Geen afbeelding beschikbaar

Einde aan broekverbod voor vrouwen in Parijs

Op 4 februari 2013 meldde de Franse nieuwszender France 24 dat het stadsbestuur van Parijs bekend heeft gemaakt dat vrouwen in Parijs weer legaal een broek mogen dragen op straat. Officieel was er nog een decreet uit 1799 geldig, waarin gesteld werd dat de Parijse vrouwen toestemming moesten vragen aan het stadsbestuur om een broek te dragen.


Tegen de Franse Revolutie


De lange broek, van oorsprong hét kledingstuk van de arbeider, werd in de tijd van de Franse Revolutie als symbool van revolutionaire sympathieën beschouwd. Revolutionairen kozen bewust voor deze manier van kleden, om zich zo af te zetten tegen sociale elites en de adel, die zich kleedden in traditionele korte kniebroeken, culottes. Door het decreet van 1799 werd het dragen van lange broeken voor vrouwen verboden, waardoor zij zich niet als revolutionair konden uiten en dus geweerd werden uit de revolutionaire gelederen. Vrouwen die zonder toestemming toch in een broek de straat op gingen, liepen de kans te worden veroordeeld tot een gevangenisstraf.


Eeuwenoud decreet


Tegen het einde van de 19e eeuw werd het decreet nog versoepeld vanuit praktische overwegingen. Vrouwen die zich per fiets of te paard verplaatsten mochten zich sindsdien in een broek op straat vertonen, zonder dat zij daarvoor uitdrukkelijk om toestemming van het stadsbestuur hadden gevraagd. In 2010 kwamen enkele parlementariërs in actie om het eeuwenoude decreet ongedaan te maken. Destijds kregen ze geen gehoor bij het stadsbestuur, dat het tijdsverspilling vond om ‘een stuk juridische archeologie’ te gaan schrappen.


Uiteindelijk slaagde een parlementslid van de partij van oud-president Nicolas Sarkozy er in 2012 in om de steun van het stadsbestuur van Parijs te krijgen, wat geleid heeft tot een einde aan het broekenverbod.

Bronnen

-          NOS.nl

-          Plazilla.com

-          IsGeschiedenis.nl

-          Nationaal Archief

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.