Donald Duck verscheen voor het eerst in 1931 in het boekje 'The Adventures of Mickey Mouse'

Eerste editie van Weekblad Donald Duck

Vandaag is het precies 70 jaar geleden dat de eerst editie van het Nederlandse weekblad Donald Duck verscheen. Op 25 oktober 1952 konden honderdduizenden kinderen voor het eerst kennis maken met een avontuur van de inmiddels wereldberoemde stripeend. Ze lazen onder meer hoe hij zich aansloot bij de vrijwillige brandweer van Duckstad, maar dit verliep niet helemaal zoals Donald Duck verwacht had.


In de jaren ’30 maakte de Nederlandse jeugd voor het eerst kennis met Donald Duck. De stripeend verscheen in een aantal Nederlandse dagbladen als onderdeel van de dagelijkse Disney strips van Mickey Mouse. Overigens werd hij hierin steevast aangesproken als ‘Woerd Snater’, omdat men Donald Duck te Amerikaans vond klinken. Voor de uitgave van het eerste losse stripblad besloot men echter terug te keren naar de oorspronkelijke naam van de stripeend.


Eerste editie


De eerste editie van het ‘vrolijke weekblad’ Donald Duck verscheen op 25 oktober 1952. In dit nummer – dat half in kleur en half in zwart-wit werd afgedrukt – stonden twee verhalen, één van Donald Duck en één van de Kleine Boze Wolf. Op de binnenkant van de cover was bovendien een brief van Walt Disney afgedrukt, waarin hij de nieuwe striphelden voorstelde aan het Nederlandse publiek. De boodschap was tevens voorzien van een noot van de redactie aan “vader en moeder”, die moesten weten dat “overal ter wereld, onderwijzers en andere pedagogen” van mening waren dat Donald Duck geschikte lectuur was voor kinderen.



Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!



Brandweerman van Duckstad


In zijn allereerste stripavontuur wordt Donald Duck gevraagd om zich beschikbaar te stellen voor de vrijwillige brandweer van Duckstad. Aanvankelijk is hij zeer enthousiast, maar door een combinatie van pech en klunzigheid verloopt zijn carrière als brandblusser niet helemaal zoals hij zich had voorgesteld. Naast de beroemde stripeend zelf maken ook zijn neefjes Kwik, Kwek en Kwak hun opwachting in het eerste nummer. Ze proberen hun oom te helpen door hem een eenvoudig brandje te laten blussen, maar ook dit verloopt desastreus.


Oplage van de eerste Donald Duck


Het eerste nummer van Donald Duck kende een oplage van 2.500.000 en werd gratis verspreid met het damesblad Margriet. De makers van de strip hoopten dat zo niet alleen de kinderen, maar ook hun ouders kennis zouden maken met de avonturen van de stripeend. Om zeker te weten dat het blad goed in de smaak zou vallen bij de moeders werd er zelfs een pagina uit het oorspronkelijke verhaal verwijderd omdat Donald Duck daarop naakt de straat op rent.


Het bleek een goede beslissing, want het blad groeide uit tot een groot succes en inmiddels, precies 65 jaar na het verschijnen van de eerste editie, genieten honderdduizenden mensen nog steeds wekelijks van de avonturen van stripeend Donald Duck.


Afbeelding:


Wikimedia Commons: Donald Duck

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.