Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de ninja's in Japan

Jinichi Kawakami is naar eigen zeggen de laatste ninja van Japan. Hij is vermoedelijk de laatste persoon die bekend is met de technieken waar ninja’s eeuwenlang gebruik van hebben gemaakt in Japan. Sinds wanneer de ninja’s precies bestonden is niet bekend, maar wel dat de hoogtijdagen van de krijgsmannen lagen tussen 1400 en 1600.

Ninja’s maken deel uit van de roerige geschiedenis van Japan. Het eilandenrijk kende in de middeleeuwen lange perioden waarin de macht versnipperd was. Er vonden veel gevechten tussen verschillende clans plaats, die allen hun grondgebied wilden vergroten.  De leiders van deze clans rekruteerden soldaten in gewone dorpen. Ongetrainde mannen werden gebruikt om oorlog mee te voeren. Omdat dit niet de meest effectieve methode van oorlogsvoering was, ontstond er steeds meer vraag naar getrainde strijders. De eerste en meest bekende sociale groep van getrainde strijders waren de Samoerai. Zij domineerden de Japanse samenleving in de middeleeuwen.

Codes van de Samoerai

De strijders van de Samoerai hadden verschillende codes. Ze zwoeren eeuwige trouw aan hun leiders en pleegden liever zelfmoord dan verraad. Sommige taken waren dan ook niet eervol om uit te voeren voor de Samoerai. Ze weigerden hun vijanden te saboteren en wilden ook geen informatie over de tegenstanders verzamelen. Ze vochten hun gevechten in het openbaar uit en legden hun vijand nooit in een hinderlaag. De Samoeraistrijders waren ook qua gebruiken een elitegroep in de Japanse samenleving.

Oorsprong van ninja’s

Er ontstond vraag naar een ander soort getrainde strijders. Dit werden de ninja’s. Ze kwamen uit boerendorpen en waren juist gericht op het verzamelen van informatie over de tegenstanders en op het uit de weg gaan van directe gevechten. Ninja’s waren krijgers die getraind waren in een speciale vechttechniek, ninjutsu. Deze vechttechniek was een samensmelting van verschillende eeuwenoude vechttechnieken. De ninja’s waren goed getraind in spionage en moesten zo onopvallend mogelijk te werk gaan. Daarom was misleiding ook een belangrijk onderdeel van de tactiek van de ninja, evenals camouflagetechnieken. Onzichtbaar blijven voor de vijand was een belangrijk doel.  Daarom mengden de ninja’s zich ook altijd onder het gewone volk.

Hoogtijdagen

De ninja’s groeiden uit tot beruchte spionnen. Ook in deze tijd waren ninja’s al omgeven met mysteries. De technieken en vaardigheden die je als ninja nodig had konden alleen overgedragen worden van vader op zoon. Het was dus niet mogelijk om zomaar een ninja te worden. Ze waren zeer gevreesd in het Japan van de late middeleeuwen, omdat ze erom bekend stonden vrijwel onzichtbaar te zijn en geen morele code te hebben, zodat ze ook geen genade kenden voor hun tegenstanders. Zelfs de wapens die ze gebruikten waren moeilijk te herkennen, omdat ze op gewone landbouwwerktuigen leken. De ninja’s lieten zich inhuren door de clan die het meeste voor hun diensten betaalden. Japanse leiders maakten vooral gebruik van ninja’s om inlichtingen over hun vijanden te verwerven.

Ondergang van de ninja’s

Toen er aan het einde van de 16e eeuw een einde kwam aan de periode van onafgebroken gevechten tussen verschillende Japanse clans kwam er ook een einde aan de hoogtijdagen van de ninja’s. In de periode van vrede was er lang niet zo veel vraag naar de diensten van de ninja’s als in de periode van oorlogen. In de dorpen waar de ninja’s vandaan kwamen bleven vaders hun zoons echter de technieken leren waarmee je een ninja kon worden. Langzaam maar zeker stierven de ninja’s echter uit. Nu is er dus Jinichi Kawakami die beweert dat hij de laatste persoon is die van zijn vader de technieken van de ninja’s heeft geleerd. Hij stelt dat de ninja’s officieel zijn uitgestorven als hij komt te overlijden en dat de ninja’s niet meer passen in de moderne tijd.

Landen: 

Tijdperken: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!