Geen afbeelding beschikbaar

Guinee-Bissau vecht zich los van Portugal

Bissau 1973 - Elf jaar lang vechten de soldaten van Amil Cabral tegen de Portugese troepen. Meer dan achtduizend soldaten en vijfduizend burgers komen tijdens de strijd om het leven. Op 24 september 1973 krijgen de inwoners van Guinee-Bissau eindelijk waar ze al die jaren voor hebben gevochten: onafhankelijkheid.

In de vijftiende eeuw vestigden de eerste Portugezen zich in Guinee-Bissau. Ze stichtten een aantal nederzettingen aan de kust en handelden van daar uit met de inheemse bevolking. Pas in 1879 werd het gebied een officiële kolonie van Portugal en trok het leger landinwaarts. Met een reeks bloedige veldtochten werden de lokale Afrikaanse heersers onderworpen en in 1915 stond het hele land onder Portugees gezag.

Tijdens hun heerschappij investeerden de Portugezen veel in de infrastructuur van Guinee-Bissau, maar ondertussen had de inheemse bevolking het slecht. Een zeer grote meerderheid van hen werd door de machthebbers beschouwd als ongeciviliseerd, in tegenstelling tot de ontwikkelde kolonisten. Officieel was de slavernij in Portugal al afgeschaft, maar de ongeciviliseerden kregen dwangarbeid opgelegd en hun bewegingsvrijheid werd beperkt.

Gedurende de jaren ’50 nam de ontevredenheid onder de bevolking steeds verder toe. In 1956 werd de eerste beweging voor een onafhankelijk Guinee-Bissau opgericht onder leiding van Amil Cabral. Zeven jaar later vielen leden van de onafhankelijkheidsbeweging een Portugees garnizoen aan en brak er oorlog uit. Al snel vielen de guerrilla soldaten van Cabral in het hele land koloniale troepen aan en werd het Portugese leger gedwongen zich steeds verder terug te trekken. Begin jaren ‘ 70 was het grootste deel van Guinee-Bissau in handen van de rebellen.

Toen de Portugese overheid zich realiseerde dat het de militaire strijd in Guinee-Bissau niet ging winnen besloten ze tot een andere strategie. Op 20 januari 1973 werd Amilcar Cabral, het symbool van de onafhankelijkheidsstrijd, vermoord door leden van de Portugese geheime dienst. De dood van Cabral betekende echter niet het einde van de onafhankelijkheidsbeweging.

Op 24 september 1973 riep de Nationale Vergadering officieel de onafhankelijke Republiek van Guinee-Bissau uit. Luis Cabral, de broer van de overleden Amilcar Cabral, werd uitgeroepen tot eerste president van het land. Een jaar later kwam er definitief een einde aan de onafhankelijkheidsstrijd toen Portugal besloot de onafhankelijkheid van Guinee-Bissau te erkennen. Tot op de dag van vandaag is 24 september, de dag van de onafhankelijkheid, een feestdag in Guinee-Bissau.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt