Hoe Mexico Texas kwijtraakt

 Als Mexico in 1821 toestaat dat Engelse kolonisten zich vestigen in gebieden die de eigen Spaanse onderdanen niet hoeven, denken ze dat dat in hun eigen voordeel zal zijn. Mexico zal immers kunnen profiteren van de katoen- en vee-industrieën die de nieuwe inwoners zullen ontwikkelen.

Katholiek, Spaans, hardwerkend

De nieuwe inwoners moeten katholiek zijn, hard werken en Spaanse inwoners willen worden. Wie aan die drie voorwaarden voldoet, kan voor een prikje land kopen. Aangespoord door de lage prijzen en de belofte van een betere toekomst komen Engelse kolonisten uit de hele Verenigde Staten naar het Mexicaanse Texas.

Nerveus door de vele immigranten

Negen jaar later wordt de Mexicaanse regering nerveus door de vele immigranten in Texas en keurt een wet goed die alle verdere immigratie verbiedt. Ze heft flinke belastingen in de hoop dat een deel van de nieuwe inwoners Mexico weer zal verlaten.

Onafhankelijkheid!

Tegen 1835 komt de hele staat in opstand tegen Mexico en na heel wat gevechten tegen de Mexicaanse opperheren verkrijgen de Texaanse inwoners in 1836 hun onafhankelijkheid. Mexico is een zeer lucratieve provincie kwijt. Hetzelfde gebeurt overigens met Californië. De wereld zou er wellicht heel anders hebben uitgezien als Texas en Californië nu nog deel zouden uitmaken van Mexico.

Over het boek

Bovenstaande blunder is afkomstig uit het boek ‘444 blunders die de geschiedenis (bijna) hebben veranderd‘ van Herman Boel bij Uitgeverij Lannoo. Wil je dit boek bestellen? Klik dan hier.

<h3>Afbeelding</h3>
<span class="mw-mmv-title">De slag bij San Jacinto, door <span class="mw-mmv-source-author"><span class="mw-mmv-author">Henry Arthur McArdle</span></span>, via <a href="https://en.wikipedia.org/wiki/Henry_Arthur_McArdle#/media/File:The_Battl... target="_blank">nl.wikimedia.org</a>
</span>

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.