KTC Wikimedia Commons, Erfgoed in beeld  (31-03-1967)

Geschiedenis van het Korps Commando Troepen (KCT)

Het rommelt bij het Korps Commandotroepen (KCT). Soldaten klagen over achterhaald en versleten materieel dat het uitvoeren van missies onnodig moeilijk en gevaarlijk maakt. Dat blijkt uit onderzoek van RTL-nieuws, waarbij zij inzicht kregen in interne mails, brieven en rapportages. Het Korps Commandotroepen werd opgericht in 1949 en was gebaseerd op eerdere legeronderdelen uit de Tweede Wereldoorlog.


Oprichting korps en No 2 Dutch Troop


De eerste commando-eenheden werden opgericht in 1942. Het eerste stamonderdeel, de No 2 Dutch Troop, bestond uit 48 Nederlanders die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden opgeleid in het Schotse Achnacarry. Slechts 25 van hen kwamen door de trainingsprocedure heen. De soldaten hadden onder andere als taak het bestrijden van de Japanners in Azië. Op 17 september 1944 werd No 2 Dutch Troop ook ingezet bij operatie Market Garden tussen Eindhoven en Arnhem waarbij de geallieerden de Duitsers probeerden terug te dringen in Europa. Na de oorlog werd de Dutch Troop ingezet om Duitse krijgsgevangenen te bewaken.


Korps Insulinde


In maart 1942 werd in Sri-Lanka nog een ander onderdeel van het korps opgericht, namelijk het Korps Insulinde. Ook deze groep werd ingezet in Sumatra. Ze had als taak het verzamelen van informatie en organiseren van guerrilla-activiteiten in Sumatra, dat bezet was door Japan. Na de Japanse capitulatie op 15 augustus 1945 moest het Korps Insulinde 15.000 geïnterneerden en krijgsgevangenen op Sumatra veilig stellen.


Stormschool


Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog had het Nederlandse leger een tekort aan goedgetrainde soldaten en zodoende moesten er nieuwe mannen opgeleid worden tot militair. Defensie richtte daarom een opleidingsinstituut op in Bloemendaal waar opleidingen en cursussen werden verzorgd. Dit instituut werd ook wel de stormschool genoemd. De Engelbrecht van Nassaukazerne in Roosendaal werd in 1949 de nieuwe locatie voor de stormschool. Op 1 juli van dat jaar werden de stormschool en het Regiment Speciale Troepen (waar onder meer de bovengenoemde eenheden in opgegaan waren) samengevoegd tot het Korps Commando Troepen.









Titel: Of geweld zal worden gebruikt! - Militaire bijstand bij de handhaving en het herstel van de openbare orde 1840-1920
Auteur: Ronald van der Wal
ISBN: 9789065507341
Uitgever: Verloren
Prijs: €29,-

   



 


Inzet Commando's


Het KCT zou in de jaren daarna wereldwijd worden ingezet. Bijvoorbeeld in Irak in 1991 en in Afghanistan van 2006 tot 2010. Kenmerk van het KCT is dat de soldaten een groene baret dragen met daarop een gouden embleem met de tekst Nunc aut nunquam, wat ‘Nu of nooit’ betekent. Soldaten die in het Korps Commando Troepen dienen, krijgen een opleiding waardoor ze ook speciale taken kunnen uitvoeren. Ze worden getraind om langere tijd zonder logistieke en operationele steun te kunnen werken en moeten kunnen functioneren onder alle omstandigheden. Het KTC is onderdeel van de Koninklijke Landmacht.


Open voor vrouwen


Sinds een halfjaar is het voor zowel vrouwen als mannen mogelijk te dienen in het KCT en het Korps Mariniers, waar deze voorheen alleen voor mannen openstonden. Tot nu toe is er weinig animo voor; de weinige vrouwen die interesse hadden kwamen niet door de loodzware toelatingen heen. Het KCT bestaat tegenwoordig uit ongeveer 600 elitesoldaten.


 

Bronnen

Korpscommandotroepen.nl, No 2 Dutch Troop

Korpscommandotroepen.nl, Korps Insulinde 

Defensie.nl, Korps Commandotroepen

RTL 'gebrekkig materieel',  'open voor vrouwen'

 

Afbeelding

Wikimedia Commons, Erfgoed in beeld  (31-03-1967)

 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!