IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. In dit dossier kun je historisch nieuws lezen. Daarmee bedoelen we: nieuws over geschiedenis.

De Eerste Kamer: het laatste woord

             20 januari
De Eerste Kamer: het laatste woord

Op dinsdag 19 februari reflecteerde de Eerste Kamer op hun bestaan. Alle leden namen een volle middag en avond de tijd om zich te buigen over de vraag: moeten wij laten onderzoeken waartoe wij op aarde zijn? Want: past de (200 jaar oude) parlementaire democratie nog wel in deze tijd? Lees hier de ontstaansgeschiedenis van onze Eerste Kamer.

Lees verder

De geschiedenis van de postzegel

          26 oktober
De geschiedenis van de postzegel

Vandaag, 26 oktober 2015, werd bekend dat de postzegel volgend jaar 73 cent gaat kosten, weer 4 cent meer dan afgelopen jaar.  De zegel wordt alsmaar duurder door het krimpende briefverkeer. Toen de postzegel werd uitgevonden,  was correspondentie per brief juist in opkomst.  Lees verder

Op zonne-energie de geschiedenis in: de World Solar Challenge

       20 oktober
Op zonne-energie de geschiedenis in: de World Solar Challenge

Van 18 tot 25 oktober 2015 racen de milieuvriendelijkste auto’s met hoge snelheid dwars door Australië. Elke twee jaar wordt de wedstrijd georganiseerd voor zonneauto’s. De auto’s moeten 3021 kilometer zo snel mogelijk afleggen tijdens de World Solar Challenge. Ook staat het evenement in teken van de promotie van de ‘synergie van natuur, beweging en innovatie’. Na twee dagen racen in de hitte ligt Nederland aan kop met Team Twente als de nummer 1 en Team Delft als nummer twee.

Lees verder

Hitler en zijn nominatie voor de Nobelprijs

       9 oktober
Hitler en zijn nominatie voor de Nobelprijs

Elk jaar wordt er gepraat over de kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede. In 2014 ging deze gerenommeerde prijs naar Malala Yousafzay, de jongste Nobelprijswinnaar ooit. Verschillende namen zijn dit jaar – 2015 – al genoemd als gegadigden, zoals Paus Franciscus, Angela Merkel en Denis Mukwege, een Congolese gynaecoloog. De namen van genomineerden worden pas na 50 jaar openbaar gemaakt en soms zitten er opmerkelijke namen tussen. Een voorbeeld uit de Tweede Wereldoorlog: Adolf Hitler.
Lees verder

Bier, bradwurst en lederhosen: het Oktoberfest

       5 oktober
Bier, bradwurst en lederhosen: het Oktoberfest

In Raamsdonksveer is het groot feest in het eerste weekend van oktober. Het zuiden van ons land wordt namelijk langzaam overgenomen door een typische Duitse traditie: het Oktoberfest. Veel bier, bradwurst en natuurlijk Duitse muziek. Het is de derde editie van deze Nederlandse versie. Oorspronkelijk houdt men het feest in München. Het wereldberoemde Oktoberfest gaat vele generaties terug.

Lees verder

5 executies van beroemde vrouwen

       1 oktober
5 executies van beroemde vrouwen

In de Amerikaanse staat Georgia is de 47-jarige Kelly Renee Gissendaner geëxecuteerd als gevolg op haar doodstraf. De vrouw is al in 1997 veroordeeld, omdat zij een rol speelde in de dood van haar echtgenoot. Zij zou haar minnaar de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. De doodstraf bij vrouwen is vrij zeldzaam. Sinds de herinvoering in de Verenigde Staten in 1976 is Gissendaner de zestiende vrouw die ter dood gebracht werd door de dodelijke injectie.

Lees verder

De NASA op Mars

             29 september
De NASA op Mars

28 september 2015 kondigt NASA een ‘historische gebeurtenis’ aan: er is stromend water gevonden op Mars. Verschillende hellingen op de rode planeet zijn het gevolg van zout water dat af en toe het oppervlak laat onderlopen. De ontdekking van vloeibaar water op Mars zou een aanwijzing kunnen zijn voor leven op de planeet. En dat zou meer dan revolutionair zijn. Maar waar begonnen de onderzoeken op Mars? En waar komt NASA eigenlijk vandaan?

Lees verder

Het Rijksmuseum, Louvre en British Museum: 3 musea van wereldklasse

Het Rijksmuseum, Louvre en British Museum: 3 musea van wereldklasse

Het zijn drie van de bekendste musea van de wereld: het Rijksmuseum, het Loustempels-themamaanden-ig-september-monumentenvre en het British Museum. Ze bieden onderdak aan enkele kunstwerken van onschatbare waarde. Denk aan de Nachtwacht, de Mona Lisa en de Steen van Rosetta. Hoe zijn deze musea ooit begonnen? Welk punt in de geschiedenis vormde collecties tot internationale musea?

Lees verder