Oranje in 1905.

Historische monsterzeges van het Nederlands voetbalelftal

Trending – Het Nederlands voetbalelftal heeft tijdens de wedstrijd tegen Zweden op 10 oktober 2017 een wonder nodig om zich te kwalificeren voor het WK in Rusland in 2018. Zeven doelpunten verschil: het lijkt onmogelijk, maar in theorie kan het. Oranje heeft in de voetbalgeschiedenis vaker voor grote overwinningen gezorgd.

Oranje speelde haar eerste wedstrijd op 30 april 1905 tegen België. De Nederlandse ploeg won van 1-4. Sinds 1905 speelde het Nederlands elftal 785 interlands. Zestien keer won het Nederlands elftal met een verschil van zeven doelpunten. Bij negen wedstrijden ging het om een kwalificatiewedstrijd, waardoor de doelpunten extra belangrijk waren.

Grote overwinningen in de jaren 70

In de jaren zeventig wist Oranje een paar grote overwinningen te behalen. Op 17 november 1971 versloeg Oranje Luxemburg uit met 0-8. In 1972 domineerde Oranje tegen Noorwegen met maar liefst 9-0. Een jaar later, op 29 augustus 1973, maakte het Nederlands elftal acht doelpunten tegen IJsland. Doelpunten kwamen toen onder meer van René van de Kerkhof, Johan Neeskens en Johan Cruijff. IJsland maakte slechts één tegendoelpunt, waarmee de eindstand uitkwam op 8-1.

Grote zege op Malta in 1990

In 1990 was Oranje bij Malta op bezoek. Het Maltese team had geen schijn van kans en werd verpletterd met 0-8. Nederland werd groepswinnaar en kwalificeerde zich makkelijk voor het Europese kampioenschap in 1992. Oranje deed het tijdens de kwalificatieronde niet onverdienstelijk, want het team van bondscoach Rinus Michels schopte het tot de halve finale.

Overwinningen op San Marino in de jaren negentig

Op 28 maart 1993 verpletterde Oranje San Marino met 6-0. Een half jaar later, op 22 september 1993, werd San Marino opnieuw door het Nederlands elftal vernederd. Bij die wedstrijd werd het 7-0 voor Oranje. Nederland werd tweede in een poule van zes landen en kwalificeerde zich daardoor direct voor het WK van 1994 in de Verenigde Staten. San Marino werd ook op 2 september 2011 flink geplaagd door Oranje. Het staatje werd verslagen met 11-0. Het was de eerste keer dat het Nederlands elftal dubbele cijfers haalde.

Monsterzege op Hongarije

Op 11 oktober 2013 won Oranje onder leiding van bondscoach Louis van Gaal met grote cijfers van Hongarije: 8-1. Drie doelpunten werden gemaakt door Robin van Persie. Het Nederlands elftal speelde de WK-kwalificatiewedstrijd in de Amsterdam Arena.

Nederland en Zweden

Nederland en Zweden zijn elkaar sinds 1905 24 keer tegengekomen. Tien keer won Oranje van Zweden, maar het team heeft nog nooit met zeven doelpunten verschil van Zweden gewonnen. Op 12 oktober 2010 ontmoetten Oranje en het Nederlandse team elkaar in de Amsterdam Arena. Oranje boekte een 4-1 zege, de grootste overwinning op Zweden tot nu toe.

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Nederlands voetbalelftal 

Bronnen:

Landen: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.