Geen afbeelding beschikbaar

EK 2004: Nederland tegen Portugal

Vanavond neemt het Nederlands elftal het op tegen de Portugese nationale voetbalploeg. Het wordt de elfde keer dat de teams tegen elkaar spelen. In de halve finale van het EK in 2004 stonden Nederland en Portugal eveneens tegenover elkaar. Nederland werd met 2-1 het toernooi uit gespeeld. Het enige doelpunt dat Nederland scoorde, kwam van de voet van een Portugese speler.

Na een slechte start wist Nederland zich tijdens het EK van 2004 toch nog te kwalificeren voor de kwartfinale. In die wedstrijd speelde het Nederlands elftal aanvankelijk 0-0 tegen Zweden, maar won Oranje tijdens de strafschoppen toch nog met 5-4. Daarmee kwam Nederland in de halve finale tegenover Portugal te staan. Dat land had tijdens het EK beduidend beter gespeeld dan Nederland en wist tijdens internationale wedstrijden altijd van Nederland te winnen, behalve tijdens een EK kwalificatiewedstrijd in 1991.

Op 30 juni 2004 werd de wedstrijd tegen Portugal beslecht, in het José Alvalade stadion in Lissabon. Het was de eerste keer dat Nederland en Portugal tegen elkaar speelden in een eindronde. 46.600 toeschouwers bevolkten het stadion om de wedstrijd te kunnen zien. Bondscoach Dick Advocaat besloot te beginnen met een soortgelijke opstelling als in de voorgaande wedstrijden.

De wedstrijd begon in de eerste helft meteen nadelig voor Oranje. De Nederlanders hadden moeite om balbezit te houden en wisten vrijwel geen aanvalsopbouw te creëren. In de 26e minuut nam Portugal een hoekschop, en kon Cristiano Ronaldo ongehinderd de bal in het Nederlandse doel koppen. De Nederlandse spits Marc Overmars kreeg nog een kans om te scoren, maar de Portugese keeper Ricardo Pereira wist de bal te houden.

In de tweede helft werd de Nederlandse hoop op een overwinning nog verder de grond in geboord. Portugal scoorde opnieuw na een snel genomen hoekschop, waar de Nederlanders niet voldoende op voorbereid waren. Toen Oranje vijf minuten later flink aanzette, maakte de Portugese verdediger Jorge Andrade een fout door een voorzet van Giovanni van Bronckhorst in zijn eigen doel te schieten. Het Nederlandse spel kreeg hierdoor een opleving, maar de Portugezen gooiden hun verdediging dicht en Nederland verloor met 2-1. Als gevolg lag Nederland uit het EK van 2004 en nam bondscoach Dick Advocaat ontslag.

Vandaag speelt Nederland de derde wedstrijd in de poulefase. Het Nederlands elftal zal het opnieuw opnemen tegen Portugal. Voetbalkenners zijn sceptisch over de Nederlandse kansen. Oranje zal van Portugal moeten winnen met twee punten verschil om in het EK te blijven. Van de 10 duels tussen Nederland en Portugal tot nu toe won Oranje maar één keer, terwijl Portugal zes keer won. De overige drie keer werden gelijkspel.

Rubrieken:

Landen:

Tijdperken:

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!