijke deel van de Nederlandse bevolking het nodige ongenoegen. Nederlandse kranten en het Polygoonjournaal kwamen deels tegemoet aan deze kritiek. Zij volgden het evenement vooral in de beginjaren op de voet, en voorzagen de Nederlandse bevolking vervolgens van modeadviezen en nuttige verslagleggingen. Want, zo schreef de Leeuwarder Courant, ‘het is natuurlijk niet verboden goed in je hoofd te prenten hoe een mouw er uitziet, een kraag is verwerkt, het decolleté verloopt en de taille is geknipt’.

Nieuwe International Fashion Week

In de loop van de jaren ’60 kwam de Nederlandse mode-industrie in zwaar weer terecht. Daarmee kwam er tijdelijk een einde aan de Amsterdamse modeweek, maar in 2004 besloot James Veenhoff de oude traditie weer in ere te herstellen. Hij vormde in de jaren die volgden de drijvende kracht achter wat de Amsterdam International Fashion Week ging heten.

In totaal zullen er tijdens deze Amsterdam Fashion Week, die plaatsvindt van 23 t/m 27 januari 2013, 35 collecties worden getoond van zowel bekende namen als aanstormend talent. Daarmee vestigt het catwalkprogramma van de internationale modeweek dit jaar een record.

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.