Geen afbeelding beschikbaar

Google eert Peter Carl Fabergé

Vandaag eert Google de Russische goudsmid Peter Carl Fabergé met een doodle, vanwege zijn 166e geboortedag. De juwelier introduceerde een hele nieuwe schoonheidsleer in zijn vakgebied en ontwikkelde een heel eigen, kenmerkende stijl, waardoor hij de Russische tsaren tot zijn klantenkring kon rekenen. Zijn meest bekende werken zijn ongetwijfeld de met goud opgelegde eieren. Peter Carl Fabergé werd geboren op 30 mei 1846.

Dat Fabergé juwelier werd, was geen toeval. Zijn Franse vader beoefende namelijk hetzelfde vak en zijn werk was in Sint-Petersburg zeer geliefd. De jonge Fabergé werd dan ook al in zijn tienerjaren opgeleid om het bedrijf van zijn vader over te nemen. Hij reisde Frankrijk, Italië en Duitsland af om alle technieken te leren. In 1864 keerde hij als gediplomeerd juwelier terug naar Rusland en ging hij bij het bedrijf van zijn vader werken.

Eerste succes en innovatie

In 1872 nam Fabergé, op 26-jarige leeftijd, het bedrijf van zijn vader over. Hij was vastbesloten om hier een nog groter succes van te maken. Dit zorgde ervoor dat hij een vernieuwer werd in de juwelierswereld. Hij zette zich bijvoorbeeld af tegen de heersende norm waarin het aantal edelstenen de pracht van een sieraad bepaalden. Volgens Fabergé kon de ware schoonheid van een stuk worden afgelezen aan de hoeveelheid handwerk en vakmanschap die eraan verricht was. Deze instelling, alsmede de succesvolle samenwerking met zijn broer Agathon, zorgde ervoor dat het ‘Huis van Fabergé’ een wereldberoemd juweliersbedrijf werd.

Fabergé eieren

Een tentoonstelling in Sint-Petersburg in 1882 zorgde echter ook voor Koninklijke belangstelling. De Russische tsaar Alexander III kocht namelijk een paar manchetknopen voor zijn tsarina bij de Fabergé broers. De tsarina was zo verrukt over de knopen dat de tsaar nog een bestelling bij de juweliers plaatste, maar nu voor een paasei. Dit zorgde ervoor dat Fabergé zij meest beroemde werk creëerde, het Fabergé ei. Er zouden tientallen eieren volgen, die allemaal speciaal voor de Koninklijke familie werden gemaakt.

Russische Revolutie

Deze aandacht, en het internationale succes zorgden ervoor dat het Huis van Fabergé uitgroeide tot het grootste bedrijf van Rusland. Hier kwam echter een einde aan toen de Russische Revolutie in 1917 uitbrak. De vraag naar kostbare juwelen was drastisch gedaald als gevolg van de oorlog. Verder vreesde Fabergé de toorn van de bolsjewieken, omdat hij voor de tsaar werkte. Hij vluchtte naar Duitsland en stierf enkele jaren later, op 24 september 1920, in Zwitserland.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt