In het Engelse stadje Glastonbury ligt Avalon, een mysterieus oord waarin alleen spirituelen terecht kunnen komen.

Het mysterieuze oord Avalon

Het eiland Avalon is één van de grootste mysteries uit de geschiedenis. Volgens een legende zou Koning Arthur in dit mysterieuze oord zijn behandeld aan zijn verwondingen en hij zou op deze plek begraven zijn. Over zowel het bestaan van Koning Arthur als de verhalen over Avalon bestaan grote twijfels.


In het Engelse stadje Glastonbury staan restanten van een eeuwenoud abdij, omringd met drassige moerassen en dikke mist. Deze moerassen worden ook wel de sluier van Avalon genoemd. De Glastonbury Gate, gelegen op Glastonbury Tor, geldt als de heilige toegangspoort van de geheime plek Avalon. De plaats heeft vanuit de hele wereld veel bekijks. Jaarlijks wordt het 'Britse Jeruzalem' door tienduizenden mensen bezocht. Het zijn vooral wetenschappers, pelgrims en andere spiritueel gelovigen die bijzonder veel aandacht hebben voor deze mysterieuze plek. Avalon is een geliefd onderwerp onder historische schrijvers, waaronder de Amerikaanse schrijfster Marion Zimmer Brandley. In haar roman 'The mists of Avalon' is deze raadselachtige locatie het onderwerp.


Oorsprong van Avalon


De naam zou afkomstig zijn van de Keltische god Avallach, bestuurder van de onderwereld. Volgens de Engelse geleerde Godfried van Monmouth was de naam afkomstig van het woord afal, dat in het Welsch 'appel' betekent. Hij gaf de plek dan ook als bijnaam 'eiland van appels'. De stad zou gesticht zijn door Jozef van Arimatea, een leerling van Jezus. Hij zou op de vlucht zijn nadat hij het bloed van Jezus in een beker, de heilige graal, opving.


Koning Arthur


Volgens de Arthursage is Avalon een "in de nevelen verborgen oord" dat alleen bereikbaar is voor mensen die de magische boot kunnen roepen en het eiland kunnen Mensen die niets met spiritualiteit hebben, zouden bij een bezoek dan ook bedrogen uitkomen. Volgens een eeuwenoude legende verbleef Koning Arthur in Avalon nadat hij door drie heksen op een boot ernaartoe werd gebracht. Hij zou daar verholpen zijn aan zijn verwondingen die hij opliep tijdens de Slag bij Camlann (537). Ook zou in deze plaats zijn magische zwaard, Excalibur, zijn gesmeed.


Begraven op Avalon


Er ontbreken bewijzen of de legendarische koning op Avalon begraven zou zijn. Wel troffen monniken in 1190 naast de abdij een graf aan met de tekst 'Hier op het eiland Avalon is de vermaarde koning Arthur te ruste gelegd.' Dood is hij echter niet, want in de spirituele wereld wordt koning Arthur onsterfelijk en zal hij ooit weer terugkeren. In Avalon zouden vele koningen en koninginnen zijn begraven, waaronder ook Koningin Guinevere, de vrouw van Arthur.


 


Afbeelding:


Wikimedia Commons: Glastonbury


(public domain)


Bronnen:


 


https://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/122700-avalon-het-nevelrijk-van-koning-arthur.html


http://www.glastonbury-cirkel.nl/avalon.5.html#Startpagina


https://www.trouw.nl/home/het-mysterie-van-de-ontbrekende-tanden~aa89a4a5/



http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/mythologie/26909-de-waarheid-over-koni...


 


 


 


 


 

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.