IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. In dit dossier kun je historisch nieuws lezen. Daarmee bedoelen we: nieuws over geschiedenis.

Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog

       24 april
Armeense genocide tijdens de Eerste Wereldoorlog

Op 24 april 2015 is het precies 100 jaar geleden dat de Armeense genocide begon. De Armeens-Apostolische Kerk heeft de slachtoffers van de genocide heilig verklaard. Nog altijd erkent de Turkse regering niet dat er sprake was van genocide en durft ook de Nederlandse regering de gebeurtenis niet anders te omschrijven van ‘de kwestie van de Armeense genocide’.  Lees verder

De Taliban in Afghanistan

          23 april
De Taliban in Afghanistan

De Taliban hebben aangekondigd vanaf 24 april 2015 een lenteoffensief te beginnen in Afghanistan, om de controle over het land terug te krijgen. Zij geven dit offensief de naam ‘Azm’, wat ‘volharding’ betekent. De Taliban spelen een grote rol in de recente geschiedenis van Afghanistan.
Lees verder

Communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog

Communistisch verzet in de Tweede Wereldoorlog

De nazi’s zagen het communisme als deel van ‘de Joodse samenzwering’ en beschouwden de socialistische ideologie als staatsgevaarlijk. Direct na de bezetting van Nederland werden alle Nederlandse communistische partijen verboden. Vele communisten begaven zich in het ondergrondse verzet. 
Lees verder

Wim Sonneveld en de Amsterdamse grachten

          22 april
Wim Sonneveld en de Amsterdamse grachten

In Amsterdam zal een brug vlakbij het DeLaMar theater vernoemd worden naar de cabaretier Wim Sonneveld. Sonneveld vormde samen met Wim Kan en Toon Hermans ‘de grote drie’ van de Nederlandse cabaret en heeft zeer veel betekend voor het Nederlands theater.
Lees verder

Heldhaftige vrouwen in WOII: protest & verzet

Heldhaftige vrouwen in WOII: protest & verzet

NIOD-directeur Marjan Schwegman is van mening dat de rol van vrouwen in het verzet decennialang door historici onderbelicht is. Tijdens de oorlog wisten vrouwen traditionele ideeën over genderrollen tegen de bezetter te gebruiken. Veel vrouwen namen actief deel aan het verzet, onder andere door het beschermen van onderduikers, het verspreiden van pamfletten en wapens en het plegen van aanslagen op agenten en officieren.
Lees verder

De Spoorwegstaking van 1944

       17 april
De Spoorwegstaking van 1944

Nabestaanden van slachtoffers van de Holocaust hebben in Frankrijk de nationale spoorwegen (SNCF) aangeklaagd om de deportaties naar concentratiekampen. De Nederlandse Spoorwegen droegen bij aan het vervoer van Joden naar concentratiekampen en werden daarnaast gebruikt voor het vervoer van voedsel en wapens. In 1944 riep de Nederlandse regering op tot een Spoorwegstaking.
Lees verder

Molukse treinkaping de Punt

Molukse treinkaping de Punt

Toenmalig minister van Justitie Dries van Agt zou de Tweede Kamer verkeerd ingelicht hebben over de beëindiging van de Molukse treinkaping bij de Punt (1977). De bevrijding van de treinpassagiers door mariniers kostte twee gegijzelden en zes kapers het leven.  Lees verder

Val van de Berlijnse Muur en de spiekbrief van Schabowski

Val van de Berlijnse Muur (Bron: Wikipedia)

Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur. Oost-Duitse partijfunctionaris Günter Schabowski kon zijn eigen spiekbrief niet goed lezen, waardoor hij onbedoeld de val van de Muur initieerde. Schabowski’s spiekbrief is in april 2015 weer opgedoken, nadat deze in 1991 kwijt was geraakt en is voor 25.000 euro verkocht. De Val van de Berlijnse Muur is één van de belangrijkste gebeurtenissen van de 20e eeuw. 

Lees verder