Frikadel

Geschiedenis van de Frikadel

Tegenwoordig is de frikadel niet meer weg te denken uit de Nederlandse snackbar. Deze snelle hap is echter geen recente uitvinding, maar bestaat al enkele eeuwen. De commerciële frikadel van tegenwoordig werd opnieuw uitgevonden in 1954, toen een slagersknecht zijn product door een wijziging in de Warenwet moest veranderen. In de Nieuwe Welvarende Utrechtsche Keuken-meid (1771) staat echter een recept voor frikadel dat maar weinig verschilt van de frikadel zoals we hem nu uit de muur kunnen trekken.


Frikadellen, hoe te maken


Neem één pond Kalfschvleesch, hakt het klein met een ey daar onder, kneed ‘er dan nog 2 of 3 dooijers van eijeren door heen, met wat gereven wittebrood, wat peper, nagelen en een nootemuskaat, maakt ‘er dan Frikadellen van, fruit ze rood in de boter, en eet ze met wat limoensap. Anders maakt er eenen bal van en stooft ze in een schotel met een stuk boter.


Frikadellen


Neem ongeveer 450 gram kalfsvlees en hak het met een hakmes in heel kleine stukjes - als u een wat grovere textuur wilt behouden. U kunt ook een keukenmachine gebruiken, dan wordt het kalfsgehakt.


Meng het kalfsvlees met een geklopt ei, twee dooiers en broodkruim van getoast witbrood of panneermeel.


(Voeg zoveel broodkruim toe tot het mengsel stevig wordt, maar nog goed bewerkbaar is.)


Kruid het mengsel naar smaak met gemalen peper, gemalen kruidnagel en een snufje nootmuskaatpoeder.


Rol het mengsel uit tot de vorm van een lange frikadel en snijd in stukken.


Bak ze in een pan tot ze gaar zijn en serveer ze met een schijfje limoen.


- Het mengsel kan ook in balletjes worden gedraaid om in een pan te stoven met boter.

Leestips-Boeken


 








Titel: Spices and Comfits. Collected Papers on Medieval Food
Auteur: Johanna Maria van Winter
ISBN: 9781903018453
Uitgever: Verloren
Prijs: € 49,-

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.