IsGeschiedenis.nl biedt dagelijks achtergronden bij het nieuws. In dit dossier kun je historisch nieuws lezen. Daarmee bedoelen we: nieuws over geschiedenis.

Bier, bradwurst en lederhosen: het Oktoberfest

       5 oktober
Bier, bradwurst en lederhosen: het Oktoberfest

In Raamsdonksveer is het groot feest in het eerste weekend van oktober. Het zuiden van ons land wordt namelijk langzaam overgenomen door een typische Duitse traditie: het Oktoberfest. Veel bier, bradwurst en natuurlijk Duitse muziek. Het is de derde editie van deze Nederlandse versie. Oorspronkelijk houdt men het feest in München. Het wereldberoemde Oktoberfest gaat vele generaties terug.

Lees verder

5 executies van beroemde vrouwen

       1 oktober
5 executies van beroemde vrouwen

In de Amerikaanse staat Georgia is de 47-jarige Kelly Renee Gissendaner geëxecuteerd als gevolg op haar doodstraf. De vrouw is al in 1997 veroordeeld, omdat zij een rol speelde in de dood van haar echtgenoot. Zij zou haar minnaar de opdracht hebben gegeven haar man te vermoorden. De doodstraf bij vrouwen is vrij zeldzaam. Sinds de herinvoering in de Verenigde Staten in 1976 is Gissendaner de zestiende vrouw die ter dood gebracht werd door de dodelijke injectie.

Lees verder

De NASA op Mars

             29 september
De NASA op Mars

28 september 2015 kondigt NASA een ‘historische gebeurtenis’ aan: er is stromend water gevonden op Mars. Verschillende hellingen op de rode planeet zijn het gevolg van zout water dat af en toe het oppervlak laat onderlopen. De ontdekking van vloeibaar water op Mars zou een aanwijzing kunnen zijn voor leven op de planeet. En dat zou meer dan revolutionair zijn. Maar waar begonnen de onderzoeken op Mars? En waar komt NASA eigenlijk vandaan?

Lees verder

Het Rijksmuseum, Louvre en British Museum: 3 musea van wereldklasse

Het Rijksmuseum, Louvre en British Museum: 3 musea van wereldklasse

Het zijn drie van de bekendste musea van de wereld: het Rijksmuseum, het Loustempels-themamaanden-ig-september-monumentenvre en het British Museum. Ze bieden onderdak aan enkele kunstwerken van onschatbare waarde. Denk aan de Nachtwacht, de Mona Lisa en de Steen van Rosetta. Hoe zijn deze musea ooit begonnen? Welk punt in de geschiedenis vormde collecties tot internationale musea?

Lees verder

Het hoofd van Lenin boven water

          11 september
Het hoofd van Lenin boven water

Na 24 jaar in de grond te hebben gelegen, werd op 10 september de kop van het standbeeld van Lenin opgegraven. Aanleiding is een tentoonstelling over Duitse monumenten in Berlijn. Het 3.500 kilo wegende hoofd maakte oorspronkelijk deel uit van het standbeeld dat een centrale plaats innam op het toenmalige Leninplein in Oost-Berlijn ten tijde van de DDR. Lenin zorgde in de 19e en 20e eeuw met zijn revolutionaire activiteiten voor grote veranderingen in Rusland en op het wereldtoneel. Lees verder

De oudedagsvoorziening: een oud fenomeen?

          4 september
De oudedagsvoorziening: een oud fenomeen?

De kranten staan er de laatste tijd bol van: de pensioenen. Zo werd op dinsdag 1 september naar buiten gebracht dat De Nederlandsche Bank het niet nodig vindt om de pensioenen te verlagen. Goed nieuws na de vele spanningen en onzekerheden. De oudedagsvoorzieningen zijn niet altijd onderdeel geweest van fondsen en de overheid. Waar komen de pensioenen vandaan?

Lees verder

De geschiedenis van het schoolreisje

De geschiedenis van het schoolreisje

Waarschijnlijk het leukste onderdeel van school voor veel kinderen: het schoolreisje. Een dagje uit waarna iedereen zich verstopt onder de banken van de bus. Een dierentuin, pretpark of gewoon de ouderwetse kinderboerderij. De traditie van de schoolreis bestaat al enige tijd. Waar begon het? En waarom?

Lees verder

Eeuwenoud ijs op de menukaart

          25 augustus
Eeuwenoud ijs op de menukaart

IJs maken zonder diepvries? Het kan! Het Britse bedrijf AVM Curiosities heeft naar aanleiding van een feestelijke gelegenheid op Kensington Palace ijs gemaakt van een recept van honderden jaren oud. Dit Georgiaanse ijs was zeer populair onder leden van het Britse koninklijk huis en hun gevolg in de 17e en 18e eeuw.

Lees verder