Geen afbeelding beschikbaar

EK 1992: Het Deense sprookje

In 1992 vond het EK voetbal plaats in Zweden. Het was inmiddels bekend welke landen mee mochten doen en alle voorbereidingen voor het toernooi waren getroffen. Acht dagen voor het toernooi werd echter besloten dat Joegoslavië niet meer mee mocht doen vanwege de Balkanoorlogen waar het op dat moment in verwikkeld was. Daarom kreeg de runner-up, Denemarken, 8 dagen voor het EK te horen dat het toch mee mocht doen.

Het probleem was alleen dat alle Deense voetballers al op vakantie waren. Deze werden dus in allerijl van de camping of het strand geplukt om toch mee te doen aan het EK. Dit leverde de ploeg de bijnaam ‘campingelftal’ op en er werd dan ook wat schamper gedaan over hun deelname.

Denenmarken in de halve finale

Het Deense elftal wist echter vriend en vijand te verrassen door in de kwartfinales gelijk te spelen tegen Engeland en te winnen van favoriet Frankrijk. Hierdoor plaatste het zich voor de halve finale. Iedereen dacht dat het nu wel snel gedaan zou zijn en dat de eerdere wedstrijden vooral ‘beginnersgeluk’ waren geweest.

Denemarken-Nederland

Dit sentiment werd nog versterkt doordat de Denen nu tegen het topteam van Nederland moesten spelen. In dit team voetbalden onder andere Dennis Bergkamp, Marco van Basten, Frank Rijkaard en Ronald Koeman. De Denen wisten iedereen echter wederom te verassen door het eerste doelpunt te maken. Aan het einde van de wedstrijd stond de score op 2-2, waarna strafschoppen volgden om de strijd te beslissen. Uiteindelijk won Denemarken met  4-5.

Finale Denemarken-Duitsland

Nu stonden de Denen wonder boven wonder in de finale. Deze werd gespeeld tegen een andere favoriet, Duitsland, dat voor aanvang van het toernooi al getipt was als winnaar. De Duitsers waren echter kansloos tegen het campingteam. De Denen wisten de wedstrijd te winnen met 2-0, waarbij ze heel Europa verbijsterd achter zich lieten. Het was daarmee de eerste en laatste keer dat Denemarken Europees kampioen voetbal werd.

 

Onlangs weidde Andere Tijden Sport een uitzending aan dit EK en het Deense team in het bijzonder. Hierin ontkennen de Deense voetballers het camping verhaal. Kijk deze uitzending hier terug. 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.