Pijl naar links. Bron: Samuel Zeller via Unsplash.

Herkomst van ‘iemand links laten liggen’

Wanneer je geen aandacht besteedt aan iemand kun je dit in het Nederlands uitdrukken door te zeggen dat je hem ‘links laat liggen’. Als je naar deze uitdrukking kijkt, kun je zien dat ‘links’ hier als een negatief woord wordt gebruikt. Maar waarom is dat zo?


De oorspronkelijke betekenis van het woord ‘links’ in het Nederlands is volgens de etymologen ‘onhandig’. Pas later werd het gebruikt als een term om het verschil met ‘rechts’ aan te duiden. Omdat de meeste mensen rechtshandig waren, werd vroeger waarschijnlijk gedacht dat handelingen die je met links moest uitvoeren minder goed werden gedaan. Het woord ‘links’ heeft dus van oudsher een negatieve connotatie gehad.


Dit gaat zelfs terug tot aan de Romeinse tijd. Het Latijnse woord voor links luidt ‘sinister’, wat later een negatieve bijklank kreeg en in het Nederlands nog steeds gebruikt wordt om iets lugubers of bedreigends uit te drukken. De Romeinen beschouwden het als een slecht voorteken als iets of iemand aan de linkerkant verscheen, dit werd namelijk gezien als de kant van het kwaad.


Vanuit een dergelijke negatieve betekenis van het woord ‘links’ is ook de uitdrukking ‘iemand links laten liggen’ ontstaan. Omdat iemand die ‘links ligt’ zich eigenlijk aan de verkeerde kant bevindt, werd deze persoon genegeerd. Vroeger was overigens ook de uitdrukking ‘iemand links laten lopen’ bekend.


Er bestaan nog meer oude uitdrukkingen in het Nederlands waarin terug te zien is dat links al lange tijd als negatief beschouwd wordt. Zo vermeldt F. A. Stoett de uitdrukking ‘niet linksch zijn’, wat als betekenis ‘niet dom zijn’ of ‘niet onhandig zijn’ had. Ook kennen we in het Nederlands nog steeds de uitdrukking ‘hij heeft twee linkerhanden’, die wordt gebruikt om aan te geven dat iemand onhandig is. Het gebruik van de term ‘links’ om iemands politieke voorkeur aan te geven, heeft overigens niets te maken met de negatieve connotatie van het woord en dus ook niet met ‘iemand links laten liggen’.


Afbeelding


Rubrieken: 

Landen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.