Historisch recept voor warme wijn

Historisch recept voor warme wijn

Wanneer koning Winter in aantocht is, worden er meer warme dranken gedronken. Glühwein is, net als Bisschopswijn, een wijn die met kruiden en specerijen op smaak wordt gemaakt. De middeleeuwse variant werd Ypocras of Hipocras genoemd. Onderstaand recept uit 1514 voor een rode Clareyt is eveneens een soort kruidenwijn, maar dan zonder citrusschillen.

Een Notabel Boexcken van cockeryen (1514, 166)

Om te maken finen rooden clareyt

Neempt Vlemsschen zeem een pinte, ende een half pinte waters. Dit siedet overeen ende schuymet wel. Alst wel gheschuymt es, soe doeg het van den viere. Dan neempt eenen stoop rooden wijn, dyen minghelt metten voerseyden gheschuymden zeeme. Dan neempt onderhalf once tornisol, dat syedet in een luttel wijns met water tegader. Dit minghelt daerin. Hebdi gheenen rooden wijn, ghi sult nemen Petau oft Rinsschen wijn ende sieden daer so veel te meer tornysol inne, maer wijn bastaert waer alderbest. Oock suldi weten: const men ghevinden eenighe tenture, dat beter ware dan eenighen wijn die men vinden mach. Dit es dat poedere: neemt een onche caneels, een once witten gimbere, groffelsnaghelen, greyne, elcx twee dragina, notenmuscaten, galigaen, elcx een dragina, lanckpeper een dragina. Hieraf maket pulver ende latet dan al lopen doer den sack, acht oft neghen werven, totdat claer es, maer dect den sac boven datter geen locht uut en gha.

Om een rode kruidenwijn te maken

Neem 0,2 liter ongepijnde (een zoete vette honing die niet is uitgeperst) Vlaamse honing en meng dit met 0,14 liter water.

Kook dit samen in een steelpan op een middelhoog vuur, tot het schuimt, voor ongeveer 15 min. Blijf goed roeren. Wanneer het kookt moet het mengsel goed worden afgeschuimd. Als al het schuim verwijderd is kan het pannetje van het vuur worden gehaald om een beetje af te koelen.

Neem ongeveer 1 liter rode wijn en meng dit door de inhoud van de steelpan. Van de hoeveelheden die worden aangegeven kan men een beetje afwijken. 

Neem 12 gram kaneel, 12 gram witte gember, 3 gram kruidnagel, 3 gram kardemom, 1,5 gram nootmuskaat, 1,5 gram galanga en 1,5 gram lange peper (de peperkorrels).

Voeg alle specerijen samen in een vijzel en stamp het fijn tot het een poeder vormt. Neem een glazen kom en span hierover een doseerdoek of gebruk een filter om de wijn over het kruidenmengsel te schenken en in de glazen kom op te vangen. Doe dit 8 tot 10 keer voor een helder resultaat.

Zowel warm als koud te serveren.

De tornysol (ook wel genoemd tournesol of tornesol) is de naam voor een rode tot violette of blauwe kleurstof, gewonnen uit verschillende soorten planten. Wanneer deze kleurstof uit korstmossen wordt gewonnen, wordt het lakmoes genoemd.

Leestips

Titel: Spices and Comfits. Collected Papers on Medieval Food
Auteur: Johanna Maria van Winter
ISBN: 9781903018453
Uitgever: Verloren
Prijs: € 49,-

Rubrieken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.